به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، محمدرضا صادقی مقدم دیشب در ارتباط تلفنی با برنامه پایش اظهارداشت: در شهریور ماه سال گذشته ما با دولت جدیدی رو به رو بودیم که با روی کار آمدنش یک فضای خوش بینی را میان اهالی بازار سرمایه شکل داده بود. این فضا باعث شد تا ژنرالهای اقتصادی و صنعتی دولت که همگی از وزرای دولتهای گذشته بودند از بازار سرمایه حمایت کامل کنند.
کارشناس بورس و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: شروع فعالیت این مدیران همزمان با ارائه لایحه بودجه 93 به مجلس بود و از سوی دیگر صحبتهای بعضی از دولتمردان این احساس را ایجاد کرد که نگاهشان به برخی مسئله از جمله سیاستهای اجرایی اصل 44 متفاوت بوده و در برخی موارد نیز با عین قانون نیز یکسان نیست.
این کارشناس بورس خاطرنشان کرد: این خوشبینیها نمودار افزایش قیمت بورس را از شهریور تا دی ماه سال گذشته بالا برد و بعد از آن با اتفاقاتی که افتاد این شاخص کاهش پیدا کرد. به عنوان مثال، وزیر نیرو گفت که نیروگاهها اشتباهی واگذار شدند. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز اعلام کرد که واگذاری شرکت مخابرات ایران غلط بوده است.
صادقی مقدم ادامه داد: اما در این میان وزیر نفت اصلاً نگفت که شرکتهای پتروشیمی و پالایشگاهها را اشتباهی واگذار کرده ولی عملاً این کار را انجام داد و افزایش نزدیک به پنج برابری قیمت خوراک در برنامه بودجه سال 93 این حقیقت را اثبات کرد.
وی عنوان کرد: همچنین اخذ بهره مالکانه نیز روی بورس تأثیر منفی گذاشته است. توجیه آنها نیز برای این وصول ایجاد طرحهای فولادی است که عیناً خلاف اصل 44 قانون اساسی است.
این کارشناس بورس اذعان کرد: نکته مهم اینجاست که ساختار اقتصادی و بنگاه داری کشور در این سه دهه حداقل از لحاظ شکلی تغییر پیدا کرده است. ما تا کنون حرف مثبتی از بدنه دولت در خصوص بازار سرمایه نشنیدهایم چه برسد به اینکه عملی دیده باشیم.
صادقی مقدم بیان کرد: دولت و دولتمردان باید به حفظ سرمایه و داراییهای مردم و صندوقهای بازنشستگی و شرکتهای سرمایه گذاری که متعلق به آحاد این ملت هستند باور داشته باشند و آنها را جزء دغدغه های خود قرار دهند.
حقانی نسب دیگر کارشناس بورسی در ارتباط با شاخص بورس گفت: امنیت سرمایه گذاری بلند مدت با اقدامات دولت و مجلس از بین رفته است.
عباسعلی حقانی نسب اظهار کرد: بازار با اقدامات دولت و مجلس یک نگاه کوتاه مدت پیدا کرده است. اقدامات دولت و مجلس امنیت سرمایه گذاری بلند مدت را از بین برده است. این نگاه کوتاه مدت با افزایش سود از محل تولید که بلند مدت است در تناقض است. توصیه من به فعالان بازار این است که ما باید تمام تلاشمان روی این مسئله متمرکز باشد که نگاه بلند مدت را به بازار برگردانیم.
وی افزود: سه دلیل مشخص و کاربردی برای افت بازار وجود دارد. این افت قابل پیش بینی بود. طبق نمودار فعلی تا قبل از دولت جدید و حتی مدتی بعد از دولت جدید عملاً ما یک افزایش نرخ ارز داشتیم. قیمت ارز تا 3700 تومان هم رسیده بود ولی بعد از آن شروع به کاهش کرد. یکی از دلایل کاهش قیمت بورس این بود که افزایش سود شرکتها از محل افزایش نرخ فروششان که ناشی از نرخ ارز بود متوقف شد. یعنی شرکتها با کاهش سود مواجه شدند یا به عبارتی افزایش سودشان متوقف شد.