به گزارش خبرنگار احزاب «خبرگزاری دانشجو»، آیتالله محمدرضا مهدویکنی رئیس مجلس خبرگان رهبری صبح امروز به دلیل «ایست قلبی» در بیمارستان شهید رجایی و پس از تحمل یک دوره بیماری در در سن ۸۳ سالگی دار فانی را وداع گفت.
آیتالله محمدرضا مهدویکنی چهارشنبه ۱۴ خرداد ماه سال جاری پس از بازگشت از مراسم ارتحال امام خمینی (ره) دچار حمله قلبی شد و در پی آن به کما رفت.
به دنبال بستری شدن آیتالله مهدوی کنی، وزیر بهداشت به کادر پزشکی دستور اکید داد که برای بهبودی رئیس مجلس خبرگان رهبری تلاشهای لازم صورت بگیرد.
پس از انتقال آیتالله مهدوی کنی به بیمارستان بهمن تهران عملیات احیا برای ایشان شروع شد البته به دنبال نارسایی قلبی بسیار پیشرفته، اثرات دارویی منجر به بیهوشی رئیس مجلس خبرگان رهبری شد.
به گفته فضلالله صفی، پزشک معالج آیتالله مهدویکنی ایشان پس از تشنجی که داشتند آسیب جدی مغزی دیده بودند؛ این آسیب از فاصلهای که برای انتقال از منزل تا بیمارستان بود ایجاد شده بود.
این در حالی بود که حتی در شب هشتمین روز از بستری شدن ایشان پروفسور سمیعی (یکی از برجستهترین متخصصان مغز و اعصاب) به دعوت تیم پزشکی به بالین آیتاله مهدوی کنی رفت؛ وی روند درمانی تیم پزشکی را تایید کرد، اما طبق گفته دکتر صفی پزشک معالج ایشان نظر پروفسور سمیعی نیز همین بود که وضعیت آیتالله مهدوی کنی خیلی امیدوارکننده نیست.
آیتالله مهدوی کنی پس از حدود دو ماه از بستری شدن در بیمارستان بهمن، در ۲۰ مردادماه به بیمارستان شهید رجایی انتقال داده شد، همچنین تیم پزشکی ایشان به سرپرستی «فضلالله صفی» در تیرماه تغییر یافت و «علی اکبر ولایتی» سرپرستی آن را برعهده گرفت.
اما علی رغم تلاش زیاد تیم پزشکی بیمارستانهای بهمن و رجایی آیتالله مهدوی کنی صبح امروز به رحمت ایزدی پیوست.
ایشان در سال ۱۳۱۰ در کن، حومه تهران به دنیا آمد. دبیرکلی جامعه روحانیت مبارز، ریاست مجلس خبرگان رهبری و ریاست حوزه علمیه مروی و دانشگاه امام صادق (ع) از جمله مسئولیتهای کنونی وی بود. وی از پیش از انقلاب استاد درس اخلاق اسلامی و از روحانیون برجسته مخالف حکومت پهلوی بود و پس از انقلاب نیز یکی از ۵ روحانی بود که هستهٔ اصلی شورای انقلاب را تشکیل میدادند. وی بعد از انقلاب به عنوان وزیر کشور و کفیل نخستوزیری پس از ترور شهیدان رجایی و باهنر به انجام خدمت در نظام مقدس جمهوری اسلامی پرداخت.
«آیتالله مهدوی کنی» در سال ۱۳۲۷ درسن ۱۷ سالگی برای ادامه تحصیل به قم مهاجرت نمود و تا سال ۱۳۴۰ در محضر استادان مبارز آن زمان همچون حضرات آیات «مشکینی، حاج شیخ عبدالجواد سدهای (جبل عاملی)، شهید صدوقی، سلطانی، مجاهدی، رفیعی قزوینی، شعرانی، علامه طباطبایی، آیتالله العظمی بروجردی، امام خمینی (ره)، آیتالله العظمی گلپایگانی و... رضوان الله تعالی علیهم دروس عالی فقه، اصول فقه، تفسیر، حکمت، کلام و دروس خارج فقه و اصول را تلمذ کرد.
وی پس از بازگشت به تهران در سال ۱۳۴۰، در مدرسه مروی به تدریس علوم حوزوی مشغول شد و از سال ۱۳۴۲ امامت جماعت مسجد جدیدالتاسیس جلیلی در میدان فردوسی را پذیرفت و این مسجد را پایگاه مبارزات سیاسی قرار داد.
اولین دستگیری آیت الله مهدوی کنی در سن ۱۸ سالگی (۱۳۲۸ شمسی) در اردستان بود که به شکنجه، تبعید و زندانیشدن ایشان و بعضی از طلاب و مبلّغان همراه منجر شد.
وی، در داخل حوزه علمیه فعالیت سیاسی خود را شروع کرد. از جمله فعالیتهای مهم وی عضویت در مجمعی سیاسی بود که افرادی چون آیات و حجج اسلام سعادتپرور (پهلوانی)، محمدی گیلانی، محفوظی، خادمی اصفهانی، شمس، سمندری، جنیدی، حاج شیخ عباس ورامینی و... در آن حضور داشتند. از دیگر برنامههای مهدوی کنی، فعالیت در مجامع علمی و سیاسی با حضور برخی دوستانش مانند حضرات آیات شهید مطهری، شهید بهشتی، موسوی اردبیلی و... بوده است. در این جلسات مباحثی مانند اقتصاد اسلامی و حکومت اسلامی مورد بحث و بررسی بوده است که در نهایت منجر به تاسیس هستههایی مثل جامعه روحانیت مبارز تهران و تهیه اساسنامه مبارزاتی و دینی برای آن شد.
اصرار معظم این مبارز انقلابی بر طرح دیدگاههای حضرت امام (ره) و فعالیتهای سیاسی ایشان منجر شد که پس از چندین بار دستگیری و بازداشت کوتاه مدت، هجوم به منزل و ایجاد محدودیت برای سخنرانی، منبر و تدریس، نهایتاً در رمضان سال ۱۳۵۳ شمسی بازداشت و به بوکان و سپس مهاباد تبعید شد و پس از اعزام به تهران در کمیته مشترک ضد خرابکاری و ساواک مورد بازجویی و شکنجههای جسمی و روحی قرار گرفت. وی به چهار سال زندان محکوم شد که پس از دو سال و همراه با فضای سیاسی سال ۵۵ به همراه برخی دیگر از زندانیان سیاسی آزاد شد.
مبارزات آیت الله مهدوی کنی علیه حکومت طاغوت تا پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی زیر نظر حضرت امام (ره) ادامه یافت.
موضع صریح آیتالله مهدوی کنی در برابر سران فتنه 88
آیتالله مهدوی کنی به ایستادگی بر سر اصول انقلاب و مقابله با جریانات و چهرههای تجدیدنظر طلب در انقلاب شهره بودند بهگونهای که همه، مواضع قاطع و صریح ایشان در مقابل سران فتنه 88 را به خاطر دارند؛ به طور نمونه ایشان در مقطعی با اشاره به جرم سنگین سران فتنه و با تاکید بر اینکه فتنهگران سال 88، دو اشتباه بزرگ مرتکب شدهاند، تاکید کردند: اولین اشتباه بزرگ آنان این بود که با رهبری معظم انقلاب اسلامی به مخالفت برخاستند، با وجود آنکه مقام معظم رهبری در نظام ولایت فقیه و در جمهوری اسلامی با آن صلاحیتها و شایستگیهایی که در قانون اساسی هم مشخص شده است، «قول فصل» و «فصلالخطاب» است.
ایشان دومین اشتباه بزرگ فتنهگران را نپذیرفتن نظر اکثریت مردم کشورمان عنوان کردند و متذکر شدند: اگر نظر اکثریت مردم در انتخابات برخلاف میل ما بود، حتماً باید آن را بپذیریم و پس از آن اگر به مسئولان و مدیران انتقادی داشتیم، آنرا مطرح کنیم.
دشمنان انقلاب و مردم از اقدامات موسوی و کروبی در سال 88 خوشحال شدند
مرحوم آیتالله مهدوی کنی همچنین با تاکید بر لزوم پایبندی همگان به قوانین جمهوری اسلامی و پذیرش رأی اکثریت، تاکید داشتند: اینکه اشتباه آقایان، عمدی یا غیرعمدی بوده، مهم نیست، بلکه مهم آن است که در مسائل اجتماعی "قبح فعلی" مذموم بوده و «اجتهاد در مقابل نص» خراب کردن موضوع است.
