به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» پخش سریال طنز «درحاشیه» از ۶ فروردین هرشب از شبکه سوم سیما آغاز شده و نمایش آن از رسانه ملی همچنان ادامه دارد. پیش از نوروز ۹۴ نیز گروه بسیاری از هواداران مدیری منتظر بودند تا پس از 6 سال دست پخت جدید وی را«در اتاق عمل» ببینند و بچشند. سریالی که از همان ابتدای کلید خوردنش، چشم های زیادی را برای پخش آن روشن نگه داشت. آن چیزی که «اتاق عمل» را از نقطه امن خود به «مرکز حاشیه» کشاند، شاید اعتراض جامعه پزشکی و در راس آن سازمان نظام پزشکی بود . سریالی که به دلیل پرداختن به اتفاقات یک بیمارستان، این گروه حساس را حساس تر کرد. و اتاق عملی که قرار بود از زمستان 93 در شبکه پنج به روی آنتن برود، در آذر ماه خبر توقف تصویربرداری آن اعلام شد. اما سرانجام مدیری با برخی اصلاحات ادامه تصویربرداری فیلم خود را از سَر گرفت.
با خبر آغاز پخش سریال مهران مدیری، مخاطبان سیما بسیار خوشحال شدند اما گویا حاشیه های این سریال پخش نشده پایان نداشت تا جایی که وزیر بهداشت به پور محمدی معاونت سیما نامه مینویسد، و پورمحمدی نیز در جواب میگوید: «در مجموعه «در حاشیه»، مسایل جدی صنفی پزشکان، پیراپزشکان و پرستاران محترم مورد توجه بوده و از هرگونه تحقیر و طعن بر اساس وظایف ذاتی رسانه پرهیز شده است».
در این بین اقدام عملی نظام پزشکی مبنی بر نظرسنجی برای اعتراض حضوری (با کسب مجوزهای لازم) به پخش برنامه هتاکانه "در حاشیه" و رویه صدا و سیما برای نمایش یک دوقطبی بین پزشکان و رسانه، مبین شکاف عمیقی بین زاویه نگاه جامعه پزشکان و اهالی رسانه بود. تا جایی که در این فاصله و شکاف جایی برای دیدگاه مردم در نظر گرفته نشده است و هریک از طرفین دعوی، سعی در اثبات حقانیت خود و پیروزی به هر قیمتی دارد. اولی با اعتراض و حاشیه سازی و دومی با نمایش مصاحبههایی پیرامون ضرورت افزایش نقد پذیری در اصناف و اقشار.
اما این اعتراضات تا کی ادامه خواهد داشت؟
هر نوبه که کارگردان یا هنرمندی به تصور نمایش معضل و مشکلی اجتماعی طرحی در ذهن خود می پروراند باید از همان ابتدا پاسخ به اعتراض صنف، قوم یا مردمی را به موازات خط اصلی داستان در ذهن خود بپروراند. چراکه هر شخصیتی که در اثر وی وجود داشته باشد ناگریز از یک شغل، بوم و نوع گویش است. و بهره گیری از این ویژگیها می تواند صاحبان آن حرفه، بوم و لهجه را بر انگیزد و برانگیزاند. البته کارگردانان زیرک مدتهاست که شخصیتهای خود را کارمند و دانشجو معرفی میکنند تا حواشی کمتری برای گروه تولیدکننده داشته باشد. برخی مواقع که ناگزیر از انتخاب شغل برای کاراکتر خود بودند از مشاغل عمومی و آزاد بهره می بردند تا هزینه کمتری برای آنها داشته باشد. اما انگار جامعه پزشکی تافته ای جدا بافته است. چراکه هم در این اثر و هم در آثاری نظیر ساختمان پزشکان نیز شاهد اعتراض سخت ایشان بودهایم. حال آنکه در جریان پخش «درحاشیه» تا کنون کسی نسبت به توهین مستقیمی که به شخصیت «نعشکش» (که به بدترین وجه و در هیبت یک زامبی معرفی) شده است اعتراضی نکرده است.
