به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از روزنامه دیلی تلگراف، این روزنامه در گزارشی فاش کرد: تعداد جنگنده ساخت انگلیس که عربستان سعودی برای بمباران یمن در اختیار دارد، دو برابر تعداد کل این جنگنده ها در نیروی هوایی سلطنتی انگلیس است.
جنگنده های «تورنادو جی آر چهار» ساخت انگلیس و جنگنده های تایفون یوروفایتر نقش محوری در بمباران های نیروی هوایی سعودی علیه حوثی ها در یمن داشته است.
منابع نظامی سعودی می گویند تقریبا صد فروند جنگنده در اختیار دارند که در عملیات بمباران که تقریبا هر روز بر ضد مواضع حوثی ها صورت می گیرد، شرکت دارند و حدود پنجاه درصد آنها را جنگنده های تورنادو و یوروفایتر ساخت انگلیس تشکیل می دهد. این جنگنده ها طی سی سال گذشته به عنوان بخشی از معامله تسلیحاتی جنجالی الیمامه با شرکت دفاعی بی ای ئی سیستمز سازنده این هواپیماها فروخته شده است.
سعودیها همچنین حدود دو و نیم میلیارد پوند صرف ارتقاء ناوگان متشکل از ۷۳ فروند تورنادو کرده اند که نوک پیکان حملات هوایی با استفاده از بمب های Paveway IV و Storm Shadow ساخت انگلیس بوده اند.
در مقابل، طبق برآورد کارشناسان نظامی انگلیس، نیروی هوایی این کشور که شاهد کاهش اسکادرانهای رزمی خط مقدم از حدود سی اسکادران در زمان جنگ اول خلیج فارس به هفت اسکادران بوده است، در صورت مبادرت به حملات هوایی مشابه فقط سی و شش فروند بمب افکن تورنادو جی آر چهار در اختیار داشت.
بعلاوه به علت تاخیر ناشی از کاهش بودجه در برنامه نیروی هوایی انگلیس برای ارتقاء ناوگان جنگنده های یوروفایتر، این نیرو هنوز فاقد طیفی از قابلیتهای لازم برای عملیات بمباران ضد داعش است.
کاهش شدید بودجه دفاعی انگلیس توسط دولت ائتلافی در سال دو هزار و ده موجب شده است نیروی هوایی انگلیس تعداد کافی جنگنده های عملیاتی تورنادو برای شرکت در حملات هوایی بر ضد جنگجویان داعش در عراق و سوریه در اختیار نداشته باشد.
نیروی هوایی انگلیس در آغاز حملات هوایی در ابتدا فقط توانست چهار فروند جنگنده های عملیاتی تورنادو در قبرس مستقر سازد که نهایتا آن تعداد را به هشت فروند افزایش داد.
در گزارش اخیر کمیسیون دفاعی مجلس عوام انگلیس از نیروی هوایی این کشور به علت سهم فقط شش درصدی آن در حملات هوایی ائتلاف بر ضد داعش انتقاد شد.
سِر مایکل گریدون فرمانده سابق نیروی هوایی انگلیس و فرمانده عملیات این نیرو طی جنگ اول خلیج فارس ابراز نگرانی کرد، نیروی هوایی انگلیس در شرایط کنونی به سختی قادر خواهد بود سی فروند هواپیمای جنگی در شرایط اضطراری فراهم نماید.
منابع نظامی سعودی تعداد عملیات نظامی جنگنده های این کشور را از آغاز عملیات بمباران بر ضد شورشیان حوثی موسوم به عملیات طوفان قاطعیت که از ماه گذشته در جریان است، دو هزار و دویست ماموریت تخمین زده اند.
ریاض درتلاش برای بازداشتن حوثی های تحت حمایت ایران از تصرف بندر راهبردی مهم عدن، در این عملیات بطور همزمان جنگنده های انگلیسی تورنادو و یوروفایتر را بکار گرفته است.