به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" حجت الاسلام حسن روحانی صبح امروز در همایش ملی روز روستا ضمن تبریک عید سعید قربان و غدیر اظهار داشت: عید در جمع روستاییان ویژگی خاص خود را دارد وقتی ما کلمه روستایی را مطرح میکنیم ممکن است از دید غیرروستایی تنها اقتصاد و تولید کشاورزی به ذهن برسد اما برای کسی که خود روستایی است کلمه روستا قبل از مفهوم اقتصادی مفهوم فرهنگی دارد.
وی با بیان اینکه روستا یعنی جمعی که با هم تعامل و همزیستی مسالمتآمیز برادرانه و مهربانانه دارند ادامه داد: روستا یعنی مکانی که غل و غش در آنجا وجود ندارد روستایی پاکی، صفا و صمیمیت را به دنبال دارد روستایی یعنی وفای به عهد، ادای امانت، ایمان سرشار به خداوند، پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع). روستایی یعنی جایگاهی که مسیر تلاش و کار و فداکاری و به خوبی مشاهده میکند.
وی با بیان اینکه بسیاری از بزرگان، شعرا، مراجع تقلید، عالمان، بزرگان و چهرههای سیاسی در مشروطه و انقلاب اسلامی از اهالی روستا بودند گفت: روستاها ذخیره برای بخش کشاورزی و غیره نیست بلکه ذخایر بزرگ فرهنگی، میراث فرهنگی، آداب و سنن، خوی اسلامی و ایرانی را به همراه دارد.
رئیس جمهور کشورمان با بیان این مطلب که در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس فعالیت روستاییان را دیدیم اظهار داشت: اوج شکوه حضور و فداکاری مردم در 15 خرداد در باقرآباد ورامین اتفاق افتاد این درست است که تهران مشهد تبریز و ... و نیز حوزه های علمیه مراکز انقلاب بودند اما روستاییان در بسیاری از استان ها پیشتاز این حرکت بودند در 15 خرداد نمونه بلند و بارز آن حرکت کفن پوشان روستا بود همان گونه که در دفاع مقدس هم همه ایران فداکاری و ایستادگی کردند اما روستاییان و عشایر نقش برجسته ای داشتند.
روحانی اضافه کرد: امروز روستای فردو نمادی از فناوری صلح آمیز هستهای ما است و البته نامش در همه اسناد تاریخی بین المللی تحت عناوین مختلف مشاهده شده است. روستایی با جمعیت حدود هزار نفر که بیش از صد شهید تقدیم کرده و مجموعه این دهستان همیشه در جبهه 500 نفر رزمنده داشته که این کار بسیار عظیمی است.
روحانی باتاکید بر اینکه روستانشینان در انقلاب و در دفاع مقدس در مرزبانی کشور تاثیر بسزایی داشتند تصریح کرد: توصیه می کنم در همین جا به معاونت سیاسی روستایی که کار ویژه ای را برای روستاییان مظلوم انجام دهیم چرا که روستاهای مرزی مرزبانان این سرزمین هستند.
وی با اشاره به اینکه به جز بحث فرهنگی در روستا که بسیار اهمیت دارد یادآور شد: بحث گردشگری نیز قابل اهمیت است چرا که روستا استعداد فراوانی برای گردشگری دارد اما ذهن ما متمرکز در بخش کشاورزی و بقیه بخش ها را کمتر مورد توجه قرار می دهیم.
روحانی اضافه کرد: روستا اگر روستا باقی بماند تبدیل به شهر نشود و تسهیلات لازم را برای مردم ایجاد کنیم معماری روستایی با همان معماری قدیم باقی بماند بهتر خواهد شد چرا که اگر معماری روستایی از میان رود نمودی از یک شهر تمام جاذبه توریستی از میان خواهد رفت.
وی ادامه داد: ما باید تشویق کنیم تا مردم در داخل و خارج از کشور برای بازدید از دنیایی از زیبایی های معنوی از قبیل لباس حجاب بانوان ارتباطات اجتماعی امامزادگان حسینیه ها مساجد مراسم عروسی مراسم عزاداری و سنن و آداب به روستاها سفر کنند.
