علی حسنی ،مسئول سازمان دانش آموزی و از دوستان نزدیک شهید آوینی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» با بیان خاطراتی از وی گفت:چهره ای مثل سید مرتضی آوینی بعد از شهادتش برای خیلی ها شناخته شد. سعادت، اخلاص، صفا و صمیمیت و پاکی سید را بعد از شهادتش مردم شناختند و تازه آن زمان بود که فهمیدند آن صدای آرام بخشی که می شنیدند برای سید مرتضی آوینی بوده.
وی افزود:سید می گفت که بعد از انقلاب به جهاد سازندگی رفتم و احساس کردم که الان باید بیل بر دوش بگیرم و به مردم محروم کمک کنم و پس از مدتی احساس کردم که به جای بیل باید دوربین بر دوش گیرم به کارهای فرهنگی بپردازم. سید با این دید و رویکرد وارد کارهای هنری شد، از مهمترین کارهای سید مرتضی آوینی که از ایشان به یادگار مانده و هرچه می گذرد آثار جذاب تر و زیباتر می شود، مجموعه آثار روایت فتح می باشد.
حسنی اضافه کرد:روایت فتح از جلوه هایی از جنگ و خلوت بچه ها و حال و هوایشان تعصی گرفت. یک تابیریست که 700 ساعت و یا 700 برنامه سید روایت ساخته است.
وی خاطرنشان کرد:شهید آوینی مدتی در گروه جهاد صدا و سیما به دوستان هم فکر خودش کار می کرد و در انتها هم زمانی که خواست مظلومیت رزمنده های فکه را در کانال «حنظله» به تصویر کشد؛ روی مین رفت و به شهادت رسید.نکته ای که باید از سید گفته شود و در خور جوانان است، این است که: سید مرتضی میگفت کار را برای خدا بکنید؛ خودش هم این را ثابت کرد.
حسنی یادآور شد:امروز هر کارگردانی، هر مستند ساز و فیلم ساز و نویسنده و عکاسی اثری تولید می کند، روی جلد و پشت جلد و میان صفحه ها و فیلم ها نامش نوشته می شود و آنرا افتخار خودش می داند. یکی از خصوصیات سید مرتضی این بوده که که 700 اثر کار کرد و هیچ اسمی از خودش نبرد و هنوز آن صدای دلنشین و قشنگ اش که برای خدا بود، گوش ها را نوازش می دهد.سید مرتضی بعد از جنگ، وارد زندگی خصوصی رزمندگان شد؛ و مجموعه ای را با هم و عده ای دیگر از دوستان با نام «سفر به میقات عاشقان» را در 5 قسمت شروع کردیم. در آن کا ر راهی جنوب شدیم، ابتدا به دوکوهه و سپس به شلمچه و زید و مرصاد رفتیم و سید مرتضی یک سال بعد از جنگ مجموعه میقات عاشقان را ساخت. سید میگفت، دوکوهه میقات رزمندگان است. محل محرم شدن بسیجی ها؛ حاجی ها در شجره محرم می شوند و گرد خانه خدا می چرخند و رزمنده ها در دوکوهه محرم می شوند و به زیارت خود خدا می روند. ( طبق کلام شهید مطهری: شهید نظر می کند به وجه الله) .
سید مرتضی با دلها کار داشت
وی در ادامه گفت: از سید پرسیدند، آقا مرتضی بعد از جنگ تکلیف ما چیست؟ سید گفت: برای پرواز جنگ لازم نیست و با همین پوتین های پاره می توان پرید، فقط باید دلهامان آماده پرواز شود. شهید آوینی تاکید روی دلها و پاک شدن و صفای دلها داشت. اگر دلها پا شود، باب شهادت هنوز باز است.صدایی که از سید مرتضی به یادگار مانده و خیلی هم دلنشین است، خداحافظ دوکوهه: باش تا یک بار دیگر سربازان امام زمان در تو جمع شوند و برای نبرد آخر الزمان آموزش ببینند. سید مرتضی میگفت چه شده که امروزه در دنیا تا یک اشرفی را در میآورند فریاد می زنند که این سکه برای فلان دوره از زمان است؛ در حالی که بدن شهید که از زیر خاک در میآید خیلی ارزشمندتر از آن سکه است. بدن شهید را در شهرها بچرخانید چرا که خون شهید ثمر دارد و هزاران نفر را به حقیقت جلب میکند. به همین خاطر میخواست تا روی شهدای فکه کار کند،بنابراین روزی برای تصویربرداری و مستند سازی که به سمت کانان «حنظله» و «کمیل» می رفتند سید می گفت اگر بدانید در این فکه و کانان حنظله چه اتفاقی افتاده دیگر هوس رفتن به کربلا به سر کسی نمیزند. مردم باید بدانند در فکه و حنظله چه خبر است.می گویند آوینی قبل از شهادت خیلی شاد و بشاش بود، و چند ساعت قبلش خیلی شاد بود و حتی لحظه شهادتش هم که بچه ها داد و بیداد می کردند سید لبخندی بر لب داشت و می گفت چیزی نیست من دارم به آرزویم می رسم.
حضور آقا در تشییع پیکر آوینی
حسنی گفت:نکته ای که قابل توجه بود، سید مرتضی آوینی و صیاد شیرازی هر دو در فروردین ماه به شهادت رسیدند، و حضرت آقا در تشییع پیکر هر دو آنها شرکت داشتند. شاید به تعبیر من آقا نظرشان این بود که اگر میخواهید هنرمند شوید مثل سید مرتضی هنرمند شوید. حضور آقا به من معنا بوده که این هنر، هنر ارزشی و ولایی است و همچنین سربازی همچون صیادشیرازی باشید.تا به امروز صحنه ها و صدا های نابی از سید باقی مانده است. سید با خلق آثار در روایت فتح و جهاد صدا و سیما صحنه های ناب جنگ را فیلمبرداری کرد تا صحنه های جنگ فراموش نشود و از بین نرود و تحریف نشود.این از زحمات سید مرتضاست که هر لحظه آنرا نگاه می کنیم برایمان نو و تازه است. نوع نگاه سید مرتضی به دفاع مقدس نگاهی نو و جدید بوده و هر دانشجویی که به سمت هنر می رود باید از رفتار و منش های سید مرتضی ها استفاده کند تا اثر و کارش در آینده ماندگار شود.فداکاری، از خودگذشتگی و وفاداری سبب شد تا آثار سید ماندگار شود و تمام کلماتش هنوز ماندگار و زنده است.