به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» سیروس ناصری عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای در نشست بررسی پیشنهادهای جدید برای حل پرونده هسته ای ایران اظهار داشت: چالش هسته ای در واقع این یک برنامه ای است که از سال های پیش با ایران تنظیم شده بود که با عدم همکاری کشورهای دیگر ایران توانست با پذیرش خطر و تعهدات و امکانات کم به برنامه صلح آمیز هسته ای دست پیدا کند.
وی افزود: اما طرف مقابل سعی کرد تا جلوی این برنامه را بگیرد و با بهانه اینکه اینکه ایران قصد برنامه نظامی را دارد بر دروغ خودش اصرار کند که این موضوع تبدیل به یک باور شد و تمام حرکت های آنها در این راستا شکل گرفت. طرف مقابل این موضوع را به قدری بزرگ کرد و برای اینکه چطور بتواند جلوی این موضوع را بگیرد برنامه ریزی کرد.
این کارشناس هسته ای ادامه داد: ایران همواره ثابت کرده است که برنامه اش صلح آمیز بوده و از ابتدا خواستار ارتقاء نیروگاه بوشهر بوده است تا بتواند سوختی داشته باشد اما آنها این موضوع را به یک موضوع بزرگی تبدیل کردند تا ایران به این خواسته خود دست پیدا نکند. ما در حال حاضر به دنبال ارتقاء سطح منطقه ای و بین المللی هستیم و فرصتی به وجود آمده است که پرونده هسته ای ایران به فرجامی برسد و طبق تعهدات مان بتوانیم به اهداف خود برسیم.
ناصری تأکید کرد: تخاصم طرفین در این موضوع کاملا روشن است و در حال حاضر این بحث ها فقط بین ایران و امریکاست و نقش کشورهای دیگر تقریبا بی خاصیت شده است اما از سوی دیگر نقش و جایگاهی که ایران در ده سال گذشته پیدا کرده است و در تمام تحولات منطقه ای ایران توانسته به جایگاه بالایی برسد و امروز به طور روشن در کشورهای که می تواند تأثیرگذار باشد بازیگر اصلی است و هیچ یک از بحران های منطقه بدون وجود ایران امکان حل شدن ندارد.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر طرف غربی به دنبال فردو است اما در واقع باید گفت تأسیسات فردو با پذیرفتن همه خطرات و دشواری های که دارد برای ما بسیار مهم است.
ناصری ادامه داد: در دوره ای که ما در مذاکرات بودیم با برنامه های عملیاتی سازمان انرژی اتمی و هماهنگی ها این امکان به وجود آمد که بتوانیم برنامه هسته ای را تا حدودی تکمیل کنیم و تقریبا به تمام اهدافی که در سازمان داشتیم دست پیدا کردیم.
عضو تیم سابق هسته ای اظهار داشت: مذاکرات جدی در واقع از زمانی شروع شد که طرف مقابل این ارزیابی را پیدا کرد که ایران غنی سازی را آغاز کرده است و این موضوع برای آنها خطر دارد و باید به توقف کامل برنامه غنی سازی علیه ما بپردازند.
وی ادامه داد: در حال حاضر رئیس جمهوری امریکا و افراد کلیدی در دولت این کشور به دنبال این هستند تا مذاکرات به نتیجه برسد و خودشان را به نقطه رسانده اند که می دانند عدم توافق بار سیاسی زیادی برای آنها خواهد داشت. از سوی دیگر نیز دولت یازدهم خواستار به نتیجه رسیدن مذاکرات بوده و دید کاملا توسعه گرایانه دارد. ما تمام ابزار را در اختیار داریم اما متأسفانه در دوران قبل کمی کوتاهی کرده ایم. در واقع از مذاکرات مسکو یعنی چهار سال بعد بود که مذاکرات شکست خورد و طرف مقابل تهاجم خود را بالا برد و به روی گلوگاه های کشور مثل نفت و بازار دست گذاشت. در واقع در آن شرایط نیز می توان گفت که حالت جنگ به وجود آمد. پس چرا ما در آن زمان به آژانس اجازه دادیم که از مراکز ما بازدید کند و چرا بیشتر از ۲۰ درصد غنی سازی را ادامه ندادیم؟ در حال حاضر تیم مذاکره کننده فعلی وضعیتی را در دست گرفت که نامتعادل بود. ما در هر حال کار بزرگ و معجزه آسا و با توانایی تیم مذاکره کننده قطعا در نوامبر به پیروزی بزرگی دست پیدا خواهیم کرد.