به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، دومین کنگره بین المللی علم و فوتبال 15 و 16 آبان ماه و همزمان با حضور ژوزف سپ بلاتر، رئیس فدراسیون بین المللی فوتبال در تهران برگزار شد و پایان نامه های برتر فوتبالی در آن ارائه شدند.
عاطفه یاراحمدی، در پایان نامه ای که در همین کنگره ارائه کرده، به مقایسه تراکم استخوان مهره های کمر و گردن ران در مردان میانسال ورزشکار(فوتبالیست و باستانی کار) و غیرورزشکار پرداخته است.
مطالعات انجام شده حاکی از آن است که ورزش می تواند تراکم توده استخوانی را افزایش دهد، اما هنوز در مور نوع و شدت آن که حداکثر تحریک آنابولیک را بر روی استخوان ایجاد می کند، اطمینان حاصل نشده است.
هدف این مطالعه، تعیین و مقایسه اثر درازمدت ورزش باستانی بر میزان تراکم توده استخوانی ورزشکاران این رشته در مقایسه با ورزشکاران فوتبالیست و مردان غیر ورزشکار همسان از نظر ویژگی های دموگرافیکی و متغیرهای تاثیرگذار بوده است. این تحقیق از نوع علی مقایسه ای پس از وقوع می باشد.
نتایج نشان داد در مقایسه با گروه کنترل، ورزشکاران باستانی و فوتبالیست در ناحیه گردن استخوان ران و مهره های کمر به طور معناداری تراکم ماده معدنی بالاتری داشتند تراکم استخوان ورزشکاران باستانی در ناحیه ستون مهره ها نسبت به ورزشکاران فوتبالیست به طور معناداری بالاتر بود.
همچنین تراکم ماده معدنی در ناحیه گردن استخوان ران ورزشکاران باستانی در مقایسه با فوتبالیست ها اندکی بیشتر بود، لیکن به لحاظ آماری معنی دار نبود. نتایج تحقیق حاضر حاکی از این استکه رشته ورزشی باستانی نیز همچون سایر رشته های ورزشی اثرات مثبتی بر تراکم ماده معدنی استخوان ها به ویژه در ناحیه کمر می باشد.
از آنجا که امکان ادامه و انجام بسیاری از رشته های ورزشی در سنین میانسالی و بالاتر با توجه به ماهیت و آسیب زا بودن آنها کم می باشد، و از طرف دیگر امکان انجام رشته ورزشی باستانی و زورخانه ای در سنین یاد شده، این رشته ورزشی به عنوان یک ورزش اثرگذار در حفظ بهتر تراکم استخوانی و پیشگیری کننده از بیماری استئوپروز یا پوکی استخوان توصیه می گردد.
نمونه های این تحقیق را 20 ورزشکار مرد(10 ورزشکار باستانی، 10 فوتبالیست) و 10 نفر غیرورزشکار سالم، 40 تا 50 ساله تشکیل می دادند.
ورزشکاران از باشگاه های شهر همدان انتخاب و دارای حداقل بیش از 20 سال سابقه ورزشی مستمر در هر کی از رشته های فوق الذکر بودند، در حالیکه غیرورزشکاران سابقه هیچ گونه فعالتی ورزشی مستمر و منظمی نداشتند.
یار احمدی در خصوص این پایان نامه گفت: حیطه ورزش گسترده و در حال رشد هستند و همه افراد جامعه درگیر ان هستند ولی متأسفانه نوع معرفی ورزش در جامعه ما به گونه ای نیست که معایب و محاسن آن اعلام شود.
وی در ادامه افزود: در پایان نامه خود ورزش فوتبال به خاطر گرایش زیادی که دارند و ورزش باستانی را به خاطر ملی و ایرانی بودنش انتخاب کردم و جنبه قهرمانی آن را نیز در نظر نگرفتم چرا که می خواستم تأثیر ورزش باستانی به عنوان یک ورزش قدرتی و فوتبال به عنوان یک ورزش پرشی و دویدنی را بر تراکم استخوان ببینم.
