استاد و پژوهشگر اقتصادی دانشگاه تهران گفت: تاکنون کسی متوجه نبود که باید مقاومت کنیم. ما با وادادگی تحت عناوین مختلف به دشمنان اجازه دادیم به ما ضربه وارد کنند
به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر ابراهیم رزاقی اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران مدتهاست در حال نگارشی کتابی با موضوع اقتصاد مقاومتی است و تمام زمان خود را صرف نگارش این کتاب نموده است. این پژوهشگر اقتصادی اندیشههای ضد لیبرالی دارد و استفاده از سیاستهای اقتصادی سرمایهداری آمریکایی در یک کشور اسلامی را عامل اصلی نرسیدن به رشد اقتصادی معرفی میکند.
برای آشنایی بیشتر با اندیشههای دکتر رزاقی بر آن شدیم تا با مصاحبهای از کم و کیف جزئیات نگارش کتاب «اقتصاد مقاومتی، از وادادگی تا ایستادگی» مطلع شویم. این گفتگو را در ادامه میخوانیم.
- آقای دکتر رزاقی، چرا چنین عنوانی برای کتاب خود انتخاب کردید؟
در ابتدا عناوین مختلفی برای این کتاب انتخاب کردم اما در نهایت این عنوان یعنی اقتصاد مقاومتی، از وادادگی تا ایستادگی مرا راضی کرد.
- چرا سراغ چنین موضوعی رفتید؟
به نظر میرسید تاکنون کسی متوجه نبود که باید مقاومت کنیم. ما با وادادگی تحت عناوین مختلف به دشمنان اجازه دادیم به ما ضربه وارد کنند و حال که رهبر معظم انقلاب از اقتصاد مقاومتی نام بردند، به فکر مقاومت کردن افتادیم. من نیز زمانی که این موضوع توسط رهبری یعنی فردی که مورد تایید همگان است مظرح شد به این فکر افتادم که من چه کاری باید انجام بدهم در در راستای تحقق این هدف باشد. وقتی رهبری این را میگوید، آن برداشتی که من خودم از اقتصاد مقاومتی دارم، باید روی آن کار کنم. با توجه به اینکه پیشینه کار من در اقتصاد ایران و اقتصاد توسعه است شروع کردم به نوشتن این کتاب. یعنی میشود گفت که در این عرصه وظیفه خودم دانستم.
- چه مدتی است که روی این کتاب کار میکنید؟
اگر بخواهم دقیق بگویم شاید بتوان گفت پنجاه سالی میشود راجع به این مسأله فکر میکنم. از همان زمان که جوان بودم این سوال در ذهن من مطرح شده بود که چرا بین آدمها فقیر وجود دارد؟ چرا ما باید اقتصادی داشته باشیم که کسی بیکار یا فقیر باشد؟ این موضوع همیشه سؤال من بوده و است. به همین دلیل نیز رشته اقتصاد را انتخاب کردم تا جوابی برای سوالاتم پیدا کنم. ببینم رمز و راز فقر چه است؟ ما که همیشه از لحاظ صنعتی جزو ملل پیشتاز جهان بودیم، پس چرا این طوری شدند؟ از اینجا شروع شد. درس و کتابها و مدارج تحصیلی همه در همین راستا بود. اما اگر بخواهم به صورت دقیقتر بیان کنم، حدود دو سالی است که در حالی جمع آوری دادهها و اطلاعات مورد نظر در خصوص این موضوع خاص بودهام.
- آقای دکتر، لطفا در مورد سرفصلهای کتاب «اقتصاد مقاومتی، از وادادگی تا ایستادگی» توضیح بیشتری بدهید؟
کتاب «اقتصاد مقاومتی، از وادادگی تا ایستادگی» هفت فصل دارد. در فصل اول که با عنوان «شرایط جهانی و اقتصاد مقاومتی» نامگذاری شده در واقع به مباحث پیش آمده در کشور های جهان و مطرح شدن موضوع اقتصاد مقاومتی پرداخته شده است. در فصل دوم با عنوان «دانش اقتصادی» سعی شده است که به مبانی نظام اقتصاد سرمایهداری اشاراتی را داشته باشم. عنوان فصل سوم به مباحث مربوط به باور ها و عقاید اقتصادی اشاره دارد و فصل چهارم نیز با عنوان «اندیشههای اقتصادی و نحوه مدیریت آنها»، سعی در معرفی اندیشههای اقتصادی داریم. تهاجمها و واکنشهای قبل انقلاب نیز موضوع فصل پنجم این کتاب است. همچنین در فصل ششم کتاب به نتایج نرم و سخت جنگ اقتصادی - فرهنگی پس از دفاع مقدس پرداخته شده است. علاوه بر این «راهکارهای اقتصاد مقاومتی» عنوان و موضوع فصل هفتم و آخر کتاب «اقتصاد مقاومتی، از وادادگی تا ایستادگی» است که به چارچوب عملی خروج از وضعیت پیش رو در چارچوب اقتصاد مقاومتی اشاره دارد. ما باید اقتصاد را بر اساس اهداف و اندیشهها و مبانی اندیشههاای اسلامی ایرانی قانون اساسی اداره کنیم. مقولات اقتصادی را نیز باید بر همین اساس انتخاب کنیم.
- و اما نتیجهگیری شما از این کتاب؟
نگاه به قانون اساسی باید محوری باشد که در این بیست و پنج سال اصلا به آن هیچ توجهی نشده است. ما اندیشههای امام در اقتصاد که در وصیتنامهشان مطرح شده است، به هیچ عنوانی مورد توجه قرار ندادهایم. به نظر میرسدکه راه نجات توجه به این مبانی اندیشهای است. به اختصار باید گفت اقتصاد مقاومتی یعنی درونی کردن اقتصاد، عدم فروش مواد اولیه و خامفروشی، کاهش نیازها متناسب با نیازهای اساسی و ضروری تولید کردن.