آخرین اخبار:
کد خبر:۳۹۰۱۸۲
افتتاحیه کنگره ملی اقتصاد مقاومتی - ۳

لاریجانی: اقتصاد ما در مقابل برخی دسیسه‌ها از مقاومت خوبی برخوردار نیست/ کشور را گران اداره می‌کنیم

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اقتصاد ما در مقابل برخی دسیسه‌ها از مقاومت خوبی برخوردار نیست، گفت: هنگامی که می‌گوییم اقتصاد مقاومتی منظورمان این نیست که باید دروازه‌ها را به روی همه ببندیم بلکه باید با دنیا ارتباط داشته باشیم اما نباید اجازه دهیم که بتوانند در سیاست‌های اقتصادی ما اخلالی ایجاد کنند.

به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم «کنگره ملی اقتصاد مقاومتی» که هم اکنون در سالن همایش‌های سازمان صدا و سیما در حال برگزاری است، ضمن تشکر از دست اندرکاران برگزاری این همایش اظهار داشت: ما هم اکنون در مجلس در حال بررسی بودجه هستیم و این زمان برایمان لیله القدر محسوب می‌شود و فرصت بسیار اندک است چرا که بنده دوست داشتم بیشتر در این جمع حضور داشته باشم.

 

وی ادامه داد: در باب سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بحث‌های مختلفی در رسانه‌ها و مجامع انجام شده است اما شاید تاکنون محفلی که دانشگاهیان و مسئولین در چنین نشستی گردهم بیایند وجود نداشته است و بنده نیز به همین دلیل از دست اندرکاران برگزاری این همایش تشکر می‌کنم.

 

وی ادامه داد: در بحث سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بنده به چند موضوع اشاره می‌کنم که شاید بد نباشد حاضران در این همایش گوشه‌ای از ذهنشان را به این موضوعات اختصاص بدهند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی به تدوین چرایی شکل گیری سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداخت و در اینباره گفت: براساس ارزیابی از وضعیت و اقتصاد کشور سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تدوین شد.

 

وی به ارائه نکاتی در این زمینه پرداخت و گفت: روح حاکم بر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی براساس ارزیابی از شرایط اقتصادی کشور شکل گرفته است، بخشی از این سیاست‌ها به صورت صریح قابل پیگیری و اجرا شدن هستند اما برخی دیگر نیز برای اجرایی شدن به زمان نیاز دارند.

 

وی افزود: گاهی فکر می‌کنم که به خاطر تحریم‌ها، سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نوشته شده است اما در حقیقت اینگونه نبوده است اقتصاد ما در کل مشکلاتی درازمدت دارد و اقتصاد مقاومتی نیز پاسخگویی این مشکلات است و شاید برخی از این مشکلات به چند دهه پیش مربوط می‌شود.

 

لاریجانی با بیان اینکه بنده مدتی پیش دغدغه‌های شهید مدرس را در مسائل اقتصادی دنبال می‌کردم، گفت: شهید مدرس در عرصه سیاست و مقاومت و اقتصاد یک رجل بی‌نظیر بوده است و ما معمولاً درباره مدرس شنیده‌ایم که وی در برابر رضاخان ایستاد اما چهره اصلی او این نیست بلکه شهید مدرس در عرصه مقاومت و توانمندکردن کشور بحث‌های مهمی دارد.

 

لاریجانی تصریح کرد: طی بررسی‌ها به این نتیجه رسیدم که اکثر مشکلاتی که دغدغه شهید مدرس در آن زمان بوده است هم اکنون در کشور ما وجود دارد یعنی صدسال گذشته است و ما هنوز این مشکلات را داریم.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی به بخشی از اظهارات شهید مدرس اشاره کرد و گفت: مثلاً در جایی شهید مدرس می‌گوید که دولت کارفرمایی خوبی نیست و باید اقتصاد در دست مردم باشد؛ یا مثلاً می‌گوید ما چرا مواد معدنی را از ایران صادر می‌کنیم، چرا زنجیره تولید آن را در ایران ایجاد نمی‌کنیم؟

 

*هنگامی که اقتصاد دولتی بماند رقابت‌ها کاهش پیدا می‌کند

 

وی گفت: صدسال گذشته است و ما همچنان مشکلات آن زمان را داریم البته بعد از انقلاب اسلامی موارد زیادی اصلاح شد اما هنوز برخی مشکلات وجود دارد، هنگامی که اقتصاد دولتی بماند رقابت‌ها کاهش پیدا می‌کند، در دوره‌ای تصور مسئولین این بود که اگر اقتصاد کشور نیمچه سوسیالیستی باشد به عدالت نزدیک‌تر است اما این تفکر درستی نبود.

 

لاریجانی تاکید کرد: اقتصاد ما، اقتصادی نیست که مردم در آن باشند چرا که در صورت ایجاد رقابت بهره وری بالا می‌رود و ما همچنان از مردمی نبودن اقتصاد رنج می‌بریم البته هم اکنون وضعیت اندکی بهتر شده است.

