به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، دومین کنگره بین المللی علم و فوتبال 15 و 16 آبان ماه و همزمان با حضور ژوزف سپ بلاتر، رئیس فدراسیون بین المللی فوتبال در تهران برگزار شد و پایان نامه های برتر فوتبالی در آن ارائه گردید.
دکتر امیر وزینی طاهر در پایان نامه خود که در همین کنگره ارائه کرده، به بررسی تعیین ویژگی های روانی، تکنیکی، فیزیولوژیکی و آنتروپومتریکی فوتبالیست های نخبه و زیرنخبه کمتر از 16 سال پرداخته است.
این پایان نامه جهت اخذ مدرک کارشناسی ارشد دانشگاه تهران ارائه شده است.
وی در چکیده این پایان نامه آورده است: هدف از پژوهش حاضر اندازه گیری عوامل روانی، تکنیکی، فیزیولوژیکی و آنتروپومتریکی فوتبالیست های نوجوان زیر 16 سال در دو سطح نخبه (26 نفر) و زیرنخبه ( 35 نفر) است تا با مقایسه آنها عواملی که در انتخاب بازیکنان نقش دارند، شناسایی شوند.
آزمودنی ها در چهار گروه سنی زیر 16، زیر 15 و زیر 13 سال قرار گرفتند؛ نتایج این تحقیق می تواند به مربیان کمک کند تا خصیصه های مورد نیاز برای فرایند استعدادیابی در فوتبال را بشناسند.
برای ارزیابی مهارت های روانی از پرسشنامه اتاوا استفاده شد؛ همچنین مهارت های تکنیکی با آزمون های شش گانه پیشنهادی فدراسیون فوتبال انگلیس اندازه گیری گردید. آزمون های فیزیولوژیکی عبارت بودند از پرش ارتفاع، دراز و نشست، دوی سرعت 10 متر، دوی سرعت 40 متر و دوی رفت و برگشت 280 متر. برای سنجش ویژگی های آنتروپومتریکی نیز از اندازه گیری های قد، وزن، شاخص توده بدنی، طول ساق، طول ران، ضخامت زیر جلدی چهار ناحیه بدن و درصد چربی بدن استفاده شد.
تحلیل واریانس در سطع معناداری برای تحلیل یافته ها استفاده شد. از بین چهار دسته، مقیاس های فیزیولوژیکی از لحاظ آماری توانایی بیشتری در تفکیک سطوح داشتند. نتایج پژوهش حاضر تفاوت معنی داری بین بازیکنان نخبه و زیرنخبه در سه دسته ویژگی های فیزیولوژیکی، تکنیکی و روانی نشان داد، اما در ویژگی های آنتروپومتریکی تفاوت معنی داری دیده نشد.
ورزشکاران نخبه در آزمون های دراز و نشست، دوی رفت و برگشت، دوی سرعت 10 متر و دوی سرعت 40 متر (از آزمون های فیزیولوژیکی)، دویدن با توپ، چرخیدن، سرعت، دریبل و شوت زدن (از آزمون های تکنیکی) و نیز هدف گذاری، آرمیدگی، مقابله با استرس، فعال سازی، تمرکز، بازیابی تمرکز و طرح مسابقه (از مهارت های روانی) تفاوت معنی داری با بازیکنان زیرنخبه داشتند.
این یافته ها نشان می دهند که یک رویکرد چند متغیره با در نظر گرفتن تفاوت های سنی می تواند به طور موفقیت آمیزی فوتبالیست های نخبه را از همنوعان زیرنخبه خود در سنین نوجوانی متمایز کند. پیشنهاد می شود در فرایند استعدادیابی در سنین زیر 13 و زیر 14 سال کمتر از ارزیابی های فیزیولوژیکی استفاده شده و تأکید بیشتری بر ویژگیهای تکنیکی شود. اما در ردههای سنی زیر 15 و زیر 16 قابلیت های جسمانی اهمیت بیشتری پیدا میکنند.
امیر وزینیطاهر در گفتوگو با خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص این پایاننامه گفت: در حال حاضر دانشجوی دکتری هستم و این پایاننامه را در مقطع کارشناسی ارشد ارائه کردهام و تا آنجایی که اطلاع دارم چندین مقاله علمی پژوهشی نیز از این پایاننامه استخراج شده است و در جاهای مختلف کار شده است.
وی در ادامه افزود: با کمک تیمهای لیگ برتری استان تهران این پژوهش انجام شد و بازیکنانی که در این آمارگیری از لحاظ فاکتور استعدادیابی نمره بالا گرفتند در حال حاضر در تیمهای مطرح بازی میکنند اما متأسفانه این رویکرد استعدادیابی بهطورعلمی و کاربردی در فدراسیون فوتبال مورد استفاده قرار نگرفته است.
پژوهشگر پایاننامه فوق یادآور شد: اگر این پژوهش بهصورت علمی پیگیری شود نتایج خوبی در امر استعدادیابی صورت میگیرد ولی نمیدانم که آیا صدای ما به گوش فدراسیون میرسد یا نه.
وزینی یادآور شد: دیدگاه من این است که اگر مقالات خود را برای کشورهای اروپایی و امریکایی ارسال کنیم در داخل دیده نمیشود و اعتقاد دارم که اگر پژوهشگران حوزه استعدادیابی در کنار هم جمع شوند و با همکاری فدراسیون فوتبال آن را به صورت یک کتاب و یک منبع در اختیار باشگاهها قرار دهند نتیجه بهتری حاصل میشود.
وی در پایان گفت: مربیان ما به دلیل مشغله کاری و یا عدم تسلط بر زبان انگلیسی نمیتوانند از اطلاعات علمی روز دنیا مطلع باشند و در صورت ارائه این منبع به زبان فارسی و روان میتوانیم به مربیان کمک کنیم.
موفق باشيد.