روحانی یادآور شد: بسیاری از جوانان شهری از آداب و رسوم و سنن در بخش های مختلف بی اطلاع و کم اطلاع هستند لذا روستاها از نظر طبیعت فرهنگ باید به مراکز توریستی در کشور تبدیل شوند البته تبدیل روستا به مراکز توریستی بحث دیگری است که باید راجع به آن صحبت کرد.
روحانی یادآور شد: لازم است توسعه روستایی تحقق یابد چرا که توسعه روستایی مبدل به توسعه پایدار شهری خواهد شد.
روحانی احداث سد در دریاچه ارومیه را از جمله موارد توسعه ناپایدار دانست و گفت: باید به طبیعت برسیم و به جنگل ها رسیدگی کنیم چرا که اگر برای جنگل ها مشکلی به وجود آید همانند طبیب که باید از آن مراقبت کرده و رسیدگی به عمل آوریم.
روحانی با بیان این مطلب که اگر خاک سرزمین و کشورمان تخریب شود جبران نخواهد شد یادآور شد: آب با پول جبران نخواهد شد چرا که اساسا یکی از امتیازات مهم روستاهوای پاک و نسیم روح بخش است کمااینکه طبیعت نیز یکی از جاذبه های روستا است.
رئیس جمهور روستاییان را بانشاط و مقاوم تر از سایرین دانست و افزود: باید برای بهداشت و سلامت روستا هم برنامه ریزی کرده و همان طور که مشاهده می کنید میزان مخارجی که یک شهری برای درمان هزینه می کند برای روستایی به صورت نصف در نظر گرفته شده است چرا که سلامت روستاییان قابل اهمیت است.
وی بهداشت و درمان روستاییان را یکی از اولویت های مهم دولت دانست و با بیان اینکه گسترش بیمه و خانه بهداشت از جمله برنامه های اولویت دار دولت است جهت پیگیری اضافه کرد: از لحاظ سیاسی نیز حضور روستاییان و مشارکت در صحنه ها کمتر از شهرنشینان نبوده و بیشتر است کمااینکه وسایل ارتباطی شهر را به روستا روستا را به شهر و همه را به یکدیگر پیوند داده است.
وی گفت: در انتخابات در دورترین نقاط روستایی هم برنامه ها به خوبی دنبال شده و با سنجش حوادث حماسه ای را در 24 خرداد سال گذشته رقم زدند.
روحانی تصریح کرد: منتخب کوچک شما در برخی از روستاهای کشور رای صددرصدی داشته و تعجب می کنم روستایی که تمام آن 96 نفر رای بوده تمامی آنها به صورت صددرصدی تنها به یک نفر رای داده اند و آن نشانه این است که روستای امروز روستای دیروز نیست و آنها امروز از تمامی مسائل جهانی با اطلاع هستند.
وی همچنین اضافه کرد: فرزندان روستایی در دانشگاه های کشور جزو برترین ها هستند روستاییان مان فعال بااستعداد و فهیم هستند و در حوزه های علمیه نیز بسیار از فضلا و علمای بزرگ از روستاییان هستند.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: امروز باید قدردان روستاییان باشیم و باعث تاسف است که روستا کم کم در حال تهی شدن است و نیروهای فعال جذب می شوند مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی ما باید تحقیق و بررسی کنند که چرا روستا محل خود را ترک کرده و به شهر پناه می برد اما اگر شهر شغل و مکان آماده داشت قابل قبول بود اما روستاییان با رها کردن آب و هوای مناسب حاشیه نشین شهرها می شوند که عاری از هرگونه فرهنگ و بهداشت قابل قبول است.
روحانی با تاکید بر اینکه اگر بخواهیم توسعه ما توسعه پایدار باشد باید سهم قابل ملاحظه ای به توسعه روستایی بدهیم اضافه کرد: روستایی ها زیربنای حرکت در تولید جامعه بودند و تبدیل به باری برای شهرهای بزرگ شدند اما امروز روستاییان بار مسئولیت را همواره به دوش می کشند.
روحانی به ذکر خاطره ای در یکی از سفرهای استانی خود اشاره کرد و با بیان اینکه یکی از روستاییان خواهان حقوق شهروندی برای تمامی مردم شد اظهار داشت: من در آنجا به آن روستایی گفتم که حقوق شهروندی حقوق هر انسان و هر شهروند محسوب می شود و این حقوق تابع تمام ایرانیان چه روستایی و چه شهری خواهد بود.
