محمد رئوفیان در گفتوگو با خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، به تعریف حزب سیاسی در ایران پرداخت و گفت: حزب سیاسی به معنای گروه هایی است که هم به اصول و مبانی مردم سالاری دینی پایبند باشند و هم ساختار درونی خود را دموکراتیک تعیین کنند.
وی با تاکید بر لزوم تقویت احزاب سیاسی در کشور اظهار داشت: در ایران به تصمیم گیری های درون حزب به جای تصمیمات دولتی نیاز داریم؛ زیرا تصمیم گیری از بالا به پایین به معنای احزاب «دولت فرموده» است و این احزاب معمولاً دارای ساختار درونی بوروکراتیک بوده و قدرت جذب مشارکت اقشار مختلف مردم را ندارند و فاقد پشتوانه مردمی هستند، در حالی که پشتوانه مردمی یکی از نیازهای اساسی هر حزبی است.
عضو شورای عالی ایستادگی با بیان اینکه در ایران برای ایجاد احزاب باید این مراحل طی شود، تصریح کرد: در ماده 16 قانون احزاب و اصل 26 قانون اساسی آمده است که احزاب باید شرایط عمومی یک حزب سیاسی را در کشور دارا باشند؛ در این راستا معتقدم صحبت های اخیر رئیس جمهور مبنی بر اینکه «احزاب قبیله ای» هستند، در مورد ایران خیلی صدق نمی کند؛ زیرا احزاب در کشور ما براساس فرایند قانونی شکل گرفته و در مراحل بعدی در یک گفتمان فکری و رای گیری عمومی وارد عرصه سیاسی شده است.
عضو شورای مرکزی جامعه فرهنگیان «کنگره» را مبدا ساخت احزاب در کشور دانست و اظهار داشت: بر طبق قانون در کنگره تأسیس، اعضای شورای مرکزی انتخاب می شوند و همان افراد انتخابی، دبیرکل را مشخص کرده و بر اساس قانون کار خود را پیش می برند.
بصیرت مهم ترین شاخصه احزاب در ایران است
رئوفیان به بیان خصوصیات احزاب در ایران پرداخت و ادامه داد: حزب در ایران یک ساختار سیاسی است و به هیچ وجه معنای یک جریان و جناح سیاسی را ندارد، حزب در ایران دربردارنده جناح و جناح هم دربرگیرنده یک جریان سیاسی است، به این ترتیب بصیرت مهم ترین شاخصه یک جناح در نظام جمهوری اسلامی می باشد.
وی ادامه داد: برای احراز جایگاه سیاست ورزی باید بصیرت به عنوان شاخصه اصلی مجموعه تشکیل دهنده حزب وجود داشته باشد و احزاب باید به سمتی حرکت کنند که مردم در مسائل سیاسی دچار سردرگمی نشوند؛ زیرا احزاب باید صحنه گردان اصلی مسائل سیاسی در کشور بوده و طوری عمل کنند که مردم، خود برای سرنوشت سیاسیشان تصمیم بگیرند.
حزب و انتخابات دو روی یک سکه هستند / احزاب موسمی نباشند
عضو شورای مرکزی جامعه فرهنگیان به نقش احزاب در کشور اشاره کرد و گفت: احزاب باید در زمان انتخابات به مردم در انتخاب گزینه اصلح کمک کنند؛ زیرا حزب و انتخابات دو روی سکه هستند؛ یک روی سکه فعالیت های انتخاباتی احزاب و روی دیگرش فعالیت های غیرانتخاباتی آنان در طول یک سال است، به همین خاطر احزاب به هیچ وجه نباید موسمی و فصلی باشند، بلکه باید در تمام سال به فعالیت بپردازند؛ چرا که فعالیت های این چنینی لازمه کار احزاب در هر کشوری می باشد.
احزاب صحنه سیاسی کشور را کارگردانی کنند/ احزاب حامی و منتقد رئیس جمهورها باشند
رئوفیان با بیان اینکه احزاب باید عرصه سیاسی کشور را به درستی کارگردانی کنند، ادامه داد: احزاب باید بتوانند مدیران شایسته تربیت کنند و در صورت پیروزی در انتخابات و دستیابی به جایگاه قدرت و دولت به عنوان حزب، حامی و منتقد نامزدی باشند که با حمایت آنها کرسی ریاست جمهوری را کسب کرده است.
دبیرکل حزب اسلامی ایران زمین با اشاره به اینکه احزاب در کشور «حامی و تابع روسای جمهورند نه حامی و منتقد» تأکید کرد: احزاب می توانند از رهنمودهای حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری و همچنین بزرگانی همچون شهید مطهری، شهید باهنر و شهید بهشتی برای تشکیل حزب قدرتمند در نظام جمهوری اسلامی استفاده کنند.
قانون جدید احزاب در حال تدوین است
وی از تدوین قانون جدید احزاب در کمیسیون شوراها خبر داد و گفت: در کمیسیون شوراها بنده و دوستان در حال تدوین قانون جدید احزاب برای بررسی و تصویب آن در صحن علنی مجلس هستیم و امیدواریم بزودی مراحل تدوین آن به اتمام رسیده و در صحن مورد بررسی قرار گیرد.
رئوفیان در ادامه از احزاب خواست که رابطه سیاسی بین مردم و مسئولان را بهبود ببخشند و یادآور شد: در چنین شرایطی است که در کشور ما احزابی به وجود می آیند که با رفتار سیاسی مبتنی بر کرامت های اخلاقی و ارزش ها در حوادث سیاسی نقش آفرینی می کنند و یک نظم سیاسی مطلوب در جامعه ایجاد می شود؛ به این ترتیب احزاب می توانند به استحکام رابطه اخلاق و سیاست در جامعه کمک کنند.
احزاب اخلاق و سیاست را آشتی دهند
عضو شورای عالی ایستادگی احزاب را آشتی دهنده اخلاق و سیاست دانست و گفت: از مهم ترین کارکردهای احزاب «آشتی بین سیاست و اخلاق» است، متأسفانه در سال های اخیر برخی از احزاب برای اینکه نامزدهای پیشنهادی شان حائز اکثریت آرا در مجلس، انتخابات ریاست جمهوری و یا حتی شورای شهر شوند، دست به اقداماتی به دور از شأن نظام جمهوری اسلامی می زنند، در حالی که «پیوند اخلاق و سیاست» و «حرکت مبتنی بر اخلاق و معنویت »از مهم ترین وظایف و اهداف احزاب سیاسی ایران است.
رئیس جمهور مشاوری در زمینه احزاب برای خود تعیین کند
دبیرکل حزب اسلامی ایران زمین در انتها به قول های دولت جدید در زمینه توسعه احزاب اشاره و تأکید کرد: امیدواریم با توحه به علاقه دولت جدید به احزاب و عقاید شخصی جناب روحانی در زمینه توسعه سیاسی، احزاب، مردم را در دولت تدبیر امید در خصوص انتخاب اصلح در مواقع ضروری همراهی کنند؛ در این راستا ضروری است که رئیس جمهور مشاوری را در زمینه احزاب برای خود تعیین نماید تا این فرد بتواند از طرف رئیس جمهور در کنگره هر کدام از احزاب شرکت کرده و نظرات آنها را به وی منتقل کند.