شکی نیست که موقعیتهایی نظیر پخش سریالی این چنین، فرصت مناسبی است تا ظرفیت نقدپذیری پایش و ارتقا یابد و بستری است که یادآوری کنیم که هیچ صنفی مصون از نقد نیست و «خوب» و «بد» در هر صنفی وجود دارد. اما در دعوای پیش آمده بر سریال مدیری نکته اصلی که باید هویدا شود و موضع جامعه پزشکی به آن مشخص شود اینجاست؛ اعتراض جامعه پزشکی به شغل انتخابی برای شخصیتهای «درحاشیه» است یا به رفتار بد، اعمال غیر حرفهای، بی اخلاقیها و کژانگاری پزشکان بیمارستان «حاشیه»؟
پاسخ به این سوال بر طرف کننده بسیاری از مشکلات میباشد. اگر ایراد به شغل شخصیتهاست که زیرکی مدیری اجازه اعتراض نمیدهد، چراکه هیچکدام از شخصیتها پزشک نبوده و خود را پزشک میدانند. و شاید تنها پزشک معرفی شده استاد دکتر صحرایی بود که فردی خوشقلب و سالم معرفی شده و حتی اجباری به پرداخت ویزیت ندارد. مدیری میداند که ورود طنز به ساحت پزشکی باید به مراتب ظریف تر از ورود و پرداخت به سایر اصناف باشد.
اما اگر اعتراض به نمایش سوء رفتار پزشکان است، چرا تا کنون صدای اعتراضتان بلند نشده؟ اینها چیزی نیست که امروز و دیروز به وجود آمده باشد. سالهای سال است که مردم با آنها مانوسند و طنزی ریشه دار را در کوچه و خیابان ایجاد کرده است. شاید اگر با دیدن اولین تخلف صدای اعتراضتان بلند شده بود امروز نیازی به نظرسنجی و بیانیه و مکاتبه نبود. چراکه با اعتراض و اصلاح درون گروهی،باب ورود طنز پردازان و بهره برداری از ضعفهای موجود گرفته می شد.
در این میان به نظر میرسد تنها فردی که بیشتر باید برای دیدگاه مردم احترام قائل باشد، شخص مدیری است، چراکه مخاطب اصلی فعالیتهای وی مردم هستند، اما در عمل، فاصله نزدیکی بین فضای فکری طنز مدیری و طنز عامه پسند رویت نمیشود. مدیری هم باید مراقب باشد ماحصل تلاشش توهین به پزشکان سختکوش و بی ادعایی نباشد که سالهاست رنج و مرارت ارتقا سطح پزشکی کشور را به دوش کشیده اند.
البته ویژگیهای شخصی طنز پردازان حاضر در «حاشیه» خنده را بر لب مخاطب میکشاند و دغدغه های مطرح شده در این اثر نیز نوعی همنوایی مقدس بین مردم و فیلمساز در مقابل تخلفات پزشکی که مدت زیادی بدنه اجتماعی را به خود درگیر نموده را ایجاد کرده؛ اما به گواه بسیاری از مخاطبان، «درحاشیه» هنوز جایگاه اصلی خود را نیافته و به قول هنرمندان «هنوز در نیامده».
100 هزار مرگ امسال سال 2000 ، 180 هزار مرگ در امریکا اشتباه پزشکی
در جهان ؟
اما مردم می گن: "از ظلم جامعه پزشکی باید به کی شکایت کنیم؟مجبوریم! یا باید پیگیر سلامتیمون باشیم و یا باید اعتراض کنیم"
جامعه پزشکی وقتی پای همین طنز ها به هر قشری خندید هیچ مشکلی نبود.اما حالا پزشکان میگن ما با شخصیت تر از مردم دیگه هستیم و کسی حق خندیدن نداره"مناظره شبکه خبر".مرگ بر شهروندان خود درجه 1 دانسته
1: پزشکی هم مثل همه اصناف است... نه بالاتر است نه پایین تر .
2: این صنف هم مثل همه اصناف خوب و بد دارد. سخت کوش و باعث و بانی پیشرفت دارد و ظالم و مردم آزادر.
3: در به تصویر کشیدن طنز گونه باید مراقب بود کژی ها و بدی ها مورد هجمه باشد اما حرمت سخت کوشان و زحمتکشان شکسته نشود.
والسلام
یعنی چی این مسخره بازیا پس تکلیف این همه ملت که میخوان در حاشیه باشه چی میشه مگه فقط پزشکا آدمن ...
انگار از دماغ فیل افتادن..
بیجنبه ها ...
یک این دکترها رو یه دکتر ببره
مردم از خدمات بی کیفیت بیمارستان ها خسته اند
مردم از دادن رشوه ها که البته اگر اعلام کنند متاسفانه مادرشان دیگر به خانه نمی آید خسته اند
پرداخت پول ویزیت ۴۰ هزارتومانی برای نوشتن آزمایش ام آر آی و دوباره برای بررسی نتیجه و تکرار این آزمایشات و بی سوادی پزشکان
صدای این مردم را کجا باید شنید!؟
و ایشون رکورد سریع ترین ویزیت های دنیا رو شکست ، حدود 20 مریض در 15 دقیقه که سهم من 30 ثانیه بود
تو اون 30 ثانیه یه سری دارو نوشت که من ترسیدم برم بگیرمشون بلایی سرم بیاد و به دکتر دیگه ای نشون دادم خندش گرفت از داروهایی که اون دکتر برام نوشته بود
امروز رفتم دو ورق قرص قلب گرفتم 90000 تومن
مردم ما با همچین مشکلاتی در زمینه پزشکی رو به رو هستن بعد آقایون با پخش یه فیلم جبهه گرفتن و امضا جمع میکنن که جلوی پخشش رو بگیرن
پس فردا مریض بشیم میریم پیش همین دکترها و میدونیم همه اینا شوخی بوده!!!
