به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، دومین کنگره بین المللی علم و فوتبال 15 و 16 آبان ماه و همزمان با حضور ژوزف سپ بلاتر، رئیس فدراسیون بین المللی فوتبال در تهران برگزار شد و پایان نامه های برتر فوتبالی در آن ارائه شدند.
اصغر جعفری در پایان نامه خود جهت اخذ درجه دکتری دانشگاه شهید بهشتی که در همین کنگره ارائه کرده، به تدوین برنامه آماده سازی روانی برای بازیکنان فوتبال و سنجش اثربخشی آن در ارتقاء عملکردشان پرداخته است.
در چکیده این پایان نامه آمده است: پژوهش حاضر، به منظور تدوین برنامه آماده سازی روانی برای بازیکنان فوتبال و تعیین اثربخشی آن در ارتقاء عملکرد ورزشی آن انجام شد. جامعه آماری پژوهش بازیکنان پسر (20-28 سال) بود که در سال 1390 در تیم های دسته دو فوتبال استان تهران بازی می کردند.
60 بازیکن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. این پژوهش در دو مرحله انجام گرفت.
در مرحله اول براساس مهارت های روانی هدف گزینی، تن آرامی، تصویرسازی ذهنی، تمرکز و خودگویی یک برنامه آماده سازی روانی تدوین گردید و در مرحله دوم برای تعیین اثربخشی آن در ارتقاء عملکرد ورزشی بازیکنان از طرح آزمایشی گروه های نامتعادل استفاده شد.
ابتدا عملکرد ورزشی بازیکنان اندازه گیری شد بعد برنامه آماده سازی روانی در 35 جلسه گروهی به گروه آزمایش آموزش داده شد و برای گروه کنترل هیچ برنامه ای اجرا نشد و فقط مهارت های فنی را تحت نظر مربی تمرین کردند. پس از انجام مداخلات، عملکرد ورزشی آزمودنی ها دوباره اندازه گیری شد.
دو هفته بعد به منظور تعیین اثر ماندگاری مداخلات، عملکرد آزمودنی ها در مرحله پیگیری اندازه گیری گردید و داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس و T استودنت تحلیل شدند.
یافته های حاصل از گروه متمرکز نشان داد که برنامه پیشنهادی از روایی محتوایی لازم برخوردار است و می تواند عملکرد بازیکنان را در «پاس دادن، حفظ و کنترل توپ و گرفتن توپ از حریف» به طور معناداری افزایش دهد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که در مرحله پیگیری اثر مداخلات ماندگار بوده است. نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که نشان می دهد احتمالاً مداخلات از طریق تقویت مهارت های تعدیل کننده مانند تقویت انگیزش، متمرکزسازی توجه، کاهش اضطراب، افزایش اعتماد به نفس، یادگیری بهتر و عمیق تر مهارت های فنی توانسته است عملکرد ورزشی بازیکنان فوتبال را افزایش دهد.
جعفری افزود: زمانی که این پایان نامه را به خارج از ایران فرستادم دانشگاه مونیخ آلمان از من دعوت کرد و قرار شد فرصت شش ماه مطالعاتی در اختیار من قرار دهد ولی شرایط حضور من فراهم نشد؛ استقبالی که از این پایان نامه در خارج از ایران صورت گرفت بیشتر از داخل کشور بود