آخرین اخبار:
کد خبر:۲۸۶۲۹۵
معرفی پایان‌نامه‌های برتر فوتبالی در کنگره علم و فوتبال-6

تاثیر آماده‌سازی روانی بر ارتقا عملکرد بازیکنان/جعفری: استقبال از پایان نامه من در خارج بیشتر از داخل کشور بود

پایان‌نامه‌ ارائه شده در دومین کنگره علم و فوتبال نشان می‌دهد که تدوین برنامه آماده سازی روانی برای بازیکنان فوتبال نقش مهمی در عملکردشان دارد.

به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، دومین کنگره بین المللی علم و فوتبال 15 و 16 آبان ماه و همزمان با حضور ژوزف سپ بلاتر، رئیس فدراسیون بین المللی فوتبال در تهران برگزار شد و  پایان نامه های برتر فوتبالی در آن ارائه شدند.


اصغر جعفری در پایان نامه خود جهت اخذ درجه دکتری دانشگاه شهید بهشتی که در همین کنگره ارائه کرده، به تدوین برنامه آماده سازی روانی برای بازیکنان فوتبال و سنجش اثربخشی آن در ارتقاء عملکردشان پرداخته است.

 

 

در چکیده این پایان نامه آمده است: پژوهش حاضر، به منظور تدوین برنامه آماده سازی روانی برای بازیکنان فوتبال و تعیین اثربخشی آن در ارتقاء عملکرد ورزشی آن انجام شد. جامعه آماری پژوهش بازیکنان پسر (20-28 سال) بود که در سال 1390 در تیم های دسته دو فوتبال استان تهران بازی می کردند.

 

60 بازیکن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. این پژوهش در دو مرحله انجام گرفت.


در مرحله اول براساس مهارت های روانی هدف گزینی، تن آرامی، تصویرسازی ذهنی، تمرکز و خودگویی یک برنامه آماده سازی روانی تدوین گردید و در مرحله دوم برای تعیین اثربخشی آن در ارتقاء عملکرد ورزشی بازیکنان از طرح آزمایشی گروه های نامتعادل استفاده شد.

 

ابتدا عملکرد ورزشی بازیکنان اندازه گیری شد بعد برنامه آماده سازی روانی در 35 جلسه گروهی به گروه آزمایش آموزش داده شد و برای گروه کنترل هیچ برنامه ای اجرا نشد و فقط مهارت های فنی را تحت نظر مربی تمرین کردند. پس از انجام مداخلات، عملکرد ورزشی آزمودنی ها دوباره اندازه گیری شد.

 

دو هفته بعد به منظور تعیین اثر ماندگاری مداخلات، عملکرد آزمودنی ها در مرحله پیگیری اندازه گیری گردید و داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس و T استودنت تحلیل شدند.

 

یافته های حاصل از گروه متمرکز نشان داد که برنامه پیشنهادی از روایی محتوایی لازم برخوردار است و می تواند عملکرد بازیکنان را در «پاس دادن، حفظ و کنترل توپ و گرفتن توپ از حریف» به طور معناداری افزایش دهد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که در مرحله پیگیری اثر مداخلات ماندگار بوده است. نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که نشان می دهد احتمالاً مداخلات از طریق تقویت مهارت های تعدیل کننده مانند تقویت انگیزش، متمرکزسازی توجه، کاهش اضطراب، افزایش اعتماد به نفس، یادگیری بهتر و عمیق تر مهارت های فنی توانسته است عملکرد ورزشی بازیکنان فوتبال را افزایش دهد.

 

جعفری در خصوص این پایان نامه گفت: مسابقات فوتبال را که نگاه می کردم و با توجه به مطالعاتی که انجام داده ام به دلیل پیچیدگی های که در فوتبال به عنوان یک ورزش تیمی وجود داشت، به این نتیجه رسیدم که وقتی یک تیم به سطح فنی بالایی می رسد، عاملی که عملکرد آنها را متفاوت می کند مهارت های روانی است نه مهارت های فنی.
 
وی در ادامه افزود: پس از بررسی تیم های بزرگ در کشورهای اروپایی و صاحب نام فوتبال، دیدم که تفاوت چندانی در مهارت های فنی بازیکنان وجود ندارد ولی مهارت های روانی بازیکنان کاملاً متفاوت است و آنچه که عامل اصلی موفقیت در تیم هاست همین مسئله است.
 
این پژوهشگر تصریح کرد: بسیاری از مشکلاتی که در ورزش و به خصوص فوتبال وجود دارد به مسائل اخلاقی بر می گردد و به اینکه بازیکنان مهارت های روانی ندارند و این امر سبب می شود تا از مکانیزم های غیراخلاقی استفاده کنند و تحقیق در این مسئله می توانست به ورزش کمک کند.
 
وی خاطرنشان کرد: هر ورزشی یک سری مهارت های خود را می طلبد برای مثال یک سری از مهارت های که برای فوتبال لازم است برای رشته ای دیگر کاربرد ندارد.
 
جعفری خاطرنشان کرد: چندین ماه مطالعه کردم و 5 مهارت هدف گزینی، تن آرامی، تصویرسازی ذهنی، تمرکز و خودگویی که برای فوتبالیست ها اهمیت دارد را شناسایی و برنامه گذاشتم که چطور آنها را به بازیکنان آموزش دهم؛ این مهارت ها را در هفت جلسه آموزش دادم و دو تیم را برای آزمایش و دو تیم را برای کنترل قرار دادم.
 
وی گفت: این آزمایش بر روی تیم های دسته دو انجام شد و چهارمربی نیز اعلام آمادگی کردند و در کنار آن نیز پرسشنامه ای برای اندازه گیری عملکرد ورزشی بازیکنان تهیه کردم که در آن پاس دادن، حفظ و کنترل و گرفتن توپ از حریف مدنظر قرار داشت و در پایان نتایج نشان داد که در سطح معناداری عملکرد ورزشکاران در این مؤلفه ها افزایش می یابد.
 
این پژوهشگر یادآور شد: برای مثال در تمرکز برای پاس دادن به هم تیمی، اول باید توجه گسترده باشد ولی برای پرتاپ توپ باید توجه را محدود کرد تا توپ روی سر بازیکن مورد نظر فرود آید.
 
وی در خصوص استقبال مسئولین فدراسیون فوتبال از این پایان نامه که به عنوان مقاله برتر همایش علم فوتبال معرفی شده است، گفت: در یک سال گذشته خودم نیز اقدامی برای این خصوص انجام ندادم ولی به زودی با وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال دیدار خواهم کرد.
 

جعفری افزود: زمانی که این پایان نامه را به خارج از ایران فرستادم دانشگاه مونیخ آلمان از من دعوت کرد و قرار شد فرصت شش ماه مطالعاتی در اختیار من قرار دهد ولی شرایط حضور من فراهم نشد؛ استقبالی که از این پایان نامه در خارج از ایران صورت گرفت بیشتر از داخل کشور بود


 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار