به گزارش حوزه احزاب «خبرگزاری دانشجو»، آیت الله سید احمد خاتمی شامگاه دوشنبه در مراسم بزرگداشت ارتحال آیت الله مهدوی کنی با اشاره به اینکه ایشان عالمی با بصیرت، مجاهد و مرزبان دین بود، اظهار داشت: این عالم مجاهد از ابتدای دورانی که به جرگه انقلاب پیوست تا پایان عمرش لحظهای از ولایت و انقلاب جدا نشد و همواره در متن قضایا و حوادث بود و از حامیان انقلاب اسلامی به شمار میرفت.
وی با اشاره به اینکه در روایات ما برای عالمان دین عناوینی ذکر شده است، تصریح کرد: این عناوین صرف تشریفات نیست، بلکه در راستای بیان ماموریتها و وظایف عالمان دین است.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با بیان اینکه جنس وظیفه علما از جنس ماموریتهای انبیای الهی است، گفت: روحانیت یک شغل و یک صنف نیست؛ روحانیت رسالت دینی است که انبیای الهی آن را عهده دار بودند و در این مسیر گام برداشتند.
آیت الله خاتمی با اشاره به اینکه خداوند دین را به امانت به دست علما سپرده است، تصریح کرد: تففه و فهم، تبلیغ و نشر، یاری کردن، استقامت، اقامه، قاطعیت، اخلاص، مرزبانی، دفاع و سازش نکردن بر سر دین و از اصول کوتاه نیامدن، ده وظیفهای است که علما برای حفاظت از دین باید انجام دهند.
وی با بیان اینکه نخستین وظیفه عالمان دین تفقه در دین است، افزود: این مسئله بدین مفهوم است که عالمان، اصول، فروع و تفسیر و اخلاق دین را درست متوجه شوند و صرفا به حفظ اصطلاحات اقدام نکنند، چرا که فقه اکبر و اصغر خلاصه به اصطلاحات نمیشود؛ وظیفه عالمان است که دین را درست متوجه شوند تا به دیگران صحیح بیاموزند.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به روایتی از رسول اکرم (ص) مبنی بر اینکه کسی میتواند از دین پاسداری کند که تمام دین را متوجه شود، گفت: دینشناسی به مطالعه چهار کتاب فارسی نیست و دین را باید نزد استاد آموخت.
آیت الله خاتمی یکی از ویژگیهای مرحوم آیت الله مهدوی کنی را تفقه عمیق در دین عنوان کرد و گفت: این عالم مجاهد تربیت شده این حوزه بود و از شاگردان مرحوم آیت الله العظمی بروجردی، امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی به شمار میرفت که اساتید برجسته ایشان ابعاد مختلف دین را به این عالم فقیه آموخته بودند.
وی با تاکید بر اینکه فقه تمامیت دین است، افزود: آیت الله مهدوی کنی فقیه شعاری نبود و کاملا بر مبانی تسلط داشت.
امام جمعه موقت تهران با اشاره به یکی از بیانات امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه اگر همه چیز اسلام از بین برود، اما فقه اسلام زنده بماند به معنای زنده ماندن کل دین است، گفت: امام راحل (ره) فقه کشور را از یوغ مستکبران نجات داد و حفاظت از آن یکی از ماموریت حوزههای علمیه است.
آیت الله خاتمی با بیان اینکه نشر و تبلیغ دین دومین وظیفه عالمان دینی است، ابراز داشت: دین آن قدر زیبا است که اگر زیباییها آن برای مردم تبیین شود آنها عاشق مکتب اهل بیت (ع) خواهند شد، چرا که علم نافع از مکتب اهل بیت (ع) سرچشمه میگیرد.
وی با اشاره به اینکه آیت الله مهدوی کنی حدود سال ۱۳۴۰ توشه بار خود را از حوزه گرفت و به تهران هجرت کرد، گفت: این عالم مجاهد در مسجد جلیلی، هدفمندانه به تبلیغ دین اهتمام داشت و در دوران سیاه طاغوت که نام بردن از امام خمینی (ره) جرم بود، این فقیه به صراحت فتوای امام (ره) را با نام مطرح میکرد که نشان دهنده شجاعت ایشان بود.
آیت الله خاتمی سومین وظیفه عالمان دین و مردم را استقامت در راه دین عنوان کرد و گفت: استقامت به مفهوم ایستادن در صراط حق است؛ این فقیه، مجاهدانه برای دین ایستادگی کرد و پس از تبعید به مریوان نیز از همان شب اول به اقامه نماز جماعت و تبلیغ میپرداخت.
