به گزارش خبرنگار حوزه سینما و تلویزیون «خبرگزاری دانشجو»، "ابو زینب" نام جدیدترین اثر سینمایی علی غفاری کارگردان ایرانی است که برای اولین بار در سیزدهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت رونمایی می شود.
غفاری پیش از این و با ساخت فیلم سینمایی استرداد توانست نظر بسیاری از مخاطبان و تماشاگران و حتی منتقدان را به سوی خود جلب کند و این فیلم اکثر جوایز جشنواره فیلم فجر را نیز کسب نمود. وی بلافاصله بعد از ساخت استرداد به سراغ ساخت فیلم بعدی اش رفت.البته این بار به سراغ موضوعی با تم مقاومت و ایستادگی مردم لبنان در برابر رژیم صهیونیستی رفت و فیلم جدید خود را در لبنان کلید زد.
"ابو زینب" یک درام عاطفی است که به موضوع مقاومت میپردازد. فیلم صحنههای اکشن خود را هم دارد اما فیلم جنگی به حساب نمیآید. محوریت فیلم یک خانواده لبنانی هستند که 35 سال پیش و در زمان اشغال لبنان وجهه ای تازه از خود به نمایش می گذارند. در این بین تمرکز اصلی بر روی کاراکتر مادر خانواده است.
در واقع محور این فیلم سینمایی مادر این خانواده با بازی «کارمن لبس» است که به مدت ۱۵ سال خبر شهادت فرزند ۱۹ سالهاش را از مردم، شوهر و فرزندانش مخفی نگه میدارد. در واقع این فیلم داستان واقعی مقاومت یک خانواده لبنانی در برابر صهیونیستهاست.
طرح اولیه کار از یک نویسنده لبنانی به نام رضا اسکندر است و فیلمنامه را محمود غلامی به همراه علی غفاری نوشته اند.
به مناسبت اکران این فیلم در جشنواره مقاومت مصاحبه ای کوتاه داشتیم با علی غفاری کارگردان این فیلم که امسال فیلم قبلی وی یعنی استرداد نیز در جشنواره و در بخش مسابقه سینمای ایران حضور دارد.
«خبرگزاری دانشجو»: لطفا کمی در مورد مراحل تحقیق و پژوهش فیلم و حال و هوای فیلمتان برایمان بگویید.
غفاری: از طرح اولیه ای که داشتیم تا مرحله تحقیق و پژوهش و نوشته شدن فیلمنامه یکسال زمان برد. قصه فیلم در مورد خانواده ای لبنانی است و در بازه زمانی 1985 تا 2000 اتفاق می افتد. داستان فیلم کاملا واقعی است و به همین جهت مراحل تحقیق و پژوهش آن باید بسیار با دقت انجام می گرفت.
«خبرگزاری دانشجو»: فیلمبرداری و مراحل فنی فیلم چه مقدار طول کشید؟
غفاری: برای ساخت فیلم سینمایی «ابوزینب» ۲ ماه فیلمبرداری داشتیم و عمده لوکیشن های فیلم در جنوب لبنان و روی خط مرزی جنوب لبنان و بخش فلسطین اشغالی بود.
«خبرگزاری دانشجو»: بازیگران و عوامل پشت دوربین از چه کشورهایی انتخاب شده اند؟
غفاری: چون مخاطب اصلی این فیلم جهان عرب می باشد بازیگران فیلم از بازیگران سرشناس لبنان بودند. کارمل لپوس، باسم مغنیه، عمار شلق و یوسف حداد از جمله بازیگران فیلم هستند. گروه پشت صحنه بخشی ایرانی بودند و بخشی لبنانی.
«ابو زینب» متعلق به شرکت لبنانی "العرض" است و از عوامل ایرانی می توان از داود رسولیان؛ مسئول جلوه های ویژه، نواب غفاری؛ مشاور کارگردان و داریوش صالحیان؛ طراح چهرپردازی نام برد. جلوههای ویژه کامپیوتری آن توسط مجید کریمیان انجام شده است. همچنین محسن روشن صداگذاری فیلم را انجام داده است. تهیه کنندگان فیلم به طور مشترک مرکز مستند حقیقت به مدیریت آقای مرتضی شعبانی و شرکت لبنانی العرض بودند.
«خبرگزاری دانشجو»: در حین فیلمبرداری و ساخت فیلم که در مرز لبنان صورت گرفته است، شاهد عکس العمل خاصی از سوی رژیم صهیونیستی و رسانه هایش نبودید؟
غفاری: بله، حاشیه ها و اتفاقاتی حین فیلمبرداری به وجود آمد. هنگام ضبط یکی از سکانس های اصلی که به بازسازی یکی از عملیات ها در حین جنگ های بین لبنان و رژیم صهیونیستی می پرداخت و در نقطه مرزی فیلمبرداری می شد، شاهد رعب و وحشت نظامیانی بودیم که از اسرائیل نظارهگر بودند.
«خبرگزاری دانشجو»: شبکه های اسرائیلی در لبنان قابل دسترسی هستند و به همین دلیل و برای جوسازی و ایجاد فضای مسموم و تاثیرگذاری بر روند ساخت فیلم، شبکه های اسرائیلی به طور مرتب گزارش و خبر پخش می کردند و طوری می خواستند نشان دهند که ما اصلا گروه فیلمسازی نیستیم و به قصد کاری سیاسی و خرابکاری فعالیت می کنیم.
«خبرگزاری دانشجو»: ابوزینب، پیش از این اکران دیگری بر روی پرده سینما داشته است و توانسته اید بازخوردی از مخاطبان بگیرید؟
غفاری: خودم نیز برای اولین بار است که می خواهم فیلمم را بر روی پرده و همراه با تماشاگران ببینم و برایم مهم است که ببینم بازتاب و استقبال و برخورد تماشاگران و مخاطبان چگونه است و چه واکنشی نشان خواهند داد.
«خبرگزاری دانشجو»: چرا منتظر نماندید تا فیلمتان برای اولین بار در جشنواره فیلم فجر نمایش داده شود و به نظرتان اینکه فیلم هایی با موضوعاتی اینچنین برای اولین بار در جشنواره مقاومت نمایش داده شوند چه تاثیری بر جشنواره خواهد داشت؟
غفاری: برای ارائه این فیلم به جشنواره مقاومت نه تنها مقاومتی نکردم بلکه خیلی هم استقبال کردم و برایم خیلی اتفاق خوب و جالبی بود. چون این جشنواره به صورت تخصصی به حوزه هایی می پردازد که مربوط به بحث دفاع، ایستادگی و مقاومت هستند و به نظر من در این جشنواره فیلم هایی با این موضوعات بهتر دیده می شوند و اگر این اتفاق برای فیلم های دیگری هم که در حال ساخت هستند اتفاق بیفتد، موجب رشد و شکوفایی جشنواره مقاومت و افزایش کمی و کیفی این جشنواره خواهد شد.
«خبرگزاری دانشجو»: شما امسال با دو فیلم در جشنواره حضور دارید. چقدر به بردن جوایز این دوره جشنواره خوشبین هستید؟
غفاری: با اینکه با دو فیلم در جشنواره حاضر هستم اما نگاه خاصی و یا فکری در مورد جایزه ها و برنده شدن ندارم. به نظرم باید هر فیلم به صورت مستقل دیده شود.
«خبرگزاری دانشجو»: برای اکران بین المللی این فیلم برنامه ریزی خاصی صورت گرفته است؟
غفاری: در کشورهای عربی بلافاصله پس از اکران در جشنواره مقاومت اکران گسترده ای خواهیم داشت و شرکت سازنده این فیلم در لبنان برنامه ریزی گسترده ای برای نمایش آن در چندین کشور عربی به طور همزمان انجام داده است که از جمله در کشورهای مصر، لبنان، مراکش، اردن و ترکیه به نمایش گذاشته میشود.
«خبرگزاری دانشجو»: فیلم را به جشنواره فجر هم ارائه می کنید؟
غفاری: چنانچه اکران سینمایی در سینماهای ایران تا قبل از جشنواره فجر نداشته باشیم قطعا این فیلم را به جشنواره فجر ارائه خواهیم کرد.