به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد در مراسم افتتامیه نخستین نمایشگاه ملی کتاب با موضوع سبک زندگی ایرانی اسلامی که عصر امروز در هتل لاله برگزار شد، با بیان اینکه سبک زندگی ایرانی اسلامی در سال های اخیر مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است گفت: البته این موضوع یک بحث جدی جهانی است چرا که دغدغه هویت و سبک زندگی فرهنگ اندیشان کل جهان را به خود مشغول کرده و از این رو نباید این مسئله را تنها به یک دغدغه ایرانی و یا اسلامی محدود کنیم.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد افزود: اگر فرهنگ را چند لایه ای در نظر بگیریم یکی از لایه های آن بحث نرم افزاری است که شامل باورها، ارزش ها، اطلاعات و دانش است؛ کالاها و محصولات نیز لایه بیرونی فرهنگ را تشکیل می دهند و معتقدم سبک زندگی با لایه بیرونی فرهنگ در ارتباط است.
وی با تقسیم نیازهای آدمی به دو گروه فردی واجتماعی افزود: نیازهای فردی خود به دو گروه نیازهای اولیه و ثانویه تقسیم می شود؛ نیازهای اجتماعی، نیازهای فردی و نیازهای ثانویه در فضای سه گانه نمادها، رفتارها و کالاهای فرهنگی ضرب می شود و معتقدم سبک زندگی ضرب این سه در یکدیگر است.
صالحی تصریح کرد: هویت اندیشان در کلام فرهنگ در بخش سبک زندگی سه دغدغه جدی را مورد بررسی قرار می دهند که دغدغه نخست موضوع جهانی شدن است که با رنگی از غربی شدن و امریکایی شدن همراه است به عبارت دیگر فرهنگ را تفسیر امریکایی شدن و غربی شدن تهدید می کند البته این موضوع تنها مختص ما نیست بلکه یک نگاه جهانی است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد افزود: دغدغه دوم هویت اندیشان جهانی بحث شهری شدن به خصوص در کشورهای جهان سوم است چرا که جامعه روستایی از حیث جمعیت و فرهنگ و هویت در تهدید شهری شدن قرار دارد همچنین دغدغه سوم تهرانی شدن ایران است.
وی با طرح این سوال که چگونه می توانیم از یک سبک زندگی سخن بگویم که با هویت بومی مان همخوانی داشته باشد افزود: بارها به این مسئله اشاره کرده ام که هیچ محصولی مانند کالا نمی تواند رسانه جدی در حوزه فرهنگ باشد چرا که عمده این دغدغه ها از کتاب شروع شده و به کتاب نیز ختم می شود.
وی در همین زمینه افزود: قطعا نمایشگاه کتاب سبک زندگی ایرانی اسلامی به تکامل زیادی نیاز دارد ولی این فرصت را پدیدآورده که دغدغه مندان این حوزه را گرد هم جمع کنند از سوی دیگر باید نمایشگاه تخصصی کتاب در کشور مان افزایش پیدا کند.
صالحی گفت: امروزه شاید ده ها و صدها موسسه وجوددارد که درحوزه سبک زندگی به فعالیت می پردازند طبیعتا این موسسات می توانند در چنین نمایشگاهی گرد هم جمع شوند تا به رصد یکدیگر پرداخته و اطلاعات یکدیگر را کامل کنند.
وی با بیان اینکه نمایشگاه کتاب سبک زندگی ایرانی اسلامی فرصت نقد و بررسی جدی تری را برای رسانه ها و کارشناسان ایجاد می کند گفت: این گونه نمایشگاه ها فرصت بسیار مناسبی برای نقد و بررسی تخصصی حوزه ها هستند البته باید پیش از برگزاری آنها کتاب ها پالایش شوند و این گونه نباشد که احساس کنیم با کشکولی از کتاب ها مواجه هستیم.
وی خاطرنشان کرد: برگزاری نمایشگاه های تخصصی برای کسانی که دغدغه مندی خاصی دارند فرصت بسیار خوبی است که تا به رصد آثار منتشر شده در حوزه های مورد نظر خود بپردازند.