به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ، و به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک ، کارشناسان اعلام کردند روسیه برآورد می کند فروش سامانه های پدافند هوایی اس- 300 به ایران موجب افزایش نفوذ مسکو در خاورمیانه خواهد شد و این کشور را از فرصت های اقتصادی که توافق هسته ای بالقوه ایران فراهم خواهد کرد بهره مند خواهد ساخت.
بیلیانا لیلی نویسنده کتاب : « سیاست خارجه روسیه در قبال دفاع موشکی : بازیگران ، انگیزه ها و نفوذ » گفت : « روسیه از فرصتی که توافق چارچوب کاری در لوزان ایجاد کرده است برای تعمیق مناسبات با ایران ، افزایش نفوذ خود در منطقه و منافع اقتصادی استفاده می کند.»
لیلی افزود اگر تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل متحد به عنوان بخشی از توافق هسته ای ایران لغو شود ، روسیه در تجارت تسلیحاتی 13 میلیارد دلار سود خواهد کرد.
آمریکا از برنامه روسیه برای فروش نمونه پیشرفته سامانه موشکی پدافند هوایی اس 300 به ایران ابراز نگرانی و تاکید کرده است فروش این سامانه موجب بی ثباتی در خاورمیانه خواهد شد.
به هر شکل مقامات آمریکا اذعان کرده اند فروش اس 300 ناقض هیچ یک از قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد بر ضد ایران نیست.
اسراییل ، عربستان سعودی و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس که از خریداران اصلی جنگ افزارهای نظامی آمریکا هستند نیز از برنامه فروش سامانه های موشکی اس 300 به ایران ابراز نگرانی کرده اند.
اسراییل که در سال 2010 میلادی با موفقیت درباره جلوگیری از فروش سامانه موشکی اس 300 لابی کرده بود ، نگران است فروش این سامانه هزینه های حملات هوایی احتمالی را بر ضد تاسیسات هسته ای ایران افزایش دهد.
«داکوتا وود» از کارشناسان برجسته برنامه های نظامی بنیاد هریتج گفت : « چرا ایران باید به آخرین نسل سامانه های پدافند هوایی نیاز داشته باشد. این مسئله عجیب است و قصد واقعی ایران را زیر سوال می برد.»
در این زمینه «وود» با «لیلی» هم عقیده است که فروش این سامانه ها فرصتی برای روسیه به منظور دستیابی به منافع اقتصادی ، افزایش نفوذ مسکو و همکاری و مساعدت با ایران خواهد بود.
مقامات روسیه از جمله ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور اعلام کرده اند فروش سامانه موشکی اس 300 به برقراری ثبات در خاورمیانه کمک خواهد کرد.
پوتین روز پنجشنبه در خصوص عملیات نظامی عربستان سعودی در یمن گفت فروش سامانه موشکی اس 300 از بروز دشمنی و خصومت های جدید جلوگیری خواهد کرد.
رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد توافق هسته ای چارچوب کاری در لوزان نشان می دهد ایران به مصالحه و رسیدن به توافق هسته ای با قدرت های جهان تمایل دارد و نگرانی های اسراییل بی پایه و اساس است.
لیلی خاطر نشان کرد روسیه منافع زیادی در فروش سامانه های موشکی اس 300 و همچنین توافق هسته ای بالقوه ایران دارد.
سامانه های پدافند هوایی اس 300 و نوع پیشرفته تر آن ، اس 400 از قابلیت هدف گیری اهداف مختلف به طور همزمان از جمله هواپیما ، موشک های کروز و موشک های بالستیک برخوردار است.
سامانه های پدافند هوایی اس 300 ، سامانه دفاعی با برد 155 مایل است.
لیلی تصریح کرد : « با در نظر گرفتن قابلیت های سامانه های پدافند هوایی اس 300 ، این سامانه ها احتمالا چالش مهمی برای حملات هوایی اسراییل یا هر کشور دیگری خواهد بود که قصد هدف گیری تاسیسات هسته ای ایران را در سر دارند.
این کارشناس اضافه کرد در حالی که سامانه پدافند هوایی اس 300 قوه قهریه مخالفان برنامه هسته ای ایران را محدود می کند ، اگر توافق هسته ای در نهایت صورت گیرد ، حمله احتمالی به تاسیسات هسته ای ایران لزومی نخواهد داشت و فروش این سامانه کمتر محل دعوا خواهد بود.
مسکو و تهران در سال 2007 میلادی درباره تحویل پنج سامانه پدافند هوایی اس 300 به ارزش 800 میلیون دلار توافق کردند.
دمیتری مدودف رئیس جمهوری وقت روسیه در سال 2010 میلادی پس از اعمال تحریم های تسلیحاتی بر ایران از بیم تلاش های تهران برای دستیابی به سلاح هسته ای ، این توافق را به حال تعلیق درآورد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه سیزدهم آوریل با امضای حکمی ممنوعیت فروش سامانه های پدافند هوایی اس 300 به ایران را لغو کرد.
وزارت دفاع ایران روز پنجشنبه اعلام کرد توافق فروش سامانه های پدافند هوایی اس 300 احتمالا تا پایان سال 2015 میلادی نهایی خواهد شد.