به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از مشهد، الیاس نادران دقایقی پیش در اولین همایش ملی منطقه ای راهکارهای تحقق در برج سپهر بانک صادرات در مشهد بیان کرد: چند اقدام اساسی در خصوص اقتصاد مقاومتی در کشور باید صورت بگیرد که اولین نکته تغییر رویکرد سیاست گذاران اقتصادی در دولت، مجلس و کشور است.
وی ادامه داد: تغییر رویکرد ما از سیاست محوری به تولید محوری راهکار اساسی در پیشرفت اقتصاد مقاومتی به شمار می رود و باید چرخه معیوب خام فروشی در صنعت نفت را به حرفه، تجارت و ایجاد اقتصادی با تکیه بر تولیدات داخلی کنار بگذاریم.
نادران با بیان اینکه در سال های گذشته شاهد رویکردی بودیم که در حوزه تولید و تکنولوژی به خارج از مرزهای کشور اتکاء داشته است، به انتقاد از این روند پرداخت و گفت: رویکرد تولید محوری با اتکاء به توانمندی های داخلی در صورتی موفق می شود که ما تکیه خود را بر آنچه که به دست یک کارگر خارجی ساخته می شود کنار بگذاریم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی اساسی ترین محور کار را قطع کردن سلطه خارجی از اقتصاد داخل دانست و یادآور شد: آیا صنعت هسته ای از پیچیدگی و دقت لازم برخوردار نیست؟ پس چرا ما در این صنعت توانسته ایم به پیشرفته ترین قسمت ها دست پیدا کنیم و اکنون سانتریفیوژهای دور هشتم را نیز بسازیم.
وی با بیان اینکه صنعت موشکی و صنعت هسته ای با وجود پیچیدگی های خود اما با اتکا به دانشمندان داخلی توانسته است مشکلات را پشت سر بگذارد، بیان کرد: در صنعت نفت نگاه ما، نگاه خام فروشانه و بدون اتکاء به صنایع پیشرفته براساس نفت بوده است و به همین دلیل در حالی که در صنعت هسته ای نسل هشتم سانتریفیوژها را توانسته ایم ایجاد کنیم در خصوص نفت با کمترین تحریم بودجه کشورمان با مشکل روبرو می شود.
نادران به تحریم های نفتی از سوی غرب اشاره کرد و یادآور شد: نباید در قسمت نفت تا این اندازه عقب بمانیم که نتوانیم در برابر تحریم ها با تنوع سازی تولید محصولات نفتی مان پاسخ دندان شکن به دشمن بدهیم.
این نماینده مجلس با اشاره به پیشرفت های حاصل نشده در عسلویه به انتقاد از نبود تفکر تولیدی در صنعت نفت پرداخت و خاطرنشان کرد: نکته اساسی دیگر افزایش بهره وری در کار و سرمایه است به نحوی که با عملیاتی شدن آن بتوانیم کسب و کاری امن، شفاف، سالم و به دور از محدودیت ها داشته باشیم.
نادران سهم تجارت از تولید را بسیار مهم دانست و متذکر شد اگر سهم تجارت از تولید پیشی بگیرد، سهم نیروهای مبادله بالا می رود و از طرفی محیط کسب و کار با مشکل روبرو خواهد شد.
وی ادامه داد: در کشور جمهوری اسلامی ایران در شهر یزد در صدسال قبل آسیاب زیرزمینی ساخته شده که سی متر پایین تر از زمین کار تولید گندم را انجام می داده است پس مشخصاً مردم ما می دانند باید برای داشتن تولید بهتر سختی ها را به جان بخرند اما امروز تنها مصرف گرایی و عدم تولید در کنار رسیدن به شرایط مطلوب از طریق راحتترین راه محور فکری برخی مسئولان و مردم شده است.
نادران به مذاکرات هسته ای اشاره کرد و یادآور شد: اگر امروز به فرض شکست در مذاکرات هسته ای می گوییم که باید کار خود را ادامه دهیم پس مشخصاً می توانیم در بسیاری از بخش های تولیدی چه در صنعت و چه در کشاورزی با وجود مشکلات بسیار به فکر پیشرفت و بهره وری در اقتصاد باشیم.
این نماینده مجلس با اشاره به مردمی کردن اقتصاد این رویکرد را تنها با استفاده از توانمندی های موجود در کشور ممکن دانست و تصریح کرد: برای موفقیت در این امر دو کار باید انجام شد ابتدا تأمین نهادها و نیازهای مالی صنایع در مناطق پراکنده جغرافیایی و دیگر بازاریابی برای محصولات تولیدی در داخل، منطقه وجهان که البته زیرساخت های آن در اقتصاد کاملاً آماده است.
وی با بیان اینکه چرا امروز نمی توانیم از فرصت های خالی روستاییان برای افزایش بهره وری در صنایع دستی استفاده کنیم به انتقاد از این وضعیت پرداخت و یادآور شد: باید برای محصولات خود بازاریابی و به ترویج آن در سطوح بالای مدیریتی در کشور پرداخت و از طرفی با نگاه اقتصاد مقاومتی مصرف گرایی بی حد و حصر و راحت طلبی را از خود دور کنیم.
نادران آخرین نکته در بحث اقتصاد مقاومتی را عملیاتی کردن سیاست های کلی این اقتصاد از منظر مقام معظم رهبری دانست و متذکر شد: مقاومتی کردن اقتصاد در برابر ضربات بیرونی و داخلی تنها با از بین رفتن فساد موجود و شکستن اقتصاد رانتی امکان پذیر است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ما وظیفه داریم اقتصاد مقاومتی را جایگزین اقتصاد رانتی در کشور کنیم، گفت: با کارآفرین کردن مردم و شفاف سازی در اقتصاد و از طرفی ایجاد رونق اقتصادی و مبارزه با فساد در این حوزه می توانیم به جای رانت خواری کارآفرینی با تکیه بر تولید داخل و تولید آزادانه ثروت را به صورت پرشتاب در کشور داشته باشیم.
نادران در پایان به صندوق توسعه ملی اشاره کرد و افزود: این صندوق تلاش دارد مازاد درآمدهای نفتی را به جای اینکه صرف بودجه جاری کشور بشود به بخش دولتی تزریق و از طرفی حساب ذخیره ارزی تلاش دارد تا دولت را از ضربه خوردن در خصوص ذخایر ارزی یاری رساند که در یکی از موارد نسبتاً موفق و در دیگری به هیچ عنوان موفق نبوده ایم.