کد خبر:۳۹۷۹۹۲

سال تحویل شد اما پرتقال در سبد کالایی خانوار آرام نگرفت

در تدوین برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی قیمت پرتقال ۲ هزار و ۹۰۰ تومان لحاظ شده بود اما این در حالی ست که در حال حاضر این محصول در سطح میوه فروشی‌ها بین ۶ تا ۸ هزار تومان عرضه می‌شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ بهار به معنای برپایی جشن عدالت است به این معنی که بهار به عنوان مبارز با سوز و سرما به جهان؛ سبزی و زیبایی را ارمغان می‌دهد و اینگونه است که در تاریخ ما ایرانیان، این جشن را عید تازگی می‌نامند.

 

در پروسه حکومت مداری می‌توان گفت از وظایف اساسی مسئولین برقراری نظم، ایجاد شرایط رفاهی و ... است. متاسفانه در این روزهای تحول سال کهنه به سال جدید در کارنامه مسئولین می‌توان خط قرمزی کشید چرا که نمره قبولی کسب نکرده‌اند.

 

در این روزهای اول سال بجای اثبات قیمت‌ها در بازار شاهد تغییرات نامناسب قیمت میوه و ملزومات زندگی شهروندان هستیم. دهه‌های اول اسفند بود که مسئولین امر از ثبات بازار خبر داده و با افتخار اعلام کردند که کنترل بازار را به دست گرفته‌اند، اما در این چند روزه بعد از ارائه محصولات به بازار شاهد اعتراضات شهروندان به ددلایلی همچون نامرغوب بودن میوه‌ها، متغیر بودن قیمت‌ها و ... بوده و هستیم.

 

پرتقال، نارنجی پوشش میدان مبارزه نوروز نیز چند روزی ست در خط مقدم گرانی مشغول عرض اندام است و گویی میل توقف ندارد. این میوه سرشار از ویتامین سی اگر اینگونه تک‌تازی کند احتمالا تا چند روز بعد از تحویل سال بتوانیم نامش را در کتاب گینس به ثبت برسانیم و با افتخار به خود ببالیم ثبات قیمت شامل پرتقال نشده است. به هر جهت هنوز دستور مسئولین بر روی کاغذ خشک نشده است که بی‌ثباتی بازار خبر از عدم نظارت مسئولین دارد.

 

در تدوین برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی قیمت پرتقال 2 هزار و 900 تومان لحاظ شده بود اما این در حالی ست که در حال حاضر این محصول در سطح میوه فروشی‌ها بین 6 تا 8 هزار تومان عرضه می‌شود.

 

با این قیمت‌ حال می‌توان پرتقال را در میان میوه‌های پرتقاضای شب عید، گران‌ترین محصول محسوب کرد.

 

اما دلایل این افزایش قیمت چیست؟ از آنجایی که پرتقال در تمامی ایام به ویژه ایام نوروز یکی از پرتقاضاترین میوه‌ها می‌باشد، عده‌ای در این ایام به دنبال دریافت مجوز برای واردات این محصول می‌باشند و عده‌ای دیگر بدون مجوز دست به قاچاق پرتقال می‌زنند.

 

این حجم واردات و قاچاق پرتقال در حالی است که ايران هفتمين كشور توليدكننده مركبات در دنیا می‌باشد به طوري كه طبق آمار جهاني سهم ايران از 68 ميليون تن پرتقالي تولیدی جهان، حدود 8 ميليون تن در سال است اما به دلایلی همچون عدم حمايت بيمه‌اي از باغداران، واردات بي‌رويه، آفات و بلاياي طبيعي و از همه مهم‌تر وجود و اسطه‌ها بسیاری از باغداران با تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی به سمت فعالیت‌های پرسود اقتصادی بروند تا در زماني نه چندان دور کشورمان از بهترين توليدكننده و صادركننده مركبات در جهان به يكي از واردكنندگان بزرگ این محصولات مبدل شود.

 

یک بارفروش در سطح میدان بزرگ تهران در گفتگویی با ایسنا می‌گوید: توزیع میوه از سر زمین تا بارفروشی دو بار واسطه‌گری می‌شود و این در حالی است که میوه‌های خارجی در پوشش موز به کشور وارد می‌شود.

 

وی می‌افزاید: دلالان بار را به بارفروش فروخته و بعد از آن در میدان نیز بارفروشان میوه را به دلالان می‌فروشند که در آخر مغازه‌دار بار را از دلال خریداری می‌کند.

 

این بارفروش در رابطه با این‌که چرا میوه در میدان از بارفروش به دلالان فروخته می‌شود، می‌گوید: چون که حجم بار بسیار بالا و درهم است مغازه‌دار نمی‌تواند خرید کند. از این رو دلال میوه درهم را با حجم زیاد خریداری کرده و در بین مغازه‌داران به صورت دست‌چین پخش می‌کند.

 

وی درباره‌ پرتقال خریداری شده توسط یکی از دلالان اضافه می‌کند: پرتقال در سر زمین در حال حاضر به قیمت کیلویی 900 تومان توسط این فرد خریداری شده است که آبان‌ماه کیلویی 1500 تومان به من به عنوان بارفروش تحویل می‌دهد و من آن را کیلویی 2500 تومان به دلال و دلال دوباره کیلویی 3500 تومان آن را به مغازه‌دار می‌فروشد و در آخر مردم پرتقال را کیلویی 4500 تومان از میوه‌فروشی‌ها خریداری می‌کنند.

 

وی در پاسخ به این سوال که پول زیرچوبی چیست، می‌گوید: بارفروشان پولی به کارگر خود نمی‌دهند و درآمد کارگر حجره‌های میدان از طریق همین پول‌های زیرچوبی که دلالان و میوه‌فروشان هنگام وزن کردن میوه می‌پردازند تامین می‌شود.

 

به گفته این بارفروش به‌طور میانگین کارگران به ازای هر جعبه میوه 200 تا 300 تومان و برای هر کارتن موز 500 تومان می‌گیرند که در ماه هر کارگر 1.5 میلیون تا دو میلیون تومان درآمد دارد.

 

حسین مهاجران، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره‌بار نیز در این خصوص می‌گوید: در میدان میوه و تره‌بار تهران 800 حجره وجود دارد که 4 هزار دلال را در خود جای داده است. هر حجره با قیمت‌های متفاوت به 2 تا 5 دلال اجاره داده شده و آن‌ها به فروش میوه با قیمت‌های بسیار بالاتر از آنچه که از باغداران خریده‌اند می‌پردازند.

 

وی همچنین می‌افزاید: اتفاق دیگری که در معاملات میوه صورت می‌گیرد درباره وزن بار است که فروشندگان 18 کیلو بار را به وزن 20 کیلو به فروش می‌رسانند و این کار به دلیل محاسبه وزن بسته‌بندی است.

 

با این حال بازار میوه بازهم نتوانست در هیجان شب عید، قیمت های خود را متعادل نگه دارد و حجم انبوهی از انتقادات را روانه دستگاه های مسئول کرد.

 

حال که صدای گریه‌های تولد سال نود و چهار علنی شده است بهتر است مسئولین اقدامات لازم را انجام بدهند که تا لااقل در ایام باقی مانده تعطیلات، پرتقال بتواند در سبد کالای خانوارها ثابت نشسته تا ثروتمند و فقیر بصورت عام از آن استفاده کنند تا شاید بدین گونه نارنجی پوش میدان میوه‌جات با تجدید نظری در قیمتش، به قشر کم درآمد نگاهی مهربانانه‌تر بیندازد.

 

گزارشی از میثم مهرافشان

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار