به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، اوایل آذر ماه سال گذشته بود که توافقی با ایران و کشورهای گروه 1+5 مبنی بر بازگشت 4.2 میلیارد دلار از 100 میلیارد دلار پولهای نفتی ایران که به دلیل تحریمهای بانکی بلوکه شده و به کشورمان بازنگشته بود، انجام شد و قرار بر این شد تا اجرای این توافقنامه طی یک دستورالعمل اجرایی از 30 دی ماه همان سال (20 ژانویه) و به صورت دوطرفه انجام پذیرد.
بر اساس مفاد موجود در چارچوب دستورالعمل اجرایی این توافقنامه، مقرر شد این 4.2 میلیارد دلار طی شش قسط 550 میلیون دلاری و دو قسط 450 میلیون دلاری به ایران تحویل داده شود. همچنین بنا بود، از این طریق، یک میلیارد و 550 میلیون دلار تا 15 اسفند 92 (دو قسط 550 میلیون دلاری و یک قسط 450 میلیون دلاری) به حساب ایران واریز شود.
بنابر این توافق قرار بود اقساط در زمان بندی اول فوریه (مبلغ 550 میلیون دلار)، اول مارس (450 میلیون دلار)، هفتم مارس (550 میلیون دلار)، دهم آوریل (550 میلیون دلار )، پانزدهم آوریل (450 میلیون دلار)، چهاردهم می (550 میلیون دلار)، هفدهم ژوئن ( 550 میلیون دلار) و بیستم جولای (550میلیون دلار) آزاد شود و در اختیار کشورمان قرار گیرد.
در ابتدای امر تصور همگان بر این بود که این پولها از طریق بانکهای ایرانی که در لیست تحریم قرار ندارند، وارد کشور خواهد شد حتی مسئولان وزارت امور خارجه اعلام کرده بودند بنابر هماهنگیهای به عمل آمده با بانک مرکزی، بانکهای غیرتحریمی اعم از دولتی و غیردولتی که حسابهای معتبر نزد بانکهای خارجی دارند، خواهند توانست تعاملات بینالمللی بانکی و پولی داشته باشند و هیج ممنوعیت و محدودیتی نیز در چارچوب برنامه اقدام مشترک نخواهند داشت.
اما این اتفاق نیفتاد و واقعیت این است که توجیه مسئولان و خبررسانی آنها از واریز این پولهای بلوکه شده به حساب ایران، پولهایی است که همچنان از دسترس خارج است و تنها به شکل اسمی در اختیار ایران قرار دارد.
براساس زمان بندی قید شده در توافق نامه ژنو که پیش از این ذکر شد، قسط ششم از این هشت قسط به مبلغ 550 میلیون دلار باید 14 می مصادف با 24 اردیبهشت ماه به حساب بانک مرکزی ایران واریز شده باشد، اما اکنون که 35 روز از این موعد میگذرد هنوز خبری از تائیدیه بانک مرکزی منوط به دریافت 550 میلیون دلار نیست.
البته ولیالله سیف در حاشیه هشتمین نمایشگاه بینالمللی بانک، بیمه و بورس در مورد واریز قسط ششم داراییها طبق توافق ژنو گفت: این قسط در شرف انتقال است و به محض دریافت اخبار آن از سوی بانک مرکزی منتشر میشود.
وی همچنین در مورد اینکه مبالغ به دست آمده از داراییهای بلوکه شده صرف خرید چه کالاهایی خواهد شد، گفت: منابع آن کاملا آزاد است و بنا به اراده بازار میتوانیم خریدها را انجام دهیم که البته نیازهای اساسی موجود در کشور نیز در هزینهی این داراییها مورد توجه قرارمیگیرد.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه می توانیم کالاهای غیرتحریمی و مورد نیاز را از اقساط آزادشده خریداری کنیم، گفت: بخشی از این منابع نیز صرف ورود اسکناس مورد نیاز بازار به داخل خواهد شد.
همچنین به گفته حسین یعقوبی، مدیراداره بین الملل بانک مرکزی آنچه موجب شده بعد از گذشت 35 روز از موعد مقرر در توافق نامه ژنو پول قسط ششم به حساب ایران واریز نشود عدم تفاهم درباره کشور ثالث (کشوری که پول نفت ایران به حساب بانک مرکزی در آنجا واریز خواهد شد) است چراکه دو طرف فعلا به این قطعیت رسیده اند که هند باید 3 قسط آخر را واریز کند ولی درباره اینکه این اقساط به حساب ایران در کدام کشورها واریز شود نکته ای است که هنوز نهایی نشده است.
گفتنی است از 4.2 میلیارد دلاری که طبق توافق نامه ژنو باید در اختیار ایران قرار گیرد 2 میلیارد و 550 میلیون دلار آن به حساب بانک مرکزی ایران در کشورهای خارجی و البته مورد توافق ایران واریز شده و یک میلیارد و 650 میلیون یورو باقی مانده است.