برنامه هفت دیشب با حضور فرامرز قریبیان، کارگردان «گناهکاران»؛ هاتف علیمردانی، کارگردان «به خاطر پونه» و نقد و بررسی «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» از شبکه سوم سیما به روی آنتن رفت.
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ «توجه به سینمای کوتاه و فیلمسازان آینده سینمای ایران، اهمیت دادن به سینمای حرفه ای ایران است. فارغ از تعاریفی که از سینمای کوتاه میشود، این واقعیت را نمی توان انکار کرد که بسیاری از سینماگران شاخص سینمای ایران که آوازه آنان در دنیا به گوش می رسد، فیلمسازی را دفاتر مختلف انجمن سینمای جوان ایران در شهرستانهای مختلف شروع کرده اند و با ساخت فیلم کوتاه و تجربی به زبان مستقل خود در سینما دست یافته اند.
در دنیای پیشرفته سینمای امروزه که ابزارهای دیجیتال جایگزین دوربین های 8 و 16 میلیمتری شده و با دوربین موبایل هم می توان فیلمساز شد، نقش مراکز آموزشی نه تنها کمرنگ نشده، بلکه دارای ارزشی دوچندان نیز گشته است. جشن ها و جشنواره ها فرصت هایی به وجود می آورند که هم سینماگران موجود و فیلم سازان جوان و هم مدیران سینمایی باید آنها را غنیمت بشمرند و به سادگی از کنار آنها گذر نکنند.
هفت معتقد است سینمای ایران برای آن که از تکرار در محتوا و مضمون رهایی پیدا کند باید به نسلی اعتماد کند که سینما را می شناسد و می تواند از خلاقیت هایش برای ثبت سکانس های درخشان آینده این سینما بهره بگیرد. به سینماگران جوان اعتماد کنیم و درها را برای فعالیت و اوج گیری آنها بگشاییم.»
این بیانیه یا به عبارتی دیگر مقدمه ای بود که گبرلو، مجری برنامه سینمایی هفت در ابتدای برنامه بیان کرد و به حمایت و توجه بیش تر به سینمای جوان، مستقل و تجربه گرا تأکید نمود.
هفت به تحلیل وضعیت سینمای جوان ایران و جشنواره نپرداخت، اما در بخش هایی کوتاه به نکاتی در رابطه با جشنواره فیلم کوتاه تهران اشاره کرد و با فیلمسازانی جوان به گپ و گفت نشست. در بخش ابتدایی برنامه به گفت و گو با فرامرز قریبیان و سام قریبیان که در فیلم «گناهکاران» نقش آفرینی کرده، پرداخت. هاتف علی مردانی، کارگردان فیلم به «خاطر پونه» هم دیگر مهمان برنامه هفت بود؛ فیلم «هیس! دخترها فریاد نمیزنند!» هم با حضور شاهین شجری کهن و رضا درستکار، دو منتقد سینما نقد و بررسی شد.
هفته گذشته برنامه هفت به مناسبت برگزاری بیست و هفتمین دوره از جشنواره فیلم کودک، دو شب را به بررسی و بحث و گفت و گو در رابطه با سینمای کودک و این جشنواره اختصاص داده بود و با گفت و گو با عوامل و متولیان این جشنواره سعی داشت نگاه دقیق و توجه سینماگران را به سوی این حوزه سینمایی جلب کند.
نظرسنجی هفته گذشته برنامه هفت از مخاطبان خواسته بود بین فیلمهای پرمخاطب سینمای کودک در ایران، مورد پسندترین را انتخاب کنند که فیلم «کلاه قرمزی» ساخته ایرج طهماسب و حمید جبلی با بیش از 65 درصد آرا، به عنوان محبوبترین گزینه این نظرسنجی انتخاب شد.
نظرسنجی شب گذشته هفت، اما به بازی فرامرز قریبیان، بازیگر سینما اختصاص داشت. انتخاب محبوب ترین گزینه از میان فیلمهای «رد پای گرگ»، «سفیر»، «ترن»، «شهر زیبا» و «میخواهم زنده بمانم» که فیلم هایی درخور توجه با بازی قریبیان هستند، سؤال برنامه هفت در نظرسنجی شب گذشته اش بود؛ در کارنامه کاری قریبیان 70 فیلم سینمایی و شش فیلم تلویزیونی به چشم میخورد. کسب لوح زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد در ششمین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم «ترن»، سیمرغ بلورین یازدهمین جشنواره فیلم فجر برای «بندر مه آلود» و کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم «مرد بارانی» از هجدهمین جشنواره فیلم فجر از جمله موفقیتهای اوست.
به بهانه اکران فیلم «گناهکاران»، قریبیان در مقام کارگردان و بازیگر به همراه فرزندش سام قریبیان در مقام مجری طرح و نویسنده، در برنامه هفت حضور یافتند و به گفت و گو پرداختند. قریبیان در صحبتهای پایانی اش درباره علت ورودش به حوزه کارگردانی گفت: «علاقه ام به سینما و حضورم در عرصه سینما باعث شده به کارگردانی روی بیاروم. دوست دارم بعد از بازیگری، در عرصه سینما حضور داشته باشم و تا قبل از مرگم در این حوزه فعال باشم.»
