به گزارش خبرنگار بینالملل «خبرگزاری دانشجو»، دولت نروژ تبعیض هدفمندی را علیه دانشجویان آغاز کرده است. این رویکرد متحجرانه علیه ایرانیان مدت طولانی است که در اغلب کشورهای اروپایی ساری و جاری است.
ماههاست که دانشجویان ایرانی با گزارشهای نامیدکنندهای را از لغو ویزا و حق سکونت در نروژ روبرو میشوند. اگرچه این اقدامات به اسم تحریمهای بینالمللی انجام می گیرد، رشتههای تحصیلی دانشجویان مزبور هیچ تهدید امنیتی برای منافع اروپاییان به حساب نمیآید. به گزارش خبرگزاری هلندی داچ نیوز، در سال 2013 دولت هلند در اقدامی مشابه، تبعیض آموزشی آشکاری را علیه دانشگاهیان ایرانی اعمال کرده بود.
بر اساس این گزارش، در حالی که دادگاه عالی این کشور اعمال هرگونه تبعیضی را در رشتههای مختلف علیه دانشجویان ایرانی غیرقانونی اعلام کرده بود، دولت هلند مانع از تحصیل آنان در برخی حوزهها شد. بدین ترتیب هلند از ادامه تحصیلی دانشجویان دارای ملیت ایرانی-هلندی در 9 رشته دانشگاهی جلوگیری کرد.
تجمع اساتید و دانشجویان در اعتراض به تبعیض آموزشی
به گزارش تروو، شبکه خبر آمرستردام، ممانعت از تحصیل در رشته های مختلف به بهانه وضع تحریم های سازمان ملل علیه ایران صورت گرفته است. اما دادگاه علی هلند تحریم های مذکور را در تعارض آشکار با حقوق بشر دانست و آن را غیرقانونی اعلام کرد.
هرچند با شکایت دانشجویان، دانشآموختگان و اساتید ایرانی-هلندی، دادگاه به نفع برخی از ایشان رأی داد اما همچنان بخش قابل توجهی از فرهیختگان ایرانی مقیم هلند با مشکلات آموزشی و اشتغال درست به گریبان هستند. بر این اساس برخی از نمایندگان هلند خواستار توضیح وزرای مربوطه در خصوص اعمال تبعیض نظاممند در زمینه آموزشی شدهاند.
تبعیض علیه دانشجویان ایرانی در نروژ، با شروع کار دولت محافظه کار در 2013 شتاب گرفت، به نحوی که وجهه این کشور را در اذهان عمومی به عنوان یک جامعه غیردموکراتیک مخدوش کرد. در این مدت، دانشگاهیان بسیاری از حق مسلم دانشجویان ایرانی در محیطهای مختلف از جمله شبکههای اجتماعی حمایت کردهاند.
کمپین توقف تبعیض آموزشی علیه ایرانیان
به عنوان مثال نوآم چامسکی - زبانشناس، فیلسوف و نظریهپرداز آمریکایی- در واکنش به اقدام غیرقانونی دولت نروژ گفت: "ما از دولت نروژ میخواهیم تا با عقبنشینی از این تصمیم ناعادلانه، تبعیض آموزشی را پایان دهد."
رئیس دانشگاه علم و فناوری نروژ، گونار بوویم، با ابراز تأسف از سیاست دولت نروژ تأکید کرده است: "در آخر نروژ بازنده این ماجرا خواهد بود چرا که دانشجویانی که ویزای آنان لغو شده از بهترین دانشجویان دانشگاه به حساب میآیند."
همچنین در اعتراض به اقدامات تبعیض آمیز دولت نروژ، بیستم آگوست 2014، شکواییه ای با 12 هزار امضاء از سراسر جهان به مجلس و دولت نروژ تقدیم شد.
به گزارش اوپن دموکراسی، حمیده کفاش که در مقطع دکتری رشته مهندسی مواد در دانشگاه NTNU تحصیل میکرد، با حکم اداره اقامت نروژ از دریافت مدرک خود بازمانده و مجبور به ترک این کشور شد. وی میگوید دولت نروژ هیچ دلیل قانع کنندهای برای عمل خود ارائه نکرد.
