به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» نشست «مردم شناسی آهنگران به مثابه یک رسانه تمام عیار» با حضور اکبری مزدآبادی، پژوهشگر و نویسنده کتاب، محمد علی صمدی ویراستار این کتاب، مسعود کوثری، عضو هیئت علمی گروه ارتباطات دانشگاه، عصر امروز در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم علی اکبری در خصوص دلایل گردآوری این کتاب و مشکلات آن توضیحاتی داد.
وی در ابتدا گفت: از کودکی علاقه شدیدی به آهنگران داشتم، زمانی که وارد کار انتشارات شدیم یکی دو کتاب کوچک و بروشور در مورد وی منتشر کردیم، این کتاب ها را پیش آقای آهنگران بردم و به وی گفتم، می خواهم کتابی از خاطرات شما منتشر کنم، ابتدا قصد داشتم کتابی کوچک از خاطرات آهنگران گردآوری کنم اما دیدم وی در هر خاطره ای که تعریف می کند به بخشی از یک نوحه اشاره می کند بنابراین دیدم باید نوحه های آقای آهنگران را هم در کتابم وارد کنم تا مخاطب اذیت نشود.
اکبری افزود: آهنگران از ابتدای جنگ با بسیاری جاهای مختلف مصاحبه کرده بودند، بعد از پایان جنگ نیز به ایشان وعده کتابی در خصوص خاطرات جنگ به وی داده شده بود حتی اگر اشتباه نکنم حاتمی کیا برای ساختن فیلمی درباره آهنگران پیش وی رفته بود اما پس از چند جلسه او هم رها کرد برای همین به ما اعتماد نداشت و فکر می کرد ما هم مثل دیگران کتابی منتشر نمی کنیم، به هر حال ارگان های دولتی بزرگ؛ به آقای آهنگران وعده انتشار کتاب و ساختن فیلم داده بودند و به وعده اشان عمل نکردند طبیعتاً به من که یک جوان بی نام و نشان بودم چندان اعتماد نداشتند.
نویسنده کتاب آهنگران افزود: اما یکی از مشکلات و سختی کار ما این بود که آهنگران یک جا بند نمی شد و باید به زور از وی خاطره می گرفتیم، یادم هست شبی که کتاب درآمد، کتاب را پیش آقای آهنگران بردیم. وی در یک هیئت بود زمانی که کتاب را دید پرسید «حالا این کتاب به درد می خورد»؟ به هر حال ما در حال تلاش هستیم تا بتوانیم بخش دیگر از خاطرات آهنگران را جمع آوری و به کتاب تبدیل کنیم.
در ادامه این جلسه صمدی، ویراستار کتاب، به سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدا گفت: این کتاب سه سال طول کشید تا 27 آذر 91 منتشر شد. آهنگران و کویتی پور یک نوستالوژی عجیب برای من دارند یعنی زمانی که صدای آنها را می شنوم حالم عوض می شود.
ویراستار کتاب آهنگران ادامه داد: سخت ترین کار ویرایش کتاب، گردآوری نسخه های نوحه های آهنگران بود بعضاً باید ارگان های مختلفی را جست و جو می کردیم تا حتی یک نوحه وی را قسمت به قسمت پیدا کنیم و آنها را با هم تلفیق کنیم از طرف دیگر آهنگران مثل ماهی لیز است و یک جا نمی ماند. این آدم اصلاً یک فرد پروازی محسوب می شود؛ مدام از شهری به شهر دیگر برای اجرای برنامه می رود.
وی در توضیح سختی های گردآوری و ویرایش کتاب افزود: آهنگران هنوز یک شخصیت کاملاً دهه 60 است در خاطراتش اصلاً خودش را نمی دید یعنی واقعاً سخت بود از ایشان خاطراتی در مورد خودش بنویسیم، مدام می گفت: فلان مداح و فلان شاعر از من بهتر هستند از آنها بپرسید، یعنی ما برای درآوردن خاطرات از آهنگران سختی های بسیار زیادی کشیدیم، به نظر من اکبری مزدآبادی یک گردآورنده ساده نیست؛ وی به واقع مؤلف است.
لازم به ذکر است کتاب آهنگران آذرماه سال گذشته منتشر شده و با استقبال کم نظیر مردم مواجه شد.
همچنین نویسنده کتاب در حال جمع آوری بخش دوم خاطرات آهنگران است تا در ویرایش دوم این کتاب آنها را وارد کند.