به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنای این کشور مدعی شد موضوع حقوق بشر ایران را نیز در کنار مساله هستهای و اعمال تحریمهای این کشور دنبال میکنیم.
سایت وزارت امور خارجه آمریکا با انتشار اظهارات گستاخانه جان کری در سنا اعلام کرد که وی ضمن ابراز خرسندی از حضور خود در این کمیته و تقدیر از اعضای کمیته برای همکاری با وی گفت: در حال حاضر، برخلاف دورانی که ما در آن بزرگ شدیم، دنیایی بسیار پیچیده را شاهد هستیم و میتوانیم امروز در این خصوص به صحبت بنشینیم.
کری با اشاره به مسائل مربوط به ایران مدعی شد: هر کشوری خطر ایران هستهای را درک میکند.از این روست که ما تا این اندازه در کنار همه شما روی این مساله برای ایجاد یک ائتلاف بینالمللی برای اعمال تحریمها متمرکز شدیم. از همان روز اول، این دولت هدف سیاست خارجی خود را جلوگیری از رسیدن ایران به سلاح هستهای(!) قرار داد.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت برای رسیدن به این هدف، ما به صورت روشن گفتهایم که از همه عناصر قدرت ملی خود بهره میگیریم؛ از جمله گفتگوهای مستقیم با ایران که در حالی که من صحبت می کنم، این کار را انجام میدهیم. ما با جدیت و چشمان کاملا باز وارد این گفتگوها شده ایم. برای همین در حالی که گفتگو میکنیم، ما به اعمال تحریمهایی که تحت تاثیر طرح اقدام مشترک نباشند، ادامه می دهیم. همچنین پرونده این کشور را در خصوص حقوق بشر در هر جایی که بتوانیم، دنبال می کنیم. همچنین از ایران می خواهیم تا شهروندان آمریکایی، امیر حکمتی و سعید عابدینی را آزاد کند و به تلاش های خود برای یافتن رابرت لویستون ادامه میدهیم.
جان کری همچنین درباره دست یابی به توافق نامه جامع هسته ای بین ایران و گروه پنج بعلاوه یک قبل از ضرب الاجل بیستم ماه ژوئیه ، ابراز شک و تردید کرد و مدعی شد: من در این زمینه خوشبین نیستم. من همچنان در این زمینه شک و تردید دارم و با آن که نیمی از زمان تعیین شده سپری شده اما همچنان سوالاتی باقیمانده است.
کری همچنین در اظهاراتی بدون پایه و اساس ادعا کرد: آمریکا و سایر قدرتهای جهانی در طول بازرسی ها، توانایی فوق العادهای در خصوص درک آنچه ایران در حال انجام آن است، دارند. ایران احتمالا پیش از این دو ماه نیاز داشت تا مواد کافی برای تولید یک بمب اتمی را تولید کند(!!!!) هرچند الزاما این بدین معنا نبود که ایرانی ها توانایی ساخت یک بمب اتمی را دارا هستند. میزان و حدود برنامه غنی سازی اورانیوم ایران ، مشکلترین مبحث در مذاکرات به شمار میآید.
جان کری در حضور خود در برابر کمیته روابط خارجی سنای این کشور در واکنش به اظهارات سناتور منندز رئیس این کمیته درباره راکتور اراک مدعی شد: گزینه های زیادی برای مدیریت این مساله وجود دارد ولی مهم این است که ایرانیان راکتور آب سنگین نداشته باشند.
منندز در این نشست گفت در حالی که ما در اینجا صحبت می کنیم، توان تحقیق و توسعه ایرانیان در حال بیشتر شدن است و این به آنان امکان می دهد تا سانتریفیوژهای پیچیدهتری را درست کنند. در خصوص پیشرفت موشکی نیز مساله همینطور است. منندز گفت در واقع از زمان شروع، این موضوع کاملا متفاوت با چیزی است که به ما گفته شد و ما به سوی آن پیش می رویم. در صورتی که به توافق نهایی رسیدید، آیا دولت آماده است که به کنگره بازگردد تا برخی مسائل را که باید بر اساس قانون برچینیم، برداریم.
جان کری ادعا کرد شکی نیست که ما بر اساس قانون ملزم به این کار هستیم. از این رو روشن است کاری که باید انجام دهیم این است که این موضوع را از طریق کنگره انجام دهیم و ما این را درک می کنیم.
کری افزود همه مسائلی که شما مطرح کردید باید گفت مد نظر هستند و بخشی از آنان نیز در گفتگوها مطرحند. موضوع تحقیق، نوع تحقیق، کلاهک ها به صورت خاص، باید شفاف سازی عمده ای در این خصوص صورت گیرد. شما به موضوع راکتور اراک اشاره کردید و ما به صورت روشن این را گفته ایم که داشتن راکتور آب سنگین هیچ مشروعیتی ندارد.
وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرد اینها موضوعاتی هستند که باید در طول مذاکرات بررسی شوند. منندز گفت این را درک می کنم ولی در ابتدا به ما گفته شده بود که این راکتور باید برچیده شود؛ حال به ما گفته می شود که هدفی متفاوت برای آن پیدا می شود.
کری گفت اجازه بدهید این موضوع را روشن کنم؛ اول اینکه در طرح اقدام مشترک آورده شده است که تا زمانی که روی همه مسائل توافق نشود، توافقی صورت نگرفته است. در واقع حالتی موزائیکی هست که باید در کنار هم قرار گیرند و من به شما اطیمنان می دهم که ما تا جایی که میسر است، مدت زمان لازم برای فرار هستهای را بیشتر میکنیم.
وی ادعا کرد گزینههای مختلفی مطرح هستند که می توان آنها را مدیریت کرد ولی مساله مهم اینجاست که راکتور آب سنگین وجود نداشته باشد که بسیار مهم است. وی در مورد موضوع قرار داد ایران و روسیه هم ادعا کرد: اگر وجود یک قرارداد نفت در برابر کالا میان ایران و روسیه تایید شود خرید نفت ایران توسط روسیه ممکن است تحریمهای اقتصادی آمریکا را به همراه داشته باشد.
جان کری گفت آمریکا نگرانی عمیق خود را درباره این توافق گزارششده نفت در برابر کالا هم برای ایران و هم روسیه به روشنی بیان کرده است. وی گفت: "این توافق ممکن است تحریمهای آمریکا را علیه شرکتها یا افرادی که در آن دخیل هستند به همراه داشته باشد."
رابرت منندز، عضو سنای آمریکا و رییس کمیته روابط خارجی در سنا به این توافق اشاره کرد و ارزش آن را به نقل از "برخی منابع" 20 میلیارد دلار خواند.
جان کری همچنین گفت توافق نفتی ایران و روسیه "با مفاد برنامه اقدام مشترک گروه 1+5 همخوانی ندارد." وی ادامه داد اینها برخی از مسائل عمده ای هستند که ما هر روز و همزمان دنبال می کنیم ولی تنها مسائل مطرح نیستند.