این پژوهشگر یادآور شد: تراکم استخوان در میانسالی بسیار مهم است و اگر در این خصوص کار شود بسیاری از مشکلات در سنین بالا هم حل می شود.
وی خاطرنشان کرد: برای انجام این آزمایش یک گروه از باستانی کاران، یک گروه از فوتبالیست ها و یک گروه از مردم عادی را در نظر گرفتیم و زمانی که نتایج را ملاحظه کردیم دیدیم افراد باستانی کار که ورزش قدرتی انجام می دهند تراکم استخوان بیشتری نسبت به دو گروه دیگر دارند البته فوتبالیست ها در این زمینه اختلاف زیادی با باستانی کاران نداشتند اما گروه عادی تفاوت معناداری با ورزشکاران داشتند؛ در بررسی تراکم استخوان در ران و پایین تنه نیز فوتبالیست ها اختلاف چشمگیری نسبت به دو گروه دیگر داشتند.
یاراحمدی یادآور شد: با توجه به اینکه ورزش باستانی و فوتبال از کودکی تا میانسالی قابل استفاده است، می تواند کمک چشمگیری به افزایش ورزش همگانی در جامعه داشته باشد.
وی در خصوص استفاده از آزمایشگاه های دانشگاه و مشکلات موجود در استفاده از امکانات دانشگاه ها گفت: از آنجا که استاد راهنمای من رابطه خوبی با دانشگاه علوم پزشکی همدان داشت، مشکل خاصی در این خصوص نداشتند و با توجه به صحبت های که با بیمارستان انجام داد هزینه کمتری پرداخت شد که آن را نیز دکتر ایلخانی، استاد راهنمای این پایان نامه شخصاً پرداخت کرد.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: نتیجه پایان نامه خود را به بخش های مختلف اعلام کردم و حتی با آموزش و پرورش قائمشهر و مسئولین آن نیز صحبت کردم تا از نتایج این پایان نامه استفاده شود ولی تاکنون هیچ پاسخ دریافت نکرده ام.
وی نسبت به نگاه جامعه در مورد رشته تربیت بدنی انتقاد کرد و گفت: وقتی فکر می کنم که رشته تربیت بدنی تنها مختص به دروس عملی است در حالی که ما در دوره کارشناسی از 135 واحد تنها 38 واحد عملی می گذرانیم.
یاراحمدی افزود: متاسفانه از نتایج هیچ پایان نامه ای در کشور استفاده نمی شود در حالی که این پایان نامه ها می تواند بسیاری از هزینه ها را کاهش دهد برای مثال تراکم استخوان یکی از مشکلاتی است که جامعه با آن دست و پنجه نرم می کند و پرداختن به این بخش می تواند در سلامتی جامعه مثمرثمر باشد.
وی تصریح کرد: تحقیقات نشان می دهد که هشتاد درصد عامل کمردردها مشکلات ضعف عضلانی است در حالی که در کشور ما پزشکان بلافاصله درد در ناحیه کمر را به دیسک کمر نسبت می دهند.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: من علاقه مند بودم تا تحقیقی را انجام بدهم و ببینم که چند درصد از دردهای ناحیه کمر مربوط به دیسک است و اگر این چنین است چه مقدار از آن نیاز به عمل جراحی دارد و چند درصد نیز با ورزش بهبود می یابد اما هیچ سازمانی حاضر به حمایت از این طرح من نشد.
وی افزود: اگر سرمایه گذاری در ورزش همگانی صورت گیرد از بسیاری از ناهنجاری ها جلوگیری و هزینه های درمان کاهش می یابد، متاسفانه با وجود اینکه پایان نامه های زیادی در حیطه مواد مخدر و ورزش ارائه شده است اما از آنها استفاده نمی شود.
یاراحمدی در پایان گفت: من در این پایان نامه نشان دادم که پوکی استخوان تنها مربوط به زنان نیست و مردان نیز در سن بالا با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند اما تنها چیزی که از این تحقیق برای من مانده است یک پایان نامه در کتابخانه دانشگاه و یک پایان نامه در کتابخانه منزل است که خاک می خورد.