رئیس جمهور یادآور شد: بعد از انقلاب به روستاییان در رفاه و مصرف کمک کردیم و با آب رسانی گازرسانی و انتقال برق به روستا تسهیلات را فراهم کردیم اما حرکت در تولید است لذا باید کاری کنیم که روستاییان درآمد چند برابر داشته باشند و ارزش افزوده را نیز بالا ببریم.
وی با اشاره به اینکه باید بهره وری زمین را بالا ببریم گفت: امروزه یک هکتار زمین گندم در ایران یک تن در دیم و سه تن در به صورت آبی محصول می دهد اما در سایر کشورها گندم آبی دو برابر ایران است و در اروپا نیز حتی هفت تن در هکتار محصول تولید می کنند.
وی اضافه کرد: تلاش ما جهت برنامه ریزی برای افزایش بهره وری و ارزش افزوده است اولین تلاش ما باید این باشد که آب را به صورت علمی در کشاورزی مصرف کنیم چرا که آب در ایران کم است و با خشکسالی همراه هستیم کمااینکه این روزها روزهای مشکل دار مصرف آب برای شهر تهران است لذا تلاش دولت بر این است که بتواند بهره وری آب را بالا ببرد و آبیاری ها به صورت علمی باشد.
رئیس جمهور به طرح های بزرگ پیگیری شده در خوزستان و ایلام و نیز به آغاز به کار طرحی دیگر در استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت: در خوزستان و ایلام طی شش ماهه اول سال هر دو ماه بخشی را زیر پوشش طرح مذکور قرار دادیم اما در شش ماهه دوم ماهانه هشت هزار هکتار را زیر پوشش این طرح خواهیم گرفت.
روحانی نقش بانک در توسعه را مهم ارزیابی کرد و با بیان اینکه کلیت پس انداز در بانک ها در کشور ما خوب است یادآور شد: باید فعالیت بانک ها را اصلاح کنیم و برای روستاییان امتیازات ویژه قائل شده تا تسهیلات در روستا با بهره وری و مشکلات کمتر همراه باشد.
وی همچنین افزود: معاونت توسعه روستایی باید با همکاری وزارتخانه ها در روستا تلاش کند ارزش افزوده فعالیت روستاییان را بالا ببرد که این طرح شامل فعالیت کشاورزی است.
روحانی تصریح کرد: باید به دنبال کشاورزی صنعتی باشیم و همچنین با ایجاد صنعت کشاورزی کمک بسیاری به ایجاد طرح های مختلف کنیم ما امروزه باید سنت های درست گذشته را حفظ کرده و از قرن امروز نیز آنچه که مفید است را استفاده کرده و با رهایی از سنت در گوشه ای از تجدد رها شویم.
روحانی با تاکید بر اینکه سرگردانی و حیرانی بین کوچه های قدیمی نیست یادآور شد: لازم است استراتژی فرهنگی جدیدی داشته باشیم چرا که خواهان ایجاد تحول هستیم تحول باید متوازن موزون و هم زمان باشد باید مدرنیزه برنامه ریزی شود و دولت نیز در این زمینه کمک کند.
وی گفت: فکر نکنید تمام مشکلات کشور را دولت باید حل کند دولت توان و امکانات نداشته اما تنها زمینه و تسهیلات را آماده سازی می کند و سرمایه داران و کارآفرینان نیز باید به میدان بیایند همچنین باید کشاورزی باغداری و دامداری را متحول کرده تا به صورت مدرنیزه شود.
رئیس جمهور با بیان اینکه باید بخش خصوصی و تعاونی را فعال کنیم خاطر نشان کرد: در بسیاری از این استان ها سرمایه گذاری ثبات و آرامش بازار را می خواهد که این کار وظیفه دولت است و کارآفرینان نیز باید به صحنه بیایند تا روستایی آباد روستاییانی با نشاط تر و همه دست در دست هم برای توسعه ایران سربلند عزیز اسلامی با وحدت و و اتحاد و همدلی و با استماع از هدایت های رهبری گام برداریم.