نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی محقق نشدن پژوهش های کشور را ضعف مدیریت دولت و اختصاص بودجه به بخش های غیرضروری می دانند.
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ «تبدیل علم به ثروت» در قانون برنامه پنجم توسعه، ماده 17، بند ط ـ این گونه مصوب شده است:
ایجاد و تقویت مراکز علمی، تحقیقاتی و فناوری توانمند در تراز بینالمللی و با امکانات خاص در شاخههای مختلف علوم و فنون بنیادی و راهبردی با بهکارگیری نخبگان و دانشمندان در جهت خلق دانش، ایدههای نو و «تبدیل علم به ثروت» در طول برنامه.
رهبر انقلاب درباره بودجه پژوهش چه گفتند؟
رهبر انقلاب اسلامی در این دهه تاکید بسیاری بر اهمیت بودجه پژوهش و تقدم آن داشته اند و تحقق بسیاری اهداف در حوزه صنایع را در گروی اهمیت قائل شدن برای حوزه پژوهش دانسته اند؛ ایشان در دیدار با جمعی از مسئولان در سال 80 فرمودند: فرض کنیم بر سر یک مبلغ معین بودجه، بین وزارت علوم و وزارت صنایع و معادن یا مثلا وزارت کشاورزی اختلافی به وجود آید و واقعا امر دایر باشد بین اینکه ما بودجه را به این وزارتخانه بدهیم یا به آن تشکیلات دیگر. به نظر شما کدام مقدم است؟
اعتقاد من این است که وزیر صنایع و معادن و یا وزیر جهاد کشاورزی باید بدانند که اگر بخش آنها بخواهد پیش برود، باید علم و پژوهش پیش برود.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در بودجه 93 که دولت تقدیم مجلس کرده است تخصیص بودجه یک تا سه درصدی دستگاه های اجرایی به پژوهش حذف شده است.
در این باره زهره طبیب زاده نوری، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس می گوید: وقتی منابع کشور به فروش نفت وابسته است و از طرفی با کاهش فروش نفت مواجهه شدیم کم شدن بودجه پژوهش نیز طبیعی است، امسال بودجه پژوهشی برخی مراکز علمی مهم کشور حذف یا بسیار کاهش یافته است.
طبیب زاده نوری: بودجه 93 بر اساس اولویت ها مدون نشده است
وی به هنر مدیریت دولت تاکید می کند و می افزاید: این درحالی است که دولت بودجه همایش ها را چند برابر کرده است، وقتی اعتبارات دولت کم و هزینه ها زیاد می شود دولت باید منابع مالی را مدیریت کند.
طبیب زاده نوری می گوید: بودجه 93 بر اساس اولویت ها اختصاص داده نشده، آقای روحانی در سخنرانی روز دانشجو از 10 برابر شدن بودجه صندوق نوآوری و شکوفایی خبر می دهد، وقتی بودجه پژوهش کمتر شده با این شعارها همخوانی ندارد!
تاج گردون: اهمیت به پژوهش به اولویت های دولت بسته است
غلامرضا تاج گردون، نائب رئیس اول کمیسیون بودجه و برنامه می گوید: اهمیت دادن و تخصیص بودجه لازم به پژوهش به اهمیت اولویت های دولت بستگی دارد، تا درآمدهای دولت محقق نشود با کمبود بودجه حوزه پژوهش مواجه خواهیم بود.
جهانگیری: اگر پژوهش محور اصلی کشور شود اقتصاد متحول می شود
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور به توسعه علمی معتقد است و می گوید: توسعه علمی جزء اصلی ترین برنامه های کشورهای موفق است، جهت گیری ما در دولت بر اتکای اقتصاد کشور بر درآمدهای نفتی است، اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد دانایی محور به معنای واقعی می تواند جایگزینی برای درآمدهای نفتی کشور باشد.
وی می گوید: اگر دولت بخواهد اقتصاد دانایی محور را پیش ببرد باید توجه به مراکز تحقیقاتی و حمایت از پژوهشگران را آشکار کند؛ کشور ما در تولید علم در منطقه جایگاه مناسبی دارد اما در حوزه پژوهشی برای ارتقای جایگاه خود نیازمند برداشتن گام های بلندتری است، اگر پژوهش در کشور ما به یک محور اصلی تبدیل شود و مورد توجه قرار بگیرد، اقتصاد کشور را متحول می کند.
مهدی نژاد: بودجه پژوهش وابسته به درآمدهای نفت است
محمد مهدی نژاد، معاون پژوهشی سابق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز می گوید: 500 میلیون تومان از محل درآمدهای نفتی برای حمایت از طرح های کلان و ارتباط دانشگاه و صنعت به دلیل تامین نشدن درآمدهای نفتی محقق نشده است.
