به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، در پایان معاملات هفته منتهی به 15 بهمن ماه 1393، شاخص کل با 516 واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به رقم 65 هزارو 771 واحد رسید.
شاخص بازار اول با 457 واحد افزایش به رقم 48 هزارو 488 واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با 511 واحد افزایش عدد 129 هزارو 110 واحد را تجربه کرد و به ترتیب با 95 / 0 درصد و 40 / 0 درصد افزایش نسبت به هفته قبل مواجه شدند.
در 5 روز کاری این هفته ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم به 6587 میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل 86 درصد افزایش یافته است.
در ضمن تعداد 3316 میلیون سهم در 278 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت، و به ترتیب 77 درصد و 83 درصد افزایش را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد.
بر این اساس 160789 برگه اوراق مشارکت به ارزش 159 میلیارد ریال معامله شد که به ترتیب 14درصد و 15 درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته نشان می دهد.
طی هفته جاری استخراج سایر معادن با 45 / 21 درصد، انتشار، چاپ و تکثیر با 72 / 20 درصد، ابزار پزشکی، اپتیکی و اندازه گیری با 87 / 17 درصد، محصولات چوبی با 76 / 12 درصد و خودرو و ساخت قطعات با 03 / 9 درصد بیشترین تغییر مثبت در شاخص را نسبت به سایر گروه ها به خود اختصاص دادند.
بر اساس این گزارش عملکرد تالار شیشهای در این هفته به شرح زیر بود:
شنبه: مطابق انتظارات و با کمک آرامش سیاسی و برخی تغییرات مثبت در قیمتهای جهانی، بازار اولین روز هفته در مثبتها قفل شد. ارزش معاملات هم تقریباً دو برابر شد و بسیاری از سهام افزایش قیمت را تجربه کردند. علی رغم گزارشات 9 ماهه نه چندان دلچسب، قیمت سهام در حداقلی خود به سر می برد و منتظر یک جرقه ای برای افزایش بود، که متغیرهای خارجی این جرقه را زد. بانکی، خودروئی و فنی و مهندسی بیشترین تاثیر مثبت در شاخص این روز را داشتند، از طرفی فلزات، تجهیزاتی و پتروشیمی ها بیشترین تاثیر منفی بر شاخص را وارد کردند. فارس، فخوز و بترانس در این گروه های نام برده فشاری منفی را بر شاخص وارد کردند. خصوصاً بازگشائی فخوز در اواخر وقت حدود 100 واحد از رشد شاخص را خورد. از طرفی صادرات، مپنا و تجارت اثر بسیار مثبتی در روند بازار داشتند. در این روز هم همانند چهارشنبه از بلوکها خبری نبود، که خوب در این بازار مثبت امری طبیعی قلمداد می شود. رشد جهشی قیمت نفت در روز جمعه توانست قسمت اعظمی از ریزش چند روز گذشته خود را جبران کند که تاثیر به سزائی در رشد شاخص داشت. از طرفی حمایتهای صورت گرفته در چند روز آخر هفته گذشته نیز برای بازار مثبت روز شنبه یک انگیزه بود. از آرامش بین مرزهای لبنان و اسرائیل نیز نمی توان چشم پوشی کرد که جمیع این عوامل روزی سرتاسر سبز را برای بازار رقم زد. البته در لحظات ابتدائی بازار برخی سهام متعادل بودند و امکان ورود بود، که به سرعت به صف خرید رسیدند. نکته باراز بازار روز شنبه در این بود که بسیاری از صفوف توانستند تا اواخر وقت خود را حفظ کنند.
