به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، اسحاق جهانگیری صبح امروز در مراسم افتتاحیه نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری در نمایشگاه بین المللی تهران با بیان اینکه کشور ما همانند دیگر کشورهای در حال توسعه، برای توسعه خود دوران طولانی را طی می کند، ابراز داشت: بعد از دهه چهل و دهه های بعد از آن این حرکت در شرق آسیا دنبال شد، اما متأسفانه ما نسبت به برخی کشورها عقب هستیم و تا نقطه مطلوب فاصله بسیار داریم.
وی افزود: سوال اساسی که پیش روی محققان و سیاستگذاران است، این است که راهی که در مسیر نیمه صنعتی خود متکی به درآمدهای نفتی است چگونه باید طی شود.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه در برنامه های گذشته قرار شد در بخش های اقتصادی گام های بلندی برداشته شود، افزود: بسیاری از پالایشگاه های ما در تولید و ساخت آن به همت محققان ایرانی تولید می شود در سدسازی، بنادر و ..... مجموعه اتفاقاتی که در بخش اقتصادی رخ داده است قابل توجه است اما آن گونه که نیاز است هنوز ما را به توسعه نرسانده است.
جهانگیری افزود: رمز اصلی این است که سیاست های عالمانه و صحیح با توجه به مسیری که کشورهای موفق طی کرده اند طراحی کنیم.
وی اظهار داشت: صحبت سیاست ها مسیری است که باید دنبال کنیم، سیاستهای کشور موفق حتی با تغییر دولت تغییر نمی کند اما در کشور ما حتی تغییر مدیران منجر به تغییر سیاست ها می شود.
وی در ادامه گفت: امروز پیشرفت کشور عمدتاً بر مبنای علم استوار است، پژوهش و تولید علم و فناوری از مهمترین شاخصه های توسعه علم است.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه توسعه علمی جزء اصلی ترین برنامه های کشورهای موفق است، افزود: جهت گیری ما در دولت بر اتکای اقتصاد کشور بر درآمدهای نفتی است.
جهانگیری افزود: اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد دانایی محور به معنای واقعی می تواند جایگزینی برای درآمدهای نفتی کشور باشد.
این مقام مسئول ادامه داد: اقتصاد دانایی محور و توسعه پایدار مهمترین شاخص اقتصاد دانایی محور است پایگاه های پژوهشی کشور نیز دانشگاه ها هستندکه به همت استادان پیش می روند.
معاون اول رئیس جمهور گفت: اگر دولت بخواهد اقتصاد دانایی محور را پیش ببرد باید توجه به مراکز تحقیقاتی و حمایت از پژوهشگران را آشکار کند.
جهانگیری اظهار داشت: کشور ما در تولید علم در منطقه جایگاه مناسبی دارد اما در حوزه پژوهشی برای ارتقای جایگاه خود نیازمند برداشتن گام های بلندتری است.
جهانگیری افزود: اگر پژوهش در کشور ما به یک محور اصلی تبدیل شود و مورد توجه قرار بگیرد، اقتصاد کشور را متحول می کند.
وی گفت: سرمایه گذاری های جدیدی باید انجام بدهیم و اگر این سرمایه گذاری ها به حرکت پژوهشی متکی باشد تأثیر آن را بر اقتصاد مشاهده خواهیم کرد و مشکلات امروز بهتر حل خواهد شد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به مشکلات حوزه پژوهشی و تأکید به حل آنها به همت وزارت علوم تصریح کرد: یکی از مشکلات این حوزه تأمین مالی آن است، بودجه حوزه پژوهش متکی به منابع دولتی است اما دولت با شرایط اقتصادی دشواری که روبرو است تأمین منابع این حوزه برای آن بسیار زیاد است.
جهانگیری افزود: برای جبران این کمبود باید بخش خصوصی به کمک حوزه پژوهش بیاید.
وی یادآور شد: علت اینکه بخش خصوصی به تحقیقات احساس بی نیازی می کنند این است که پژوهش جایگاه خود را ندارد همچنین بخش خصوصی دارای بازار غیررقابتی است و احساس نیاز نمی کند که با پژوهش بتواند هزینه های خود را کاهش دهد.
معاون اول رئیس جمهور اظهار داشت: برای گذر از این مشکل راهی جزء ورود به بازارهای بین المللی نداریم و تحقق این مهم نیز تولید کالاهای با کیفیت است که باید به طور جدی به آن بپردازیم.
جهانگیری تجاری سازی تحقیقات را مشکل دوم حوزه پژوهش بیان کرد و افزود: لازم است ساز و کارهای مورد نیاز برای این مهم اندیشیده شود تا ایده به تولید علم و سپس به تولید ثروت منجر شود.
جهانگیری با اشاره به ریسک پذیری شرکت های دانش بنیان اظهار داشت: اگرصاحب ایده و صاحب سرمایه با هم همکاری خوبی داشته باشند شرکت های دانش بنیان به خوبی می توانند فعالیت کنند.
وی یادآور شد: دولت تدبیر و امید در چند ماه فعالیت خود بر اصلاحیه بودجه 92 و تدوین بودجه 93 متوجه شرایط سخت اقتصادی کشور شد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: اولویت نخست کشور گذر از مرحله رکورد تورمی کنونی است زیرا که گرانی و بیکاری مردم را آزار می دهد.
نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری از صبح امروز در نمایشگاه بین المللی تهران از ساعت 9 صبح تا 16 برای علاقه مندان تا 27 آذرماه دایر است.