وی می افزاید: برای حمایت از طرح های کلان برای 5 سال آینده سه هزار میلیارد تومان پیش بینی شده بود، این اعتبار با بودجه ای که شورای عالی عتف تصویب کرده است سازگار نیست؛ در بند (ه) ماده 16 که در قانون برنامه پنجم توسعه تدوین شده است که اعتبارات پژوهشی کشور تا پایان برنامه به سه درصد تولید ناخالص ملی برسد بهتر است 60 درصد از اعتبارات یک تا سه درصد بودجه پژوهش از دستگاه های اجرایی به طرح های کلان اختصاص داده شود.
احسانیان: کم بودن بودجه پژوهش به دلیل نامعلوم بودن پروژه هاست
مهدی احسانیان، معاون پژوهشی دانشگاه خواجه نصیر معتقد است: کم بودن بودجه پژوهش به معنای کم اهمیت بودن آن نزد دولت نیست، بلکه اولویت بندی، کم بودن بودجه دولت و نامعلوم بودن اهمیت برخی پروژه ها برای دولت از مشکلات این حوزه است.
وی می گوید: قرار نیست از تمام سرمایه خود از درآمدهای نفتی، کالا تهیه کنیم و مردم راضی شوند، وقتی 50 تا 60 درصد این سرمایه به مصرف عمومی برسد، همه متوجه می شوند که باید پژوهش هدفدار و به آن بودجه اختصاص داده شود.
احمدی: دنبال وارد کردن پژوهش به زندگی مردم هستیم
وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری معتقد است: در دنیای غرب لحظهای و ذرهای نمیتوان پژوهش و فناوری را از زندگی حذف کرد و من بارها به همکاران خود گفته ام اگر میخواهید ارزش کار خود را بررسی کنید این را در نظر بگیرید که اگر این مأموریت حذف شود چه خللی ایجاد می شود، علم و پژوهش در دنیای جهان سوم و عقبافتاده به گونهای است که بودن و نبودش فرقی نمیکند.
وی می گوید: ما برای پژوهشگران به ظاهر جایگاه والایی قائلیم این جایگاه زمانی واقعی میشود که اگر قطع شود منحل شود، ما به دنبال این هستیم که دانشگاه، علم و پژوهش وارد زنجیره زندگی مردم و به زندگی عادی و روزمره به آن وابسته شود.
ابوترابی فرد: بودجه کشور بر مبنای تولید علم نیست
سید محمد حسن ابوترابی فرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی می گوید: صادرات نزدیک به سه میلیون بشکهای نفت نشان می دهد که ما در مرحله اول قرار داریم هر چند بعضی کشورها که یک بشکه نفت هم ندارند گامهای بلندتری در این زمینه برداشتهاند.
وی معتقد است: بودجه کشور ما هماکنون بر مبنای تولید علم نیست بلکه متکی بر فروش نفت است، با همه قدمهای برداشته شده ما در مرحله بودجهریزی در گام اول قرار داریم و اگر ما اقتصاد مبتنی بر مواهب را نداشتیم به جای تهدید شدن به دلیل فروش نفت ابزار فروش نفت را فرصت به کار میبردیم نه تهدید!
مسعودی: پژوهش اولین قربانی کمبود بودجه
رضا مسعودی، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شهید بهشتی نیز وضعیت پژوهش را در کشور ما وارونه کشورهای خارجی می داند و معقتد است: در کشور ما به محض اینکه مشکلی پیش می آید اولین حوزه ای که قربانی می شود پژوهش است، در حالی که در کشورهای اروپایی عکس این موضوع اتفاق می افتد، اگر تولید ثروت ما با پژوهش نباشد مشکل ما حل نخواهد شد و این یک آسیب جدی است.
وی می گوید: هیچ کس پیگیر حذف یک تا سه درصدی بودجه پژوهش نمی شود و تا زمانی که وضعیت به این گونه است مسائل این حوزه حل نخواهد شد.
خسروی سهل آبادی: بودجه پژوهش کم نیست اگر هزینه دکوراسیون ادارات نشود
ابوالقاسم خسروی سهل آبادی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات می گوید: بودجه ای که به پژوهش اختصاص داده می شود باید نیازهای کشور را تامین کند، اگر همان سه درصد بودجه اختصاص یافته به پژوهش، هزینه دکوراسیون ادارت نشود، می توان نیازهای کشور را تامین کرد.
به گزارش «خبرگزاری دانشجو» دولت تا 22 بهمن باید بودجه 93 را نهایی کند و مجلس تا این زمان قول تصمیم نهایی تامین بودجه پژوهش را داده است.
نمي دونم بودجه رو کجا مي خواد صرف کنه... پژوهشي ، دفاعي ، عمراني ، استانهاي مرزي و ... همه رو بيشتر از 20 درصد کم کرده. پس اين براي کجا بودجه اختصاص داده...
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.