به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، ولیالله افخمی در سومین جشنواره پژوهش صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: در سال 2012 ایران 37 هزار مقاله منتشر کرده است در حالی که ترکیه با عنوان اصلیترین رقیب ایران 31 هزار مقاله منتشر کرده است.
وی افزود: رتبه اول خاورمیانه در انجام پژوهشهای قابل استناد در اختیار ایران است و از 25 کشور دنیا ایران رتبه 17 را دارد، اما با همه این آمار و ارقامها هیچ وقت نتوانستهایم پیوند مناسب بین پژوهش و بخشهای مختلف اقتصاد و صنعت برقرار کنیم در حالی که در دنیا پژوهش در خدمت نوآوری است.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت با تأکید بر اینکه واقعیت در ایران نگران کننده است، گفت: بودجهای که صرف پژوهش در کشور ما میشود بیشتر برای ارتقای جایگاه علمی و بهتر شدن آن به کار میرود در حالی که این پژوهشها در بخشهای مختلف اقتصادی کشور به کار گرفته نمیشود.
وی افزود: در سال 2012 ایران از نظر مهاجرت نخبگان رتبه اول را در جهان داشته است و بر اساس آمار صندوق بینالملل پول هر سال 180 هزار نخبه از ایران خارج میشود و این در حالی است که یکی از شاخصهای مهم بانک جهانی اقتصاد دانش بنیان است یعنی مبنای میزان حضور دانش و استفاده مؤثر در اقتصاد یعنی جایی که دقیقاً صنعت ما گیر و گرفت دارد که اگر این گره نباشد شاهد ارتقای رشد اقتصادی در کشور خواهیم بود.
افخمی گفت: در شاخص اقتصاد دانش بنیان امارات، بحرین، عربستان و رژیم اشغالگر قدس رتبه بالاتری از ایران دارد به نحوی که میانگین شاخص اقتصاد دانش بنیان در خاورمیانه 4.74 است اما شاخص ایران 3.9 است.
وی با تأکید بر اینکه پژوهش در کشور ما آکادمیک بوده و کاربردی نیست، اظهار داشت: پژوهشها باید تقاضا محور باشند و مشکل بزرگی که امروز وجود دارد این است که از پژوهشها در بخش صنعت استفاده نمیشود.
معاون وزیر صنعت با تأکید بر اینکه پژوهشها باید بر اساس تقاضای بخش خصوصی باشد، گفت: اگر این اتفاق بیفتد رشد اقتصادی منفی و نرخ رشد بیکاری بهبود پیدا میکند لذا برنامهریزی پژوهشگران باید بر اساس علم و واقعیتهای اقتصاد و صنعت باشد.