به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»،یازدهمین قسمت برنامه «کارنامه» پنجشنبه، 7 آذر از شبکه 4 سیما به روی آنتن رفت.
امیرمسعود شهرام نیا، دبیر یازدهمین نمایشگاه یاد یار مهربان در بخش گفتگوی تلفنی این برنامه با بیان اینکه این نمایشگاه به همت شهرداری و توسط نشر شهر برگزار شده است، گفت: هدف از برگزاری نمایشگاه یاد یار مهربان تجهیز کتابخانه کتابخانه های عمومی، مدارس، حوزه های علمیه، خوابگاه های دانشجویی و .... است.
وی ادامه داد: یازدهمین نمایشگاه یاد یار مهربان از 3 آذر آغاز و تا 9 آذر در باغ کتاب تهران دایر خواهد بود.
دبیر یازدهمین نمایشگاه یاد یار مهربان اظهار داشت: برای مدارس، کتابخانه های عمومی و حوزه های علمیه استان تهران یارانه کتاب در نظر گرفته ایم؛ یعنی بخشی از کتاب هایی که آنها از نمایشگاه کتاب یاد یار مهربان خریداری می کنند به صورت رایگان در اختیار آنها قرار می گیرد؛ البته برای عموم مردم نیز کتاب ها با تخفیف 25 درصد ارائه می شود.
شهرام نیا با بیان اینکه این دوره از نمایشگاه با حضور 450 ناشر برگزار شده است، افزود: این نمایشگاه فردا هم دایر است و مدارس شهر تهران می توانند از اعتبار این نمایشگاه برای تجهیز کتابخانه های خود استفاده کنند.
در ادامه برنامه مرتضی بحرانی، عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات اجماعی درباره دایره المعارف 6 جلدی جنبش های اسلامی گفت: مهم ترین انگیزه از تالیف این کتاب، انگیزه آکادمیک بود؛ چرا که ما در کشورمان هیچ کتابی را نداشته ایم که به صورت گسترده به موضوع جنبش های اسلامی پرداخته باشد و این خلاء در کشور احساس می شد.
وی با بیان اینکه مهمترین بخش کتاب ابن خلدون مقدمه آن است، اظهار داشت: از این رو ما زمانی که می خواستیم راجع به موضوع جنبش های اسلامی دایره المعارف را بنویسیم، مجبور شدیم که جلد اول و بخشی از جلد دوم این دایره المعارف را به مقدمه اختصاص دهیم؛ در واقع ما در مقدمه این دایره المعارف به مفاهیم جنبش ها پرداخته ایم.
نویسنده مجموعه 6 جلدی دایره المعارف «جنبش های اسلامی» با بیان اینکه 30 رهبر جنبش اسلامی در دنیا داریم، تصریح کرد: با این حال ما مجبور شدیم از میان آنها رهبرانی را انتخاب کردیم که تاثیرگذاری بیشتری داشته و علاوه بر آن جنبش های آنها عملی شده است.
بحرانی یادآور شد: 5 جلد مجموعه دایره المعارف اسلامی منتشر شده است ولی هنوز جلد ششم آن که مربوط به کتاب شناسی و ماخذشناسی است؛ آماده نشده، البته 70 درصد از کارهای مربوط به این جلد انجام شده است ولی به دلیل مشکلات اقتصادی نشر مشخص نیست که آن را زمانی به چاپ برسانیم.
وی با اشاره به جلد 1 و 2 مجموعه دایره المعارف جنبش های اسلامی افزود: این 2 جلد مربوط به مفاهیم و کلیات جنبش های اسلامی است.
نویسنده مجموعه 6 جلدی دایره المعارف «جنبش های اسلامی» اظهار داشت: جلد 3 این مجموعه به انقلاب اسلامی و تاثیر آن روی جنبش های اسلامی سایر کشورها می پردازد؛ البته برخی از جنبش ها قبل از به پیروزی رسیدن انقلاب اسلامی وجود داشته است، ولی پیروزی انقلاب اسلامی تاثیر ویژه ای بر روی آنها گذاشت.
بحرانی گفت: جلد 4 و 5 این مجموعه نیز مربوط به کشورها و مناطق مختلف دنیا است؛ البته در این دو جلد به 27 کشور و منطقه در دنیا پرداخته ایم.
وی یادآور شد: در سایر کشورها نیز چنین کتابی وجود دارد؛ ولی متاسفانه آنها به صورت گزینشی به جنبش های اسلامی پرداخته اند و علاوه بر آن، در سایر کتاب ها به تاریخچه جنبش ها نیز توجه نشده است.
نویسنده مجموعه 6 جلدی دایره المعارف «جنبش های اسلامی» با بیان اینکه در وهله اول قرار بود تنها جلد 4 و 5 این مجموعه را بنویسیم، اظهار داشت: با این حال ما احساس ضرورت کردیم که به تاریخچه و رهبران این جنبش ها هم بپردازیم و برای این کار مجبور به تالیف 3 جلد دیگر مجموعه دایره المعارف جنبش های اسلامی شدیم.
بحرانی با اشاره به اهمیت انقلاب اسلامی و تاثیر آن بر روی جنبش های اسلامی سایر کشورها افزود: مهمترین بحث، موضوع ناگفته های انقلاب اسلامی است که به آنها در این دایره المعارف پرداخته شده است؛ همچنین بحث نفوذ و تاثیرگذاری انقلاب اسلامی روی جنبش ها مطرح است؛ در واقع انقلاب ما روی سایر جنبش ها تاثیر معنوی و فکری داشته است و این تاثیرگذاری تا حدی است که بسیاری از نویسندگان عرب درباره انقلاب اسلامی نظریه پردازی کرده اند.
وی با اشاره به جنبش های اسلامی در آمریکا و اروپا تصریح کرد: در واقع در چنین کشورهایی بحث اتحاد به میان می آید نه ایجاد حکومت اسلامی؛ چرا که در کشورهایی مانند آمریکا و اروپا اصلا امکان ظهور چنین حکومت هایی وجود ندارد. همچنین جنبش های اسلامی چنین کشورهایی بیشتر نگاه هویتی به جامعه خود دارند.
نویسنده مجموعه 6 جلدی دایره المعارف «جنبش های اسلامی» افزود: ممکن است در این دایره المعارف تداخل موضوعی وجود داشته باشد؛ ولی به هیچ وجه تداخل رویکردی در این مجموعه دیده نمی شود. به عبارت دیگر ما یک موضوع را با رویکردهای مختلف مورد بررسی قرار داده ایم.
بحرانی در پایان با بیان اینکه 5 ماه زمان صرف شد تا دایره المعارف جنبش های اسلامی نگارش و به چاپ رسید، خاطر نشان کرد: زمان در این کار همانند تیغ دو لبه بوده است؛ چرا که اگر زمان بیشتری صرف تولید آن می شد، با توجه به مشکلات موجود در عرصه نشر ممکن بود اصلا به چاپ نرسد.