 

وی با بیان اینکه نکته دیگری که در تدوین سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نقش داشت این بود که اقتصاد ما در مقابل برخی دسیسه‌ها از مقاومت خوبی برخوردار نیست، ادامه داد: هنگامی که می‌گوییم اقتصاد مقاومتی منظورمان این نیست که باید دروازه‌ها را به روی همه ببندیم بلکه باید با دنیا ارتباط داشته باشیم اما نباید اجازه دهیم که بتوانند در سیاست‌های اقتصادی ما اخلالی ایجاد کنند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: هنگامی که از استقلال سیاسی حرف می‌زنیم معنایش این نیست که ما با دیگر کشور‌ها ارتباط نداریم بلکه منظور این است که نمی‌توانند در تصمیم گیری‌های سیاسی ما دخالت کنند در مسئله اقتصاد نیز این گونه است ما نمی‌خواهیم برخی دسیسه‌ها بتوانند اقتصادمان را مختل کنند ما متاسفانه نتوانستیم مفهوم استقلال اقتصادی را به خوبی تفهیم کنیم و مسئله تحریم‌ها نشان داد که آسیب پذیری اقتصادمان زیاد است.

 

وی افزود: اگر به‌‌ همان میزانی که به استقلال سیاسی و فرهنگی توجه داریم به استقلال اقتصادی توجه نکنیم می‌توانند به استقلال سیاسی و فرهنگیمان آسیب بزنند و این شرایط برای مجمع مسئله‌ای شد که باید به آن توجه می‌کردیم.

 

* کشور را گران اداره می‌کنیم/ اکثر بندهای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی قابل اجراست

 

وی با بیان اینکه ما کشور را گران اداره می‌کنیم، ادامه داد: این مسئله آسیب بزرگی است و باید برای رفع آن تلاش کنیم چرا که منابع در کشور ما کم نیست اما متاسفانه منابع هزینه می‌شود اما تبدیل به رشد اقتصادی نمی‌شود.

 

لاریجانی با بیان اینکه ارزیابی از شرایط کشور در چند محور و همچنین بعد از اینکه تحریم‌ها نیز آسیب‌هایی را به کشور وارد کرد توجه‌ها به سمت اقتصاد مقاومتی جلب شد، ادامه داد: ما باید عیب‌های خودمان را ببینیم و اشکالات را برطرف کنیم جای اینکه معلول را ببینیم باید به علت نگاه کنیم و رویکرد مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در تدوین سیاست‌های اقتصاد مقاومتی برطرف کردن ریشه‌ها و نقایص بوده است.

 

وی افزود: اکثر بندهای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی قابل اجراست و باید اراده‌ها در این زمینه یکی شود روح حاکم بر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی این است که ما باید رشد اقتصادی را بر مبنای تولید ملی پیش ببریم یعنی محور تولید ملی باشد و نباید اجازه دهیم که اسناد بالاسری کشور را شلوغ کند که ما روح اصلی را گم کنیم.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: باید درست فهم کنیم و دغدغه و روح حاکم بر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تولید ملی است که باید رونق بگیرد؛ ظرفیت‌های کشور آن قدر زیاد است که می‌توانیم صادرات خوبی داشته باشیم لذا باید توجه داشت اگر ما روح اصلی این سیاست‌ها را درک کنیم می‌توانیم به اجرایی شدن سایر موارد نیز کمک شایانی کنیم.

 

* باید محور رشد ملی تولید داخلی کشور قرار بگیرد

 

لاریجانی با بیان اینکه ما ظرفیت‌های زیادی داریم که باید از آن استفاده کنیم، اظهار داشت: باید محور رشد ملی تولید داخلی کشور قرار بگیرد و بحث کارآفرینی نیز در این زمینه اهمیت دارد اولین مسئله در سیاست‌ها این است اگر بخواهیم تولیدمان جهشی در سطح ملی داشته باشد باید اقتصادمان مردمی شود.

 

وی همچنین به سیاست‌های اصل ۴۴ اشاره کرد و گفت: سیاست‌های اصل ۴۴ برای مردمی کردن اقتصاد است، اگر سیاست‌های اصل ۴۴ درست اجرا شود جلوی انحصارات گرفته شده و رقابت به وجود می‌آید که در نتیجه آن بهره وری بالا می‌رود.

 

وی اضافه کرد: در قانون مشکلی وجود ندارد و مشکل اصلی اجرا است و این ضعف بزرگی است که نتیجه‌اش این می‌شود که رقابتی وجود نداشته باشد و فضای تولید به سمت رونق نرود.

 

لاریجانی با بیان اینکه امروز ۴۲ درصد از فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار هستند، گفت: برای این بخش از فارغ التحصیلان هزینه شده است که درس بخوانند اما متاسفانه کاری برایشان وجود ندارد و بنده هر جا که می‌روم یک تقاضای برای استخدام می‌دهند لذا استخدام کردن در بخش دولتی بد‌ترین اقدام است.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در دولت قبل حجم دولت افزایش یافت، افزود: براساس سیاست‌های اصل ۴۴ باید دولت چابک می‌شد اما خلاف این عمل شد؛ بنابراین نکته اول این است که باید اقتصاد مردمی شود و این مسئله به معنای واقعی اتفاق بیفتد البته تاکنون کارهای خوبی هم انجام شده است.