یکشنبه: مطابق انتظارات بازار یکشنبه با تشدید عرضه ها همراه بود. البته این عرضه ها با توجه به چند روز مثبت روزهای کاری قبل طبیعی می نمود. حکشتی، ومعادن، فملی و فارس بیشترین تاثیر منفی بر شاخص را داشتند. از طرفی مپنا، فولاد، وسینا و خبهمن بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص را داشتند. البته شاخص برای لحظاتی به فاز منفی نیز رفت که به نظر با بلوک فولاد برگشت. حجم معاملات تقریباً خوب بود و مشابه روز قبل بود. بازار پر عرضه بود، اما خریداران نیز حضور داشتند. اغلب سهام تقریباً در صفر قیمتی خود معامله شدند و از صفوف فروش پرحجم جز در برخی نمادها همچون خاور اثری نبود. بازار این روز از ابتدای وقت پر عرضه کار خود را آغاز کرد، رفته رفته اوضاع بهبود یافت، اما مجدداً عرضه ها تشدید شد و بازار اصطلاحاً شل کرد و تا پایان وقت به همین منوال به کار خود ادامه داد. علیرغم افزایش قیمت نفت در روز جمعه در این روز گروه پتروشیمی هم اقبالی نداشتند و اغلب در درصدهای منفی بودند. به نظر تا تثبیت قیمت نفت در نرخ های بالای 50 دلار هنوز نتوان به رشد این گروه امیدی داشت. از طرفی برخی تهدیدات نظیر، مشخص نبودن نرخ خوراک نیز هنوز سایه اش بر سر این گروه سنگینی می کند. نظیر همین وضعیت را در گروه معدنی نیز شاهد بودیم. علیرغم کاهش 5 درصدی نرخ بهره مالکانه معادن، مسئولین این شرکتها، این کاهش را کافی نمی دانند و تازه این مقدار کاهش هم باید در صحن علنی تصویب شود که هنوز در هاله ای از ابهام است. هنوز بررسی کامل بودجه 94 در کمیسیون تلفیق به اتمام نرسیده است و بعد از آن بودجه به صحن علنی خواهد رفت. در روز یکشنبه اخبار اقتصادی مهمی نداشتیم و در مجلس نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی بررسی طرح الحاق برخی از مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت را در صحن علنی به پایان بردند. خروجی این جلسات نهایتاً اخذ مالیات از آستان قدس رضوی و آن دسته از مؤسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان امام و سایر دستگاههای اجرایی که تا زمان تصویب این قانون تصویبی مالیات پرداخت نکردهاند، بود که البته چیز تازه نبود و به دلیل ایرادات شورای نگهبان مجدداً بررسی گردید. روز یکشنبه اخباری هم از شاخص قیمت داشتیم. مدیر تحقیق و توسعه شرکت بورس از محاسبه شاخص قیمت درسال جاری و بکارگیری این شاخص و سایر شاخص ها در آینده خبر داد و گفت: طی۱۱ ماه شاخص کل کنونی ۱۷ درصد و شاخص قیمت ۲۷ درصد افت کرده اند. قبلاً بارها در گزارشات به این موضوع اشاره داشتیم و عنوان کردیم که شاخص قیمت بسیار مهم است.
دوشنبه: اگر به نمودار شاخص دوشنبه نگاه کنید، به رفتار الاکلنگی بازار پی خواهید برد. از دلایل آن در قسمتهای بعدی سخن به میان خواهد آمد. کمتر پیش آمده بود که نمودار شاخص کل رفتاری این چنینی داشته باشد. اگر چه حجم معاملات بسیار خوب بود، اما بلوکها نیز در بازار مجدداً بازگشته بودند. نمونه این بلوکها را در پارسان می شد دید. این نمودارها نشان دهنده رفتار سردرگم بازار است. بازار واقعاً نمی داند چه کند. البته سهام های بسیاری هم بودند که مثبت و اغلب صف خرید بودند و حتی در مثبتها حجم خوبی هم خوردند، اما از آن طرف مجدداً بودند سهامی که در جهت عکس فشار بر شاخص وارد می کردند. در این روز وصندوق، حکشتی و ونوین اثر منفی بر شاخص وارد کردند و رمپنا و وغدیر و همراه اثری مثبت بر شاخص داشتند. گروه معدنی، فلزی و سیمانی هم حال و روز خوبی نداشتند. بانکها، پتروشیمی ها و خودروئی ها هم تقریباً در صفر قیمتی خود بودند. تنها گروه لیزینگی و ساختمانی بودند که پر اقبال ظاهر شدند. نهایتاً در روز دوشنبه شاخص با رشدی اندک به کار خود پایان داد و درجا زد.