این پزشکها از طرح سلامت خانواده عقدین ومیخوان عقدشنو بر سر این فیلم خالی کنن
من خودم وقتی میرم دکتر ازم میپرسه چته خوب اگه من بدونم چمه برا چی به شما مراجعه میکردم بیسواد
بفهمیم چندچندید
این پزشکا پزشک نیستن که. البته تقصیر اصلی متوجه سیستم آموزشی کشوره و البته تنبلی و ناتوانی دانشجویان پزشکی.
شما ببین مثلا یه مهندس برق فارق التحصیل میشه میاد تو بازار کار. من خودم صاحبکارم: 99درصد کسایی که برا استخدام میان و مثلا فارق التحصیل شدن سواد حتی نوشتن یه گزارش کار رو ندارن، حالا چطوری پایان نامه دادن الله اعلم. نه ببخشید اساتید الاعلم....
حالا برا پزشکا هم دقیقا همین صدق میکنه. صرف میره پول میده مدرک میگیره. حالا تو دانشگاه که همش از درس و بیمارستان فرار، دنبال تعطیلی و مرخصی استعلاجی و... پس جای اینکه بره پیش یه پزشک به صورت عملی کار کنه میره یه مطب میزنه و باعث میشه مردم به مرگ طبیعی نمیرن!!!!
چه استرس هایی، چه شب تا صبح بیدار موندن هایی.غیر اینکه از 18 سالگی که میره دانشگاه کم کمش 12 سال از بهترین سالهای عمرش رو داره تو دانشگاه سپری میکنه. از سال دوم به بعد دیگه تابستان به عنوان تعطیلی براش معنا نداره.تنها تعطیلیش عید نوروزه که این هم مال 5 سال اوله. غیر از اینه که حتی بعد از اتمام درسش هم زندگی نداره و همش شیفت و شیفت. حتما میگین پول درمیاره،خب کی ازش استفاده کنه.شماها یکطرفه به قاضی میرین. میخام بدونم اگه این خبرنگار فرهنگی این سایت هم دانشجوی پزشکی بود همین مقاله رو مینوشت یا نه. این مقاله کاملا غیر منصفانه بود.
ضمنا آدم نقدی رو میتونه بپذیره که واقعا نقد باشه.(جا تموم شد.ادامه در نظر بعدی)
دوما همه دانشجویانی که آینده کاری برایشان مهمه و می خواند از درس خواندن به نتیجه برسند و استفاده کنند این تلاش ها فقط مربوط به دانشجویان پزشکی نمی شه پس سعی و تلاش خودتون را که برای رسیدن به اهدافی است که خودتون برنامه ریزی کردید را منتش را به دوش کسی نگذارید چون نتیجه این سعی و تلاشها را فقط خودتون می بینید و ازش استفاده می کنید
درضمن اگه آینده براتون مهم نبود و سخت بود می تونستید تغیر رشته بدید ولی اگه رشته خود را دوست دارید باید سختی هایش را هم تحمل کنید و نتیجه تحمل این سختی ها را هم درآینده می بینید و در رفاه خواهید بود
پس خواهشا اینقدر زود جبهه نگیرید و قدرت انتقاد خودتون را مثل ویزیت دکترها که خیلی زودبالامیره بالاببرید
میخاستی پزشکی نری بری ظرف بشوری
میدونم این نظراتم هم همش منفی میخوره ولی میگن تنها محکمه ای که قاضی نمیخاد وجدان آدمه. با وجدان خودتون قضاوت کنید
در ضمن اینو یادت باشه که مخاطب طنز هیچوقت تمام افراد اون قشر نیستن، بلکه مثلا در این طنز کسانی مورد نظر هستن که رسالت واقعی پزشکی رو فراموش کردن.
ضمنا با طرح تحول نظام سلامت دیگه کمتر کسی هست که این شوخیا رو جدی بگیره
این قد که پول میزنن...........
البته این دولت دولتی هست که سر سوزنی تحمل نقد و ندره.ازش هر کاری بر میاد.اما من که این فیلم رو واقعا قبول دارم.خیلی ها هم قبول دارن.چون واقعیت هست