هفت در گزارشی تصویری به آخرین اثر سینمایی رضا میرکریمی که در مراحل تولید قرار دارد، پرداخت؛ پرویز پرستویی در مقام بازیگر و هومن بهمنش در مقام فیلمبردار از نام های شاخص در فهرست عوامل این فیلم هستند.
«هاتف علیمردانی» کارگردان فیلم «به خاطر پونه» فیلمی که این روزها بر پرده سینماهای تهران و شهرستانها در حال نمایش است، مهمان برنامه هفت بود. علیمردانی از چگونگی تبلیغ و میزان فروش فیلم «به خاطر پونه» ابراز خرسندی کرد و گفت: «از فیلم استقبال خوبی شد. جوابم را از مردم گرفتم. خدا را شکر فیلم تبلیغات گسترده و فروش خوبی داشت.»
هاتف علیمردانی در پاسخ به سؤال گبرلو، مجری برنامه مبنی بر این که «آیا این فیلم فیلم خیانت است؟» گفت: «این فیلم فیلم خیانت نیست، بلکه فیلم در رابطه با یکی از بزگترین معضلات جامعه امروزی ایران و دیگر کشورهاست. اعتیاد این روزها پوست انداخته و به شکل های مدرن و پیچیده تری به جامعه آسیب می زند.»
علیمردانی همچنین از سیاست های مسئولان جشنواره فیلم فجر سال گذشته و کنار گذاشته شدن فیلمش انتقاد کرد. علیمردانی همچنین از ممیزی های مکرر و مشکلاتی که در مراحل ساخت فیلم و اجازه ساخت آن داشت، ابراز نارضایتی کرد.
وی گفت: «سال گذشته فیلم من و چند فیلم دیگر به دلیل سیاست های غلط مدیران سینمایی به ناحق از جشنواره کنار گذاشته شد. یکی از مشکلات بزرگ فیلم سازان این است که هر ساله در سینما با خط قرمزهای مختلف و جدیدی مواجه هستند. فیلم ساز باید بر مبنای این خط قرمز ها فیلم بسازد، در حالی که این خط قرمزها را نمی توانیم بشناسیم تا بر اساس آن ها فیلم بسازیم. یکی از معضلات جامعه که کمتر در رابطه با آن صحبت شده تقابل سنت و مدرنیسم است. فیلم فقط اتفاق این تقابل را ثبت کرده و قضاوتی در آن ندارد. سنت و مدرنیته هر کدام در جای خود ارزشمند هستند و این فیلم می خواهد به پیامد برخورد و تقابل این دو تفاوت و آسیب های ناشی از برخورد را به نمایش بگذارد. فیلم من هفت بار ممیزی خورد، در حالی که پروانه ساخت داشت.»
هاتف علیمردانی همچنین از زحمات و بازی تأثیرگذار فرهاد اصلانی، بازیگر فیلم به خاطر پونه تشکر کرد و گفت: «فرهاد اصلانی خودش را وقف این فیلم کرد و زحمات بسیاری برای این فیلم کشید.»
علیمردانی که قبل از فیلم اجتماعی به خاطر پونه، دو اثر در ژانر سینمایی کودک ساخته بود، گفت: « متأسفانه اصلاً به این حوزه توجهی نمیشود. هزینه های گزافی که در جشنواره هایی مثل جشنواره کودک خرج میشود هیچ ثمری ندارد و حتی یکی از فیلم های این جشنواره هم اکران نمی شود. من عاشق سینمای کودک هستم و دو اثر در این حوزه ساختهام، اما هیچ گونه حمایتی صورت نگرفت. باید سینمای کودک از زیربنا ساخته شود. باید به فیلمسازان جوان توجه شود و از آنان حمایت صورت گیرد.»
«خارج از قاب» برنامه هفت به ویژه برنامه «شب سپاس از کیانوش عیاری کارگردان پیشکسوت سینما» پرداخت. کیانوش عیاری در رابطه با کم کار شدنش در این سالها صحبت کرد و گفت: «بخشی از آن به خاطر پیگیری های کم خودم و بخش دیگر آن به خاطر این بوده که صلاح نبوده بعضی از فیلم هایم اکران شود.»
آخرین بخش از برنامه هفت، جدال و گفت و گویی طولانی میان دو منتقد سینما، شاهین شجری کهن و رضا درستکار بر سر فیلم «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» آخرین ساخته پوران درخشنده بود. این فیلم توجه نسبتاً خوب مخاطبان سینما را جلب کرد و البته در عین فروش خوب در گیشههای سینما، مخالفانی نیز داشت. این فیلم با حضور دو منتقد از جنبه های مختلف مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
برنامه هفت جمعه شب بیست و ششم مهرماه، با موسیقی متن فیلم «ردپای گرگ» به آهنگسازی فریبرز لاچینی پایان یافت.