گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ مردمی کردن اقتصاد یکی از اصولی بود که مقام معظم رهبری در سیاست های اقتصاد مقاومتی اخیرا به دولت ابلاغ کردند و پیش از آن نیز بارها بر آن تاکید داشته اند. تحقق این اصل از نظر همه اقتصاد دانان بسیاری از مشکلات ساختاری و نهادی اقتصاد کشور را خود به خود رفع خواهد کرد.
افزایش بهره وری و رشد اقتصادی یکی از دستاوردهای مردمی شدن اقتصاد است. به نحوی که با کاهش هزینه ها و افزایش انگیزه پیشرفت بازدهی چند برابری فعالیت های دولتی را به همراه دارد.
همچنین کاهش فساد اقتصادی که یکی از نتایج حجیم شدن دولت است از دیگر نتایج سپردن امور به مردم خواهد بود که ضمن افزایش اعتماد عمومی از هدر رفتن منابع نیز جلوگیری خواهد کرد. علاوه بر این آثار، رشد شاخص های اقتصاد کلان، افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی در بخش اقتصاد، تقسیم کار ارگانیک در جامعه، عدم امکان تحریم های خارجی و بسیاری دیگر از نتایج این مهم خواهد بود.
از شهریور سال 1389 که مقام معظم رهبری بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند تاکنون تعابیر مختلفی از آن شده برخی آن را اقتصاد تدافعی می دانستند و برخی اقتصاد ریاضتی، اما همان طور که ایشان فرمودند اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که حتی در شرایط بحران هم بتواند رشد و حرکت خود را ادامه دهد و در عین حال مقاومت لازم در برابر شوک های وارده را داشته باشد.
در اقتصاد مقاومتی باید شاخص های کلان کشور حفظ شود اما متاسفانه پیش از این رشد اقتصادی ما ثبات نداشته و نرخ تورم به غیر از یکی دو سال دو رقمی بوده است.
با این وجود ایران از نعمت های خدادادی بسیاری بهرهمند است و جوانان تحصیل کرده بسیار در کشور فعالیت دارند و جمعیت نیز نسبتا جوان است و در حوزه های علمی و فناوری دست آوردهای خوبی داشته ایم . همچنین در حوزه کشاورزی نیز حدود 100 میلیون تُن تولید داریم و در بسیاری از محصولات جز 10 کشور تولیدکننده دنیا هستیم.
با وجود همه این مزیت ها نباید به یک بخش خاص وابسته باشیم در اقتصاد مقاومتی باید از همه ظرفیتها و منابع با حداکثر ارزش افزوده استفاده کرد.
یکی از مهمترین راهکارهای عدم وابستگی، حضور واقعی مردم است، دشمن به دنبال تحریم است تا رشد اقتصادی ما را دچار لطمه کند و در پی آن بیکاری و کاهش درآمد خانواده ها و ایجاد نارضایتی از نظام شکل گیرد برای جلوگیری از هدف دشمنان باید شرایطی فراهم شود که مردم در بخش های مختلف اقتصاد وارد شوند. و بایستی موانع را کنار زد.
اقتصاد ما تک قطبی است و وابستگی زیادی به نفت دارد در طی سه دهه گذشته علی رغم تاکید برنامه های توسعه برکاهش وابستگی به نفت این میزان مدام افزایش یافته از سویی دیگر هزینه ها نیز بالا رفته که این خلاف اقتضائات اقتصاد مقاومتی است.
طبق تحقیقات انجام شده ماندگاری ما در بازارهای جهانی حدود سه سال است و پس از آن شرکت های دیگر با ارائه محصولاتی با کیفیت بالاتر جایگزین می شوند لذا تنها راه، حرکت به سمت صنایع و شرکتهای دانش بنیان است که این هم از مسیر مردمی کردن اقتصاد سرعت بیشتر به خود خواهد گرفت.