به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، یازدهمین «شب شعر» که روز گذشته با حضور حسین قرایی، همایون امیرزاده، احد ده بزرگی، علیرضا قزوه، محسن مومنی شریف، محمدرضا سنگری، احمد علوی، ولی الله کلامی، علی انسانی، امیری اسفندقه و برخی دیگر از اهالی فرهنگ در سالن سوره مهر حوزه هنری برگزار شد، به پاسداشت استادمحمدعلی مجاهدی اختصاص داشت.
اشعار آیینی باید با دل و جان سروده شود
علی انسانی در این مراسم گفت: اینکه احد ده بزرگی عنوان کرد، «در گذشته شاعری که شعر آیینی می سرود را امل می دانستند» را قبول ندارم، البته باید بگویم که در آن ایام این حوزه شعری خارج از ادبیات تلقی می شد، با این حال امروزه نیز شاعران زیادی هستند که شعر آیینی ندارند، ولی فردی مذهبی به شمار می روند.
وی با بیان اینکه به تفکیک شعر آیینی و غیرآیینی اعتقادی ندارم، ادامه داد: از زمان جوانی و توسط محمدعلی فتاح با استاد مجاهدی آشنا شدم و باید بگویم که از همان دوران، وی با شعر آیینی و مذهب و اهل بیت آشنا بوده است.
انسانی خطاب به قزوه اظهار داشت: دغدغه قزوه ها و پروانه ها بجاست، ولی باید چاره ای اندیشید نه اینکه فقط در مجلس و مراسمی درباره آنها صحبت کرد، باید گفت که متأسفانه از جوانان زلال و آگاهی که در این حوزه وارد شده اند، حمایت نمی شود.
وی با بیان اینکه قطعاً اینکه از یک جوان در مجلسی دعوت شود و آن فرد به خواندن اشعار آیینی بپردازد نمی توان گفت که آن شعر، شعر آیینی است، اظهار داشت: چرا که این شعر باید با دل و جان سروده شود؛ خوشبختانه استاد مجاهدی جوانان را تشویق می کند و آثار این استاد جزو آثار برجسته در حوزه شعر به شمار می رود.
این شاعر کشورمان گفت: قطعاً اگر امام حسین (ع) نبود، شهدا نیز نبودند؛ چرا که شهدا از هیأت ها برخاسته اند؛ البته باید از یک منشأ رسانه ای مسائل مربوط به شعر آیینی و شعر هیأتی و ... را مطرح کرد.
انسانی خطاب به علیرضا قزوه گفت: اگر دستت می رسد به این مسأله رسیدگی کن تا خطوط قرمز در شعر هیأتی و شعر آیینی لحاظ شود؛ در واقع باید حرمت شعر آیینی حفظ شود؛ چرا که اهل بیت (ع) جزو برترین مخلوقات خداوند هستند.
بعد از جنگ تحمیلی از اینکه بگویم بیمارم، خجالت میکشم
امیری اسفندقه به عنوان سخنران بعدی مراسم در پاسخ به سؤال مجری برنامه که گفته بود انشاالله بزودی بهبود می یابی، گفت: بعد از جنگ تحمیلی انسان خجالت می کشد که عنوان کند مریض است؛ چرا که جانبازان با آن همه درد لبخند بر لب دارند.
وی با بیان اینکه نمی توانم قبول کنم که کسی که شاعر است، مذهبی نباشد، ادامه داد: زمانی که در نزد استاد مجاهدی داوری می کردم، وی با اشاره به من یاد می داد که چگونه داوری کنم و حتی اگر شعری را قبول می کردم که مورد پسند استاد نبود، وی با لطافت و مهربانی این مسأله را به من گوشزد می کرد.
این شاعر کشورمان اظهار داشت: زمانی با وی در مشهد بودیم و استاد با تواضع کامل از 12 شب تا اذان صبح می نشست و به شعرهای سست شاعران گوش می داد و علاوه بر آن شاعران را راهنمایی می کرد. در همان سفر استاد در جلسه ای نشسته بود و زمانی که همسرش از پله ها پایین آمد، استاد مجاهدی تمام قد جلوی وی بلند شد، بعد از دیدن این مسأله متوجه شدم که اگر شاعر می خواهد به عنوان شاعر آیینی مطرح شود قطعاً باید در برابر همسرش خاکسار باشد.
شاعرانی آیینی قدر و منزلت خود را بدانند
استاد محمدعلی مجاهدی در بخش پایانی مراسم گفت: با بیان اینکه اگر آبرویی دارم از عنایت اهل بیت (ع) است؛ عهدم با امام حسین این است که این آبرو را در مسیر خاندان وحی هزینه کنم.
وی با بیان اینکه هر مؤمنی مسلمان است، ولی هر مسلمانی مومن نیست، ادامه داد: در واقع مومن کسی است که از اعماق دلش به ولایت امیرالمومنین (ع) اعتقاد داشته باشد، بنابراین شاعر آیینی باید توجه داشته باشد که در این حوزه باید خاکی بود؛ چرا که اگر به اختیار نشکنید قطعاً به اجبار شما را خواهند شکست.
این شاعر کشورمان با بیان اینکه برای خودتان در یک جای مشخص خلوتی داشته باشید و نگاه تان این باشد که خدا و امام زمان (عج) نگاهتان می کنند، تصریح کرد: قطعاً بعد از گذشت چند روز از لحاظ روحی رشد می کنید. البته خداوند فیاض علیالدوام است و فیضش همیشه میبارد، ولی ما چتر به دست گرفتیم و از این فیض ها بی بهره ایم. قطعاً تا زمانی که با ذوات مقدس معصومین ارتباط معنوی نداشته باشیم شاکله وجودی مان شکل نخواهد گرفت؛ چرا که وسوسه های شیطانی دور اندیشه ولایی مان می چرخد و قصد دور کردن ما از مسیر حقیقت را دارد.
وی با بیان اینکه به خاطر ندارم که بی وضو دست به قلم برده باشم، تصریح کرد: چرا که هم شعر هم کار در حوزه پژوهش را امانتی از طرف خدا می دانم، از این رو سعی می کنم حداقل طهارت ظاهری ام را برای انجام این کارها حفظ کنم. البته شاعران در صفت خالقیت با خدا مشترک هستند؛ چرا که شاعران نیز شعر می آفرینند، از این رو باید در خلق اثرمان مظهر خداوند باشیم.
مجاهدی با بیان اینکه هر کسی شاعر آیینی نمی شود و این افراد باید قدر و منزلت خود را بدانند، خاطرنشان کرد: شاعران آیینی باید به ائمه اعتقاد راسخ داشته باشند و تا زمانی که شاعران جوان کشور منیت ها را کنار نگذارند، مشکلات شان برطرف نخواهد شد.
لازم به ذکر است، در این مراسم یوسفعلی میرشکاک، احمد علوی، ولی الله کلامی به شعرخوانی پرداختند و در پایان مراسم نیز از استاد مجاهدی تقدیر به عمل آمد.