ایشان با تبیین این موضوع که ما در اسلام یک "قبح فعلی" و یک "قبح فاعلی" داریم، اظهار داشتند: قبح فعلی یعنی اینکه یک کار بد باشد، حال اینکه نیت آن خوب بوده یا بد، به آن کاری نداریم و سخن ما این است که آقایان موسوی و کروبی خراب کردند و کار خلافی از آنها سر زده است، حال این اشخاص هر کسی که میخواهند باشند؛ فرقی نمیکند.
مرحوم آیتالله مهدوی کنی با تاکید بر اینکه موسوی و کروبی باید نظر اکثریت مردم را میپذیرفتند، به تعریف و تمجید دشمنان جمهوری اسلامی ایران از اقدامات این دو نفر در فتنه 88 اشاره و تصریح کرده بودند: امام خمینی (ره) شاخص مهمی را بیان کرده و فرمودهاند "هر وقت دیدید دشمنان از شما تعریف میکنند، بدانید که کار شما خلاف بوده است"، لذا این آقایان با همین شاخص هم میتوانستند به خلاف بودن اقداماتشان پی برده و راه خود را اصلاح کنند.
آثار علمی
بخشی از آثار علمی حضرت آیتالله مهدوی کنی به قرار ذیل است:
تقریرات درسهای خارج فقه آیات عظام بروجردی و خمینی (ره)
کتاب نقطههای آغاز در اخلاق عملی
کتاب اصول و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن
کتاب بیست گفتار
کتاب شرح دعای افتتاح
تدریس خارج فقه در دانشگاه و مدرسه علمیه مروی برای دانشجویان و طلاب دورههای عالی
تدریس آیات الاحکام در مدرسه مروی و آیات اقتصادی در دانشگاه امام صادق علیه السلام
تدریس دورههای اخلاق اسلامی در دانشگاه امام صادق علیه السلام و حوزه علمیه مروی
صدها سخنرانی علمی در محیطهای حوزوی و دانشگاهی
مصاحبههای علمی با مطبوعات و شبکههای تلویزیونی
راهنمایی چندین پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری
سمتهای اجرایی
آیتالله مهدوی کنی پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی سمتهای مختلفی را عهدهدار بودهاند که از جمله آنها میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
عضویت در حلقه اولیه شورای انقلاب از طرف حضرت امام خمینی (ره) (اولین سمت ایشان که در زمان حضور حضرت امام (ره) در پاریس به ایشان سپرده شد. حلقه اولیه شورای انقلاب شامل حضرات شهید مطهری، شهید بهشتی، شهید باهنر رحمهم الله و حضرات آیتالله خامنهای، هاشمی رفسنجانی، موسوی اردبیلی و مهدوی کنی بود. به تدریج اعضای دیگر روحانی و دانشگاهی با تصویب جمع به آنان اضافه شد).
عضویت در کمیته استقبال از حضرت امام خمینی (ره)
سرپرستی کمیته انقلاب اسلامی (به عنوان اولین نهاد انقلابی مسلح برای حفظ انقلاب به پیشنهاد شهید مطهری (ره) و دستور حضرت امام خمینی (ره))
عضویت به عنوان فقیه در شورای نگهبان قانون اساسی (دو مرتبه)
نمایندگی حضرت امام خمینی (ره) در هیات حل اختلاف مسؤولان نظام و چندین ماموریت مشابه در حوادث مهم دوران انقلاب
وزارت کشور در کابینه شهید رجایی و شهید باهنر
نخست وزیری پس از شهادت شهیدان رجایی و باهنر
عضویت در ستاد انقلاب فرهنگی به حکم حضرت امام خمینی (ره)
عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی به حکم حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری
مسؤولیت ستاد کمک رسانی به مردم مناطق بمباران شده
عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی
ریاست مرکز رسیدگی به امور مساجد
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
مسؤولیتهای اخیر
مؤسس و دبیر کل جامعه روحانیت مبارز
ریاست دانشگاه امام صادق علیهالسلام
تولیت حوزه علمیه مروی به همراه موقوفات وابسته، به حکم حضرت امامخمینی (ره)
عضو و رییس مجلس خبرگان رهبری
گفتنی است، طی چند ماه گذشته مقامات و مسئولان کشوری و لشکری با حضور در بیمارستان بهمن از آیتالله مهدوی کنی عیادت کرده و از نزدیک در جریان وضعیت جسمانی وی قرار گرفتند.
