گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ بازار نشر و کتاب طی هفته گذشته با خبرهای گوناگونی همراه بود؛ از اسکی رسول یونان روی شیروانی تا بازسازی خاکریزهای جنگی ایران و عراق دوباره بازسازی می شوند! خبر اول اینکه:
یونان ورزش «اسکی روی شیروانی» را انتخاب کرد
رسول یونان شاعر درباره مجموعه شعر تازهاش گفت: نام مجموعه شعر جدیدم، «اسکی روی شیروانی» است که شعرهای 2 سال اخیرم را شامل میشود.
وی افزود: اشعار این کتاب، موضوعاتی چون پرواز، جمع کردن تخم بلدرچین از کشتزاران آفتاب، عشق، زندگی، مرگ، کار و برخی موضوعات شهری را شامل میشود.
به گفته یونان، این کتاب در 5 فصل گردآوری شده و حدود 90 شعر را دربرمیگیرد. همچنین قرار است کتاب اخیر از سوی انتشارات باران میشان و تا هفته آینده به چاپ برسد.
«روز به خیر محبوب من»، «کنسرت در جهنم»، «من یک پسر بد بودم» و «پایین آوردن پیانو از پلههای یک هتل یخی» و «مواظب باش مورچهها میآیند» عنوان مجموعه شعرهای فارسی این شاعر ترکزبان هستند که پیش از این به چاپ رسیدهاند.
تشکیل کارگروهی برای حراست از زبان فارسی زیر نظر نهاوندیان
غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی شب گذشته سه شنبه 17 دی در حاشیه مراسم بزرگداشت محمد کاظم کاظمی شاعر معاصر افغان، در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی در مورد ماجراهای پیش آمده در مورد خانه شاعران، به گفتن این جمله بسنده کرد: من دوست ندارم وارد حاشیه شوم اما به دوستان موسس خانه شاعران علاقه دارم و به آنها احترام میگذارم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد توصیههای مقام معظم رهبری در مورد حراست از زبان فارسی در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و برنامه این شورا برای رفع این دغدغهها گفت: مسلماً تذکر ایشان برای همه یک هشدار است. من در اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی که پس از این دیدار برگزار شد، در این مورد سخنرانی کوتاهی کردم و اقای روحانی رئیس جمهور نیز موافقت کرد که کارگروهی زیر نظر آقای نهاوندیان در این زمینه تشکیل شود.
وی ادامه داد: در این کارگروه قرار است، تمامی دستگاههای مسئول و نگاهبان در مورد زبان فارسی حضور داشته باشند و حرکت تازهای در این زمینه آغاز شود.
حداد عادل تصریح کرد: فعالیتهای بنیاد سعدی که به زودی آغاز خواهد شد، به نوعی برنامههای حمایتی ما از زبان فارسی به حساب میآید.
خاکریزهای جنگی ایران و عراق دوباره بازسازی می شوند!
ساسان ناطق با اشاره به زیرچاپ رفتن دومین مجموعه داستان از سهگانه داستانی خود با عنوان «در آفریقا همهچیز سیاه است» از سوی موسسه فرهنگی شهرستان ادب، اظهار کرد: این کتاب شامل چهار قصه از من است که به طور مشخص در مورد دفاع مقدس نوشته شده است.
وی افزود: در این مجموعه چهار داستان با عناوین در آفریقا همه چیز سیاه است، کراوات، کسی به مردهها لگد نمیزند و خط، منتشر شده است که همگی با مضمون جنگ نوشته شدهاند و بجز یکی از آنها که داستان در آن کمی به فضای شهری وارد میشود، مابقی کاملاً به فضای جنگ در مناطق جنگی ایران و البته کمی هم در عراق میگذرد.
ناطق ادامه داد: مجموعه داستان نخست از این سهگانه با عنوان «وقتی جنگ تمام شود» نگاهش به جنگ تنها از پشت خاکریز داخلیها بود اما در مجموعه داستان دوم، من جدای از این به سراغ نگاه بینابینی به خاکریز داخلی و خارجی رفتهام و به طور مشخص در داستان «در آفریقا همهچیز سیاه است» به خاکریزهای عراقی هم نزدیک شدم و نگاهی دوطرفه را خلق کردم.
این داستان نویس افزود: اما در مجموعه داستان سومم که الان در حال کار روی آن هستم، این نزدیکی به خاکریز دشمن بیشتر میشود. مثلاً یک داستان در شهر کربلا رخ میدهد و یکی هم به ماجرای حمله به عراق پس از جنگ توسط غرب و البته گاه فلاشبکهایی هم به گذشته بر اساس این داستان میزنم.
این نویسنده تاکید کرد: بسیاری از داستانهای روایت شده در این مجموعه داستان «در آفریقا همه چیز سیاه است» تمی واقعی و مستند دارند اما با تخیل من پرورده شدهاند. سعی کردهام این داستانها تا پیش از انتشار جایی چاپ نشود اما به هر شکل یکی داستانها بدون اطلاع من پیش از این در یک فصلنامه درج شده است.
دعوای کرم و عقرب به کجا رسید؟
سوسن طاقدیس نویسنده کودک و نوجوان گفت: کتاب جدیدی که از من چاپ خواهد شد، یک قصه را درباره یک عقرب و یک کرم در بر میگیرد. این کتاب را که برای کودکان منتشر میشود، چندی پیش به ناشر تحویل دادم و طبق خبری که دارم مراحل آمادهسازی را برای چاپ طی میکند.
وی افزود: این داستان درباره یک کرم و یک عقرب است که به واسطه وضعیت، موقعیت و اندازهای که دارند، مدام به هم برمیخورند و با هم زد و خورد دارند. یک بار عقرب، کرم را نیش میزند؛ یک بار کرم نیش عقرب را قرض گرفته و او را نیش میزند و هر بار قصههای مختلفی بین این دو شکل میگیرد. این اتفاقات آنقدر بین کرم و عقرب رخ میدهد که در نهایت جایشان با هم عوض میشود و هر یک از آنها دیگر نمیداند کرم است یا عقرب!
این نویسنده گفت: این کتاب را چندی پیش به نشر شهر قصه سپردم و به تازگی تصویرگری آن هم توسط رضا مکتبی انجام شده است. در حال حاضر همه کارهای آمادهسازی کتاب انجام شده و قرار است تا زمان برپایی نمایشگاه کتاب تهران، چاپ شود.
فریاد شیری کتابش را چاپ نمی کند
فریاد شیری گفت: مجموعه شعر «مُردن به شرط فرشته» عنوان کتابی از گزیده اشعار 4 مجموعه شعر قبلی من است که در دولتهای قبلی چاپ شدند و جالب است که در دولت گذشته هم چندین بار تجدید چاپ شدند. اما این کتاب که برای گرفتن مجوز چاپ به ارشاد رفته بود با بیش از 30 مورد مشروطی روبرو شد.
وی افزود: بیشتر موارد حذفی هم روی دفتر سوم من که یک شعر بلند است، وارد شده است. من هم دوست ندارم شعر ناقص به مخاطبم ارائه بدهم بنابرین از چاپ کتابم انصراف میدهم.
این شاعر در ادامه گفت: با روی کار آمدن دولت جدید چنین زمزمهها و سخنانی شنیده میشد که دوران سانسور به سر رسیده، اما به نظرم نه تنها ممیزی و سانسور کم نشده بلکه بیشتر هم شده است. شکوه اصلی من این است که چرا شعرهایی که در دولت پیشین ممیزی و سانسور شدیدتر بود، چاپ شدهاند، اما در این دولت که مدعی برداشتن ممیزی است اجازه چاپ ندارند.
شیری در بخش دیگری از سخنانش گفت: توقع داشتیم فضا بازتر و کتابهایمان راحتتر چاپ شود. با این وضعی که وجود دارد، دیگر هراس دارم کتابی را برای مجوز به ارشاد بفرستم.
«گردان نهم» چه زمانی به دفاع از بازار کتاب میپردازد؟
گلعلی بابایی گفت: ماجرای «گردان نهم» درباره گردان جبیب بن مظاهر است که از بدو تشکیل آن، یعنی از اسفند 1360 تا پایان عملیات والفجر 1 در فروردین 1362 را دربر می گیرد.
وی ادامه داد: جلد اول« گردان نهم»، متشکل از 12فصل است که البته فصل آخر به تصاویر و اسناد مربوط به عملیات های گردان های حبیب بن مظاهر میان سال های 1360 تا 1362 اختصاص دارد.
بابایی ابراز داشت: جلد دوم « گردان نهم» ادامه جلد اول است و وقایع و اتفاقات عملیات والفجر 4 که از تابستان سال 1362 آغاز و تا فروردین 1365 ادامه دارد و نیز عملیات والفجر 8 را شامل می شود.
نویسنده ادبیات دفاع مقدس در ادامه عنوان کرد: جلد اول «گردان نهم»، به همت انتشارات 27بعثت به چاپ رسید و البته این انتشارات چاپ جلد دوم را هم برعهده خواهد داشت.
نویسنده کشورمان افزود: جلد دوم این اثر در حال حاضر در مرحله تحقیق و مصاحبه قرار دارد و انشاالله همزمان با سالگرد عملیات والفجر 8 در بهمن ماه سال 93 رونمایی خواهد شد.
بابایی در پایان با اشاره به اینکه مجموعه کتاب« بیست و هفت در 27» دربرگیرنده زندگینامه شهیدان است که تاکنون 7 عنوان از آن به چاپ رسیده است، ادامه داد:عنوان هشتم این مجموعه درباره شهید حسین قجه ای، فرمانده گردان سلمان فارسی است که در مرحله ویراستاری قرار دارد و انشاالله تا نمایشگاه کتاب پیش رو توسط انتشارات صاعقه آماده خواهد شد.
مصلی تهران باز هم میزبان نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران شد
در این جلسه شورای برنامهریزی کیفیسازی نمایشگاه و افزایش خدمات و تسهیلات رفاهی برای بازدیدکنندگان مورد بحث و بررسی قرار گرفت همچنین در این جلسه اعضا پیشنهادات خود را برای افزایش کیفیت حضور ناشران در این دوره از نمایشگاه ارائه کردند.
بنابراین گزارش، مقرر شد جلسهای جهت هماهنگی بیشتر بین مدیران معاونت امور فرهنگی و نمایشگاه با مدیران مصلی تهران برگزار شود.
این گزارش میافزاید بررسی آییننامه ثبتنام ناشران داخلی برای حضور در نمایشگاه از دیگر مباحثی بود که در این جلسه مورد ارزیابی قرار گرفت.
گفتنی است، به منظور بررسی و اعلام زمان ثبتنام ناشران داخلی در این دوره از نمایشگاه جلسهای روز شنبه با حضور اعضاء برگزار شود.