سهشنبه: در این روز شاخص بدون بلوک و در یک حالت تعادلی به کار خود پایان داد. ارزش معاملات بورس به بیش از 100 میلیارد می رسید. فملی، شپدیس، شبهرن و رمپنا بیشترین تاثیر مثبت را در شاخص داشتند. پارسان، کچاد، حکشتی، کگل و فارس نیز بیشترین تاثیر منفی را در شاخص داشتند. مجدداً گروه ساختمانی و تا حدودی لیزینگ معاملات پرحجم مثبتی را داشتند. گروه های پتروشیمی، خودروئی، داروئی و سیمانی تقریباً متعادل بودند و در گروه های معدنی و فلزی بیشترین نمادهای منفی را شاهد بودیم. نتیجه معاملات و تعاملات بازار این روز بدین شکل پیش رفت که نهایتاً بازاری متعادل داشته باشیم. در روز سهشنبه هم بازار رفتار نوسانی خود را همانند روز گذشته در پیش گرفت، اما شدت آن به هیچ وجه به اندازه روز دوشنبه نبود و بار مثبت بازار بسیار بالاتر بود. در این روز برخی اتفاقات در مجلس رخ داد که به نظر تاثیرگذار بود. همچنان قیمتهای جهانی و برخی اخبار سیاسی و اقتصادی نیز به شدت بازار را متاثر کرده بودند.
چهارشنبه: مطابق انتظارات بازار آخرین روز هفه نیز با روندی صعودی کار خود را آغاز کرد. حجم و ارزش معاملات هم افزایش قابل توجهی داشت. ارزش معاملات بورسی به سطوح 150 میلیاردی رسید که تقریباً سه برابر ارزش معاملات روزانه اخیر خود است. همراه، فملی و فاراک بیشترین تاثیر مثبت را در شاخص داشتند و وصندوق، دارو، کگل و حفاری بیشترین تاثیر منفی را در شاخص داشتند. البته همراه در لحظات پایانی در مثبت بلوک داشت که بخش اعظم رشد را می توان تا حدودی به بلوک همراه نسبت داد. ورود پول محسوس است و این مدیون دو عامل است. ابتدا افزایش قیمت نفت و قیمتهای جهانی، دوم افزایش خوش بینی ها نسبت به توافق هسته ای که دوباره مشهود شده است. در حال حاضر تیتر بسیاری از روزنامه و رسانه ها و بسیاری از اظهارنظرها بر لغو تحریم ها متمرکز است که به اذعان بسیاری از تحلیلگران نشان از حل شدن برخی دیگر از متغیرهای مهم مورد اختلاف دارد. این تحلیلگران معتقدند که به عنوان مثال موضوع غنی سازی تا حدودی حل شده است. برخی گزارشها و و اخبار مهم نیز در این زمینه وجود دارد که در بخش بعدی مفصلاً تشریح خواهد شد. هر چند انتظارات از بودجه ها سال آینده شرکتها بعضاً کاهشی می باشد، اما افزایش خوش بینی ها نسبت به حصول توافق هسته ای و پایین بودن قیمت بسیاری از سهام باعث شده است که در بازار مجدداً خریداران حضور یابند. البته این حضور اغلب با احتیاط هم همراه است. شاید به همین دلیل باشد که در این روز نیمه های وقت بازار شل کرد و البته در اواخر وقت مجدداً خود را باز یافت. البته از نظر برخی هم این فراز و فرودها طبیعی است و لازمه رشد است. به عنوان مثال روز سهشنبه به طور کلی بازار استراحت کرد. به نظر می رسد عرضه های این روز فرصت خرید بوده است. در نهایت شاخص با رشد 248 واحدی به عدد 65846 رسید و حجم خوبی زد.