وی با بیان اینکه مرحوم آیت الله مهدوی کنی پس از دوران تبعید از سوی کمیته مشترک ساواک به زندان انتقال یافت، ابراز داشت: ابزار شکنجه انقلابیون در موزه عبرت حفظ شده است تا نسل جوان مشاهده کنند انقلاب مفت بدست نیامده است.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با اشاره به اینکه شلاق و شکنجهها سبب دور شدن از مواضع آیت الله مهدوی کنی نشد، تصریح کرد: این فقیه مجاهد نقل میکرد بعد از پایان شلاق زدنها به ما گفتند حالا به راه آمدید؛ که ما در پاسخ گفتیم به راه بودیم که اینجا حضور داریم؛ و این مسئله نشان دهنده هنر مردان خدا است که در راه ذات باری تعالی استقامت میکنند.
آیت الله خاتمی چهارمین وظیفه عالمان دین و مردم را یاری خداوند عنوان کرد و ابراز داشت: کسانی که دین خدا را یاری میکنند ذات باری تعالی نیز به آنها نصرت میدهد؛ یاری حجت خدا، امام زمان (عج) و جانشین ایشان نیز یاری دین خدا است.
وی مرحوم آیت الله مهدوی کنی را از یاوران خداوند دانست و گفت: این عالم مجاهد تا زمانی که امام راحل (ره) در قید حیات بود از یاران ایشان بود که رهبر فقید انقلاب در تعبیری کم نظیر فرمود «همواره ارادتمند آقای مهدوی بودهام، هستم و خواهم بود» که این جمله در حقیقت نشان دهنده تضمین آینده این فقیه بود و امام راحل (ره) شاگرد برجسته خود را به خوبی میشناخت که ذرهای عدول از مسیر مستقیم الهی نمیکند.
عضو جامعه مدرسین با اشاره به اینکه در هیئت رئیسه خبرگان شاهد بودیم مرحوم آیت الله مهدوی کنی همان ارادتی که به امام راحل (ره) داشت نسبت به رهبری نیز داشت، ابراز داشت: این فقیه مجاهد، تولی و تبری را در اوج خود داشت
آیت الله خاتمی با تاکید بر اینکه خط رهبری روشن است و هیچ ابهامی ندارد، گفت: رهبر معظم انقلاب در دیدار با رئیس جمهور فرمود «فتنه خط قرمز ما است و وزرا باید به عهد هنگام رای اعتماد بمانند».
وی با اشاره به اینکه پنجمین وظیفهای که علما و مردم برعهده دارند اقامه دین است، ابراز داشت: دین را اقامه کنید و اجازه ندهید امر دین زمین بماند؛ اقامه دین به معنای حضور دین در صحنه سیاسی و اجتماعی است؛ تشکیل حکومت دینی برترین جلوه اقامه دین است.
امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه اقامه دین با تشکیل حکومت دینی در جامعه امکان پذیر است، گفت: با حکومت دین بستر اجرای دین شکل میگیرد و کسانی که حکومت دینی را تقویت کنند دین خدا را تایید کردهاند.
آیت الله خاتمی با تاکید بر اینکه شهیدان نعمت بزرگ حکومت دینی را فراهم کردند، گفت: مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی میگفت کسانی که قدر دین را نمیدانند، وقایع دوران پهلوی را مشاهده نکردهاند و اطلاع ندارند چه دین ستیزی، عفت ستیزی و اخلاق ستیزی در جامعه حکم فرما بود، اما امروز پرچم اسلام ناب محمدی در این کشور به اهتزاز درآمده است.
وی با بیان اینکه هرکاری که از دستهای مرحوم آیت الله مهدوی کنی برای تشکیل نظام دینی و عرصه خدمت به این نظام برمی آمد انجام داد، افزود: این فقیه مجاهد در عرصههای مختلف انقلاب خالصانه به خدمت گذاری پرداخت و برای کادرسازی انقلاب نیز دانشگاه امام صادق (ع) را تاسیس کرد.
عضو هیئت رئیسه خبرگان رهبری با اشاره به اینکه مرحوم آیت الله مهدوی کنی مسئولیت ریاست مجلس خبرگان رهبری را نمیپذیرفت و به لب رسید تا این مسئولیت را پذیرفت، تصریح کرد: ایشان دنبال هیچ مسئولیتی نبود، اما وقتی ماموریتی را به ایشان واگذار میکردند با قوت و قدرت برای پیشبرد امور ایستادگی میکرد و امانت دارانه کارها را به سرانجام میرساند و نسبت به اقدامات فرهنگی نیز بسیار امیدوار بود.
عضو جامعه مدرسین در پایان با اشاره به اینکه آیت الله مهدوی کنی معتقد بود، هیچ کاری به اندازه کار فرهنگی مثمر ثمر نیست، خاطرنشان کرد: باید تاکید کنم این فقیه مجاهد دِین خود را به دین و انقلاب ادا کرد و افتخار نوکری ابا عبدالله الحسین (ع) را داشت که در این ایام حزن و اندوه مهمان حضرت سیدالشهدا (ع) شد.