حضرت آیتالله خامنهای (دامة برکاته) رهبرمعظم انقلاب، حجتالاسلام والمسلمین دکتر روحانی، حجت الاسلام و المسلین محمد محمدی گلپایگانی رییس دفتر مقام معظم رهبری، محمد شریعتمداری معاون اجرایی رییس جمهوری، حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهوری در امور فرهنگی، آیت الله محسن کازرونی عضو مجلس خبرگان رهبری، آیت الله محمد علی تسخیری، رضا فرجی دانا وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، جعفر توفیقی مشاور وزیر علوم، سردار احمدرضا رادان رییس مرکز مطالعات راهبردی ناجا و آیت الله باقری کنی برادر آیت الله مهدوی کنی از جمله مقاماتی هستند که از ابتدا بستری شدن آیت الله مهدوی کنی از ایشان عیادت کردند.
همچنین حجت الاسلام سید حسن خمینی نوه امام خمینی (ره)، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، علی اکبری ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بین المللی، حجت الاسلام محمدحسین ابوترابی فرد نایب رییس مجلس شورای اسلامی، آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، آیت الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان، حجت الاسلام والمسلمین سید محمود علوی وزیر اطلاعات، عباس احمد آخوندی وزیر راه و شهرسازی، محمدرضا نقدی رییس بسیج مستضعفین کشور، حجت الاسلام و المسلمین سید محمد علی شهیدی رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران، محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، حجت الاسلام والمسلمین حیدر مصلی وزیر سابق اطلاعات، سعید جلیلی نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی، علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی، آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری، علیرضا مرندی نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری و سید حسن قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آیت الله صادق آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه، غلامعلی حدادعادل، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، مجید انصاری معاون پارلمانی رییس جمهوری، آیتالله علمالهدی امام جمعه مشهد، حجتالاسلام پورمحمدی وزیر دادگستری، علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، سفیر عراق در ایران، حجتالاسلام رئیسی معاون اول قوه قضائیه، سید حسین هاشمی استاندار تهران، حجتالاسلام ابوالحسن نواب، رییس دانشگاه ادیان و مذاهب، احمد احمدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، علی باقری، آیتالله مقتدایی قائم مقام جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، علی دارابی معاون سازمان صدا و سیما، محمدرضا عارف و حجت الاسلام محمد کاظم راشد یزدی، محمدنبی حبیبی دبیرکل حزب موتلفه اسلامی، محمود احمدینژاد رییس جمهور سابق کشور، احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران، آیت آلله حسینی بوشهری، غلامرضا خواجه سروی استاد دانشگاه و سیاستمدار و آیتالله قربانعلی دری نجفآبادی عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری،» محمدرضا مخبر دزفولی «دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، کامران دانشجو، سردار ساجدینیا، سعید جلیلی، سورنا ستاری، نمایندگان اهل سنت در مجلس، آیتالله صدیقی، جاسبی، عباسی (وزیر سابق ورزش)، میرتاجالدینی، محسنی اژهای، محصولی، آیتالله شبستری، آیتالله محسنی گرکانی، همسر رئیسجمهور (صاحبه روحانی) آیتالله موسوی جزایری، عباسی (سرپرست اسبق تعاون) سعیدیکیا، آیتالله نوری همدانی، سفیر فلسطین، سفیر قطر، آیتالله فاطمینیا، ایوبی، عفت مرعشی، علی یونسی، مرتضی طلایی، پرویز سروری، شهابالدین صدر، علی جنتی وزیر ارشاد، سعید اوحدی رئیس سازمان حج و زیارت، آیتالله وحید خراسانی، آیتالله هاشمی رفسنجانی از دیگر مسئولانی هستند که از آیتالله مهدوی کنی عیادت کردند.
همچنین که؛ رهبر معظم انقلاب بار دیگر در دوم شهریور ماه با حضور در بیمارستان رجایی از رئیس مجلس خبرگان رهبری عیادت کرد.