مجید رضا حریری، رئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» با تاکید بر لزوم تصویب پنجره واحد تجارت فرامرزی در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: با تصمیمات مدیریتی که طی یک سال و نیم اخیر در گمرک به وقوع پیوسته شاهد اتفاقات خوبی بودیم که هم در صادرات و هم در واردات به میزان قابل توجهی زمان معطلی را کاهش داده است.
وی افزود: این موضوع از آن نظر حائز اهمیت است که تصمیمات مذکور تنها مدیریتی بوده و نه نیاز به عوض کردن قانون داشت و نه مصوبه هیئت دولت و تنها در حوزه اختیارات مدیریت گمرک اتفاق افتاده است.
حریری در ادامه اضافه کرد: امیدواریم با تشکیل پنجره واحد تجارت فرامرزی که در حال حاضر کارگروه آن در وزارت صنعت، معدن و تجارت، کمیسیون نمایندگان گمرک، سازمان ملی استاندارد و مابقی سازمانهای زیربط در حال فعالیت است، شاهد تسهیل روند تجارت و کاهش زمینههای فساد و قاچاق کالا باشیم.
به گفته وی با تصویب این پنجره واحد، مابقی مسائلی که مربوط به گمرک نیست اما تبعات آن گریبان تجار در واردات و صادرات را میگیرد، هر چه زودتر مرتفع خواهد شد.
رئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی تاکید کرد: آنچه در حال حاضر مشهود است رضایتی نسبی و عمومی نسبت به عملکرد مدیریتی گمرک ایران بر اساس تصمیماتی است که در سالهای اخیر اخذ شده است.
وی در ادامه از مزیتهای پنجره واحد تجارت فرامرزی سخن گفته و عنوان کرد: در حال حاضر هر وارد کننده و صادرکننده مجبور به ثبت چند باره اطلاعات است که در پارهای موارد حتی این اطلاعات لازم است در ده سازمان از جمله ثبت سفارش، گمرک، بانک مرکزی، سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو این اطلاعات ثبت شود که طبیعتا موجب افزایش زمان صادرات و واردات میشود.
حریری ادامه داد: در پنجره واحد قرار بر این است که اطلاعات تجار تنها یک بار در سیستم ثبت شود و تمام سازمانهای دولتی با اتصال به این سیستم از اطلاعات آن استفاده کنند. این کار هم فرآیند تجارت را کوتاه میکند و هم هزینههای تجاری را کاهش میدهد.
وی تصریح کرد: پنجره واحد تجارت فرامرزی سالهاست در تمام دنیا در حال اجراست و کشور ما چند سالی از این کشورها عقب افتاده که انشالله در صورت تصویب، ایران نیز به کشورهای دیگر دنیا خواهد رسید.
ایران کد و شبنم، طرحهایی ناکارمد و نالازم بودند
حریری همچنین به طرحهای شبنم و ایرانکد اشاره کرده و اظهار داشت: در حال حاضر لازم است در حوزه تجارت به سمت تسهیل تجارت، آزادسازی، رقابتپذیری و شفافیت حرکت کنیم اما طرحهایی همچون ایران کد و شبنم که به دلیل تصمیمات نادرست مدیریتی اتخاذ شده بودند، مانعی بر سر راه تحقق این اهداف بودند.
وی افزود: هر کدام از این طرحها با ابزار ناکافی، نالازم و ناکارآمد خود باعث توقف فرآیند تجاری میشدند و حال که یک سال و نیم از توفق اجرایشان میگذرد هیچ خلایی احساس نمیشود که این خود نشان از نادرست بودن این طرحها دارد.
به گفته رئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی، ایران کد به دلیل محلی بودن و عدم تطبیق در سایر کشورهای دنیا تنها فرآیند تجاری را طولانیتر میکرد و به دلایل منطقی کنار گذاشته شد.
حریری با بیان این موضوع که طرح شبنم نیز طرحی بود که فرآیند قاچاق را تسهیل میکرد، اظهار داشت: طرح شبنم به قاچاق کالا دامن زد و هم در اجرا و هم شکلگیری و طراحی دچار مشکلات فراوانی بود که خوشبختانه از فرآیند تجارت خارجی حذف شد.
رئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارام نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی با اخذ تصمیمات صحیح، پنجره واحد تجارت فرامرزی را به تصویب برسانند تا علاوه بر تسهیل تجارت هم در حوزه واردات و هم صادرات، شاهد شفافیت اطلاعات و کاهش قاچاق باشیم.