به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از شبکه «فاکسنیوز» ، سناتور «لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه آمریکا در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز در خصوص مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) گفت که ایران با تسلیحات هستهای «بزرگترین تهدید برای بشریت» به حساب میآید.
وی ادامه داد: «امیدوارم که آنها به تسلیحات هستهای دست پیدا نکنند زیرا در آن صورت تمامی اعراب منطقه نیز تسلیحات هستهای میخواهند و آنموقع ما در مسیر عقبی قرار میگیریم و اسرائیل هرگز یک لحظه آرامشبخش به خود نمیبیند.»
گراهام تأکید کرد: این چیزی است که به جان کری پیشنهاد میکنم: اگر توافق خوبی باشد از آن حمایت میکنم اما قرار نیست که من به شما برگه تأیید نهایی و اختیار تام بدهم بنابراین من در هفته جاری لایحهای را ارائه میدهم که طبق آن کنگره میبایست هرگونه توافق نهایی با ایران را تأیید کند.
این سناتور جمهوریخواه آمریکا ادامه داد که کنگره و مردم آمریکا میبایست در جریان هرگونه توافق احتمالی هستهای با ایران داشته باشند زیرا این توافق، تأثیراتی نه بر آمریکا بلکه بر تمام جهان میگذارد.
وی در خصوص توافق نهایی با ایران گفت: این بزرگترین تصمیمی است که هر رئیسجمهوری در دوران زندگی من میتواند اتخاذ کند. اگر اشتباه کنیم، آیتاللههای ایران گریز میکنند و به قابلیت هستهای دست پیدا میکنند، ما رقابت تسلیحات هستهای در خاورمیانه به وجود می آوریم. اسرائیل در تیررس این رژیم است و ما نیز در تیررس آنها هستیم.
نمایندگان سنای آمریکا، که از ابتدای سال جدید میلادی رسما کار خود را با اکثریت جمهوریخواه آغاز کرده، در حال حاضر دو طرح ضدایرانی را در نوبت معرفی دارند. طرح اول را «مارک کرک» و «رابرت منندز» در نظر دارند که خواهان تصویب تحریمهای مشروط علیه ایران است.
طرح دوم هم متعلق به «باب کورکر» و «لیندسی گراهام» است که خواهان تصویب هرگونه توافق با ایران، پیش از اجرایی شدن آن، در کنگره است. بر اساس طرح کرک-منندز که گفته میشود حمایت بسیاری از سناتورها در هر دو حزب را به همراه خود دارد، تحریمهایی را به تصویب میرساند که در صورت «شکست مذاکرات یا عدم پایبندی ایران به توافق» اجرایی میشود.
حامیان این طرح در تلاش هستند تا حد نصاب کافی برای «ضد-وتو» کردن آن را در میان نمایندگان سنا جلب کنند. بر اساس قوانین آمریکا، رئیسجمهور امکان وتوی مصوباتی که آرای دو سوم نمایندگان سنا را به دست آورده باشد، ندارد.
بر اساس طرح دیگر نیز که در سنای قبلی به صورت مشترک از سوی «باب کورکر» رئیس جدید کمیته روابط خارجی سنا و «لیندسی گراهام» دیگر سناتور جمهوریخواه به کنگره معرفی شده بود و تاکنون نتوانسته حمایت چندانی در میان دموکراتها به دست آورد، هرگونه توافقی با ایران، پیش از اجرایی شدن، نیازمند تصویب از سوی قانونگذاران خواهد بود.