بابک اخلاقی و حمیده کفاش دانشجویان اخراجی دوره دکتری دانشگاه NTNU
جالب اینکه موضوع پایان نامه کفاش، نه تنها به مسائل هستهای مرتبط نبوده بلکه در مورد کاهش انتشار گاز دی اوکسید کربن بوده که به سود محیط زیست و انسانیت است.
مهتاب امامی فروشان دانشجوی رشته مهندسی برق، در نامه ای به دانشگاه بوسکهرود نروژ نوشت:
"تمامی رشتههای مهندسی و فنی در دانشگاه ما به دلیل تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران، بر روی شهروندان ایرانی بسته است. آنچه مقامات نروژی بر آن تاکید میکنند، دستورالعملیست از سوی اتحادیه اروپا که در آن آمده است که کشورهای عضو باید در انتقال دانش و فنآوری هستهای به ایران و کره شمالی حساس باشند. این دستورالعمل تازه نیست و مربوط به سال ٢٠٠٧ است و نروژ هم عضو اتحادیه اروپا نیست .وی اضافه کرد که دانشگاه آنها مایل به گرفتن دانشجو از تمام دنیاست اما ادارهی مهاجرت نروژ و وزارت خارجه، ویزای این دانشجویان را باطل کرده و از دست آنها نیز کاری بر نمیآید."
گاردین در گزارشی به بررسی رویکرد خصمانه غرب در قبال ایران و تأثیر آن بر وضعیت دانشجویان ایرانی پرداخته است. بر اساس این گزارش محدودیتهای مالی چند سال اخیر علیه ایران و کاهش ارزش پول این کشور، سبب شده برخی خانوادهها نتوانند از عهده هزینههای تحصیل فرزندان خود در کشورهای اروپا برآیند.
تجمع اعتراضی دانشجویان خارجی علیه تبعیض آموزشی
به عنوان نمونه یکی از دانشجویان ایرانی که در رشته مهندی الکترونیک در دانشگاه لیدز تحصیل میکند، به جهت هزینههای بالای تحصیل، قصد ترک انگلستان و سفر بر کشوری دیگر را دارد.
پایگاه خبری فنلاندی هلسینکی تایمز نیز در گزارشی از اعتراض دانشجویان ایرانی مقیم فنلاند به تصمیمات ظالمانه کشورهای اروپا در قبال محققان ایرانی خبر داده است. بدین ترتیب دانشجویان فنلاندی محرومیت دانشگاهیان ایرانی توسط کشورهای اروپایی را غیرقانونی دانسته و آن را نشانه رویکردهای غیردموکراتیک و متحجرانه این کشورها توصیف کرده اند.
مهدی قانع دانشجوی اخراجی دوره دکتری دانشگاه NTNU
اوایل امسال، شبکه دو نروژ به نقل از پلیس امنیت این کشور از اخراج و تحقیق درباره 64 دانشجوی ایرانی مقطع دکترا و فوق لیسانس در این کشور خبر داد. پیش از آن نیز، دولت هلند یک بار در سال 87 و بار دیگر در سال 91 قوانین ویژهای برای محدود کردن تحصیل دانشجویان ایرانی در این کشور وضع کرده بود.
مسعود موسوی دانشجوی ایرانی رشتهی پزشکی در دانشگاه اسلو با اشاره به نقش پلیس امنیت نروژ در صدور ویزا برای ایرانیان میگوید: به نظرم این غیرقابل درک است که چرا دانشجویان ایرانی باید هدفی برای سازمان امنیت نروژ باشد.
مسعود موسوی
از سوی دیگر، دانشجویان ایرانی مقیم فنلاند نیز از چند ماه پیش در زمینه دریافت اقامت جهت تحصیل و تحقیق دچار مشکل بودهاند. به عنوان نمونه یک دانشجوی ایرانی که قصد داشت به عنوان پژوهشگر در زمینه حسگرهای بیسیم و آنتن در دانشگاه «آلتو» فعالیتکند، تاریخ 26 مارس (6 فروردین) نامهای دریافت کرده است که بنابر آن نمیتواند به فعالیت خود ادامه دهد.