 

*باید محور پیشرفت و استقلال اقتصادی بر مبنای اقتصاد دانش بنیان باشد

 

وی تاکید کرد: نکته دیگر این است که باید محور پیشرفت و استقلال اقتصادی بر مبنای اقتصاد دانش بنیان باشد که این در سیاست‌های ما اقتصاد مقاومتی هم آمده است.

 

لاریجانی به صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: در این زمینه هم صندوقی برای حمایت از کارآفرینان به وجود آمد که باید از آن استفاده شود و شاید این نشست‌ها می‌خواهد این نوع نگاه را ترویج کند اما مهم‌ترین مسئله در حال حاضر این است که در تصمیم سازی‌ها افراد صاحبنظر حاضر باشند و نباید دولت خود بسنده باشد و بپذیرد که به دانشگاه نیاز دارد.

 

لاریجانی افزود: بعد از پیروزی انقلاب تجربیاتی در زمینه ارتباط دانشگاه و اقتصاد به دست آوردیم اما خیلی کارآمد نبود، راه دیگر این بود که ما گفتیم درصدی از جی پی کشور را به پژوهش اختصاص بدهیم این هم بد نبود اما حرکت قابل توجهی ایجاد نکرد.

 

وی گفت: ما امروز تحقیقات دانشگاهی داریم که به مقاله تبدیل می‌شود اما این مسئله درد ما را در حوزه اقتصادی و فنی علاج نمی‌کند و ما نقصی هم در شورای عالی انقلاب فرهنگی داریم.

 

*باید فرمولی پیدا کنیم تا بخشی از بودجه دانشگاه‌ها را به صنعت وصل کنیم

 

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: یک مشکل دیگر این است که دانشگاه‌ها هم انگیزه ندارند بودجه آنان مستقل است و احساس نمی‌کنند که رئیس دانشگاه باید از بخش‌های صنعتی کمک بگیرد نه دانشگاه این احساس را دارد و نه بخش‌های صنعتی، که این نتیجه‌اش عدم استفاده از علم دانشگاه در زمینه صنعت است و فکر می‌کنم باید فرمولی پیدا کنیم تا بخشی از بودجه دانشگاه‌ها را به صنعت وصل کنیم که به آن سمت بروند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: خواهشم از صاحب نظران دانشگاهی این است که مشکلات اصلی را دریابند یعنی ساز و کارهای درستی برای اجرای مفاهیم بیابند، رشد بهره وری در اقتصاد یکی از محورهای مهم اقتصاد مقاومتی است بخشی از آن فهم شد و اگر رقابت به وجود آید بسیار خوب است اما سئوالی که مطرح می‌شود این است که آیا این مسئله کفایت می‌کند یا خیر.

 

*هدفمندی یارانه‌ها ناقص اجرا شد

 

رئیس مجلس شورای اسلامی درباره هدفمند کردن یارانه‌ها نیز تصریح کرد: در مورد هدفمندی یارانه‌ها سیاست‌های نوشته شد و بعد‌ها مشکلاتی به وجود آمد متاسفانه هدفمندی یارانه‌ها ناقص اجرا شده است و دولت می‌گوید که ما هر ماه این مشکل را داریم که چگونه پول را جور کنیم.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: هدفمندی یارانه‌ها مسیری است و باید اشکالات آن رفع شود، سهم تولید را ندارند بدهند بنابراین نقص وجود دارد و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی روی زمین مانده و محقق نشده است.

 

لاریجانی در ادامه به بخش انرژی اشاره کرد و گفت: ما یک کشور نفت خیز هستیم و این یک مزیت است باید از این ابزار برای یافتن دوستانی راهبردی استفاده کنیم که متاسفانه انجام نشده است اگر ما اقتصاد آنان را به بخشی از اقتصاد خودمان وصل کنیم آنگاه برایشان جنبه بازدارندگی ایجاد می‌کند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین ضمن انتقاد از اینکه مناطق آزاد به دروازه‌ای برای واردات تبدیل شده است، ادامه داد: تئوری اصل ایجاد مناطق آزاد خوب بود اما باید دریچه‌ای برای صادرات کشور بشود ولی متاسفانه برعکسش اجرا شده و مناطق آزاد دروازه‌ای برای واردات شده است و بنا این بود که ما محورهایی را در نظر بگیریم که سکوی پرشمان بشود.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: تقریباً اکثر دولت‌ها از کنار این مسئله گذشتند و مناطق آزاد حیات خلوت اقتصادی شد که این به نفع کشور نیست.

 

وی با بیان اینکه بعد از تجربه حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی را ایجاد کردیم، ادامه داد: در بحث صندوق توسعه ملی مبنا بر این بود که از منابع نفت و گاز کمتر در اداره کشور استفاده کنیم و بخش عمده آن به این صندوق برود و از دسترسی دولت خارج و برای تولید در نظر گرفته شود.

 

لاریجانی افزود: متاسفانه گاهی به خاطر مشکلات دستبردهای قانونی به صندوق توسعه ملی زده شد و این خودش نوعی آسیب است.

 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار