آصفری: مذاکره درباره پروتکل الحاقی مربوط به مجلس و جزو خطوط قرمز است/ نوبری: عمیقترین و جدیترین هشدارها و دلنگرانیها در بیانات رهبر انقلاب است

اهم موضوعات مطروحه توسط سخنرانان به شرح ذیل است:
عسگر خانی (استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران و رئیس مرکز مطالعات عالی بینالملل دانشگاه تهران)
*کنترل تسلیحات هستهای یک درس مجزا در دانشگاههای دنیاست اما متاسفانه این درس در ایران ارائه نمیشود.
* انتظار ما از تیم هستهای این است که اصل شفافیت بر اصل محرمانه بودن قالب شود.
*مذاکرات و توافقات باید طبق اصل شفافیت در اختیار ملت ایران قرار گیرد و گذشت آن زمانی که مذاکرات توافات محرمانه باقی میماند و همه باید با اصل محرمانه بودن مخالفت کنیم.
*آمریکاییها زمانی که وارد مساله اختلافی با چین در موضوع هستهای شدند، چینیها ابتدا کار هستهای خود را انجام دادند و سپس مذاکره کردند و هندوستان نیز چنین اقدامی را انجام داد.
*NPT دنیا را به طبقه دارا و ندار تقسیم کرده است.
*زمانی که سکوهای نفتی ما را میزدند، گفتم که زمان فعلی وقت خروج ایران از NPT است اما این اقدام انجام نشد و بعدها به یکی از مقامات که در حال حاضر مسئول است، این موضع را گفتم، وی نیز این مساله را تصدیق کرد.
* هدف توافقنامه ژنو خلع سلاح جمهوری اسلامی است البته نه سلاح هستهای بلکه موشکها و بازدارندگی ما.
* تحریمها یک شاخه پیوندی از وزارت خزانهداری آمریکا، کنگره آمریکا، سازمان ملل، اتحادیه اروپا، انگلیس و دیگر کشورهاست و حتی خوشبینانهترین حالت در تحریمها، تحریمهای مصوب وزارت خزانهداری است که رئیس جمهور آمریکا اجازه فسخ آنها را دارد و همه اینها پدیدههایی هستند که از بین بردن آنها سالها زمان میبرد.
*رئیس جمهور آمریکا زمانی میتواند تحریمهای مصوب وزارت خزانهداری را فسخ کند که ایران با سلاح کشتار جمعی و تروریستی ادعایی آنها خداحافظی کرده باشد و باید توجه داشت که در نوع نگاه آنها سپاه قدس نیز جزو تروریسم محسوب میشود و فسخ بسیاری از تحریمها نیز در اختیار رئیس جمهور آمریکا نیست.
* تحریمها به سادگی برداشتنی نیست و ما باید علاوه بر مسائل سیاسی، مسائل حقوقی را نیز مدنظر داشته باشیم.
* برای اینکه تحریمها را از راه برداریم، در توان یکی دو نفر و حتی 5 نفر نیست و تئوریسینهایی از روابط بینالملل، حقوق بینالملل، علوم سیاسی، صنعت، نفت و فناوری را نیاز دارد و ما باید بتوانیم ثابت کنیم که ادعای آمریکاییها در مورد نقض ماهوی منشور سازمان ملل توسط ایران درست نیست.
*آمریکاییها بهگونهای فرهنگسازی کردهاند که تحریم ایران به نفع تمام مردم جهان است و با این فرهنگسازی دیگران را با خود همراه کردهاند.
زهرهوند (عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای)
* اگر دلواپسیها در قبال مصالح ملی باشد، معقول است.
* تیم مذاکرهکننده باید به این دلواپسیها به عنوان یک ظرفیت نگاه کند.
*تیم مذاکرهکننده نگران شکست مذاکرات نباشد؛ نگران این باشد که از خطوط قرمز رد نشود.
آصفری (عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس)
*از تیم مذاکرهکننده توقع داریم در راستای عزتمندی ملت و منافع ملی حرکت کنند چراکه ملت ما زیر بار زیادهخواهیها نخواهند رفت.
*در برخی از سایتهای زنجیرهای به این موضوع اشاره شده بود که افرادی که چنین جلساتی را برگزار میکنند، کاسبان تحریم هستند در حالی که اگر سرمایه این جمع را جمع کنید، به اندازه سرمایه یکی از کارخانههای آنها نخواهد رسید.
*توسعه و پیشرفت در همه زمینهها قابل مذاکره نیست و هیچ کس نمیتواند جلوی پیشرفت ما را در مذاکرات بگیرد.
* تحریمهای ناجوانمردانه باید برداشته شود نه تحریمهای فانتزی. برداشتن تحریم پتروشیمی به حال ملت ایران فایدهای ندارد بلکه بیشتر منفعت را آنها میبرند.
* پروتکل الحاقی موضوعی نیست که تیم مذاکره کننده بر روی آن مذاکره کند چراکه مربوط به مجلس و جزو خطوط قرمز است.
کوثری (عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس)
*چند ماه پیش در کمیسیون امنیت ملی نگرانی و دلواپسی خود را به آقای ظریف منتقل کردهام و به او گفتیم که ما نگران هستیم چرا که یک بار در قطعنامه 598 گزیده شدیم و ضربه خوردیم و نمیخواهیم این مساله بار دیگر تکرار شود.
*ما خود فناوریها را به دست آوردهایم و خارج از چارچوب عمل نمیکنیم و در چاچوب آن فعالیت میکنیم.
* اسرائیل بمب اتمی دارد اما هیچ کس با او کاری ندارد.
*ساختار سازمان ملل باید عوض شود آنها نمیتوانند طرفدار ملتها باشند؛ طرفدار آمریکا و انگیس هستند. از این رو باید سازمان ملل را اصلاح کنیم.
سعید قاسمی (مدیر مجتمع فرهنگی میثاق عصر)
* دلواپسی برای بنده و بچههای جنگ در یک سال آخر دفاع مقدس مفهوم دیگری دارد.
*در یک سال آخر جنگ اتفاقاتی افتاد و خرد خرد زمینها را از دست میدادیم و دولت وقت هم به ریاست آقای فتنهگر استعفا داد و امکانات را پای جنگ نیاورد و نظامیان هم بریدند.
*ما قطعنامه 598 را پذیرفتیم اما پس از آن چه اتفاقاتی افتاد؟! 60 درصد زمینها را ظرف 8 سال گرفته بودیم اما 3 روز پس از اینکه این قطعنامه انجام شد، آنها را از دست دادیم.
*طرح دیدار جک استراو با خانواده شهدای هستهای مسخره است. آنها با طرح این موضوع مفاهیم را به لجن کشیدهاند.
* ما هر موقع میخواستیم ضد وزیر اسبق ارشاد صحبت کنیم، میگفتند این فرد دارد با آقا چایی میخورد اما الان به عنوان یک عامل فتنه در انگلیس حضور دارد.
*باید سوال و خواستههای خود را هم مطرح کنید چراکه راهی را که دارند میروند، به ترکستان است و ما اصلا بازی برد - برد نداریم. آنها میخواهند فرزندان و بچههای ما را با این گفتمان فریب دهند.
* دلآرام هستیم به خاطر اینکه خدای خرمشهر، خدای طبس، خدای کربلای 5 و خدای غزه و لبنان زنده است، از این بابت دلآرام هستیم.
کریمی قدوسی (نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی)
*اگر نبود هشدار رهبر معظم انقلاب و تعیین خطوط قرمز از سوی ایشان امروز تیم مذاکرهکننده با فاجعه به کشور بازگشته بودند.
*پشت صحنه بازی برد ـ برد نه برد ملت ایران است نه برد ملت آمریکا بلکه به این معناست که اگر آمریکاییان با ما توافق کردند، حزب دموکرات کرسی ریاست جمهوری آینده را این بار با جان کری تحویل بگیرد.
*اگر منافع ملی ایران در مذاکرات لحاظ نشود، همچنان که توافق سعدآباد یک ننگ در تاریخ ما شد، برنامه اقدام مشترک نیز کاغذ پارهای بیش نیست.
نوبری (رئیس دانشگاه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی و سفیر سابق ایران در شوروی)
*سخنان رهبری سراسر پر از هشدار، نگرانی و گوشزد نسبت به ترفندهای دشمن بود. این مسئله با اعتماد داشتن، حمایت کردن و پشتیبانی کردن تفکیک میشود و میتوان گفت گوشزد کردن ترفندهای دشمن مهمترین و بزرگترین حمایت از تیم هستهای است.
*در سخنرانی اخیر مقام معظم رهبری شاهد عمیقترین و جدیترین هشدارها و دلنگرانیها بودیم که با مرور سخنان ایشان به این مسئله پی ببریم.
* از این هشدار و دلواپسی و دلنگرانی بالاتر نیست که رهبر انقلاب به مسئولان میگویند اگر دچار خطای محاسباتی شویم، تواناییهایمان عملا به هدر میرود.
* اگر سخنان اخیر رهبر انقلاب را ما مطرح میکردیم، میگفتند به دنبال تضعیف تیم هستهای هستند در حالی که همه میدانیم هدف رهبری تقویت تیم هستهای است.
* آنالیز و نقد تیم هستهای عین اعتماد کردن است و ما با این هشدارها به دوستانمان گفتیم که در کجای مسیرشان چاله وجود دارد و آنها را نسبت به آنها هشدار دادیم، در واقع از آنها حمایت کردیم.
*بنده قبل از انجام مذاکرات به عنوان حامی مذاکره در دانشگاهها سخنرانی میکردم و پس از اینکه دیدم موافقتنامه صورت گرفته نقاط ضعفی دارد، آنها را به صورت یک نامه سرگشاده به رئیس جمهور اعلام کردم و به ایشان گفتم که بندی که در خصوص غنیسازی است و عنوان شده است غنیسازی با موافقت طرفین حاصل شود، ناقض حاکمیت ملی ایران است.
*این که دشمن اجازه داشته باشد در مورد نیازهای ما تصمیمگیری کند و تشخیص دهد که ما به چه چیزهایی و با چه اندازه نیاز داریم، عین نقض حاکمیت ملی است.
*ما دلواپس طولانی شدن مذاکرات نیستیم بلکه دلواپس به بنبست رسیدن و شکست این مذاکرات هستیم.
*ما برای نیروگاه بوشهر در حال حاضر به 190 هزار سو احتیاج داریم و برای سالهای آینده نیز قطعا به بیشتر از آن نیاز خواهیم داشت
* توصیه من این است که توافقنامه بعدی را مجلس تصویب کند و بعد از اطلاع ملی رسانده شود و مراقبت شود که متنی تهیه شود که آینده تحت شعاع آن قرار نگیرد.
آیتالله قرهی (رئیس حوزه علمیه امام مهدی (عج))
*هدف از برگزاری چنین جلساتی این است که اشتباهات بنیصدر و دوران اصلاحات تکرار نشود.
*صحبت دوستان سیلی است اما باعث میشود این افراد از خواب بیدار شوند.
*هر کس از درد دین بگوید به او برچسب افراط میزنند البته همین افراد هستند که از مسئولان دفاع میکنند به شرطی که آنان از مسیر ولایت خارج نشوند و همان دلواپسی امام و رهبری را داشته باشند نه اینکه رهبری بگوید بنده به مذاکرات امیدوار نیستم و یک مسئول دیگر بگوید بنده به مذاکره بسیار خوشبینم.