به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، روزنامه اقتصادی 'ال اکونومیستا' اسپانیا در گزارشی نوشت که با لغو تحریم های اعمال شده علیه ایران، عرضه پسته ایرانی در دنیا رونق گرفته و بازار جهانی در انتظار محصولات این کشور است.
این روزنامه اقتصادی اسپانیا در گزارشی نوشت :در ایران همه چیز به نفت بسنده نمی شود و ایران با لغو تحریم ها ، می تواند بازار پسته جهان را در اختیار بگیرد .
ال اکونومیستا افزود :ایران در آستانه بازگشت به بازارهای جهانی مواد اولیه قرار دارد و علاوه بر نفت، محصول دیگری به نام پسته نیز در این کشور وجود دارد که هنوز می تواند اثرگذاری بسیاری داشته باشد.
این روزنامه اقتصادی ادامه داد : نقش پسته در بازار جهانی قابل توجه است و این کشور با آمریکا برای در صدر قرار داشتن به عنوان بزرگترین تولید کننده پسته جهان رقابت می کند .
این گزارش می افزاید: صادرات پسته ایران همانند نفت تحت تاثیر تحریم ها قرار داشته و با حل تنش های ایجاد شده در موضوع هسته ای همزمان با توافق احتمالی در روز 30 ژوئن بین واشنگتن و تهران، به نظر می رسد بار دیگر صادرات پسته ایران رونق بگیرد.
ال اکونومیستا در ادامه این گزارش تصریح کرده که به دلیل اهمیت ایران در بازار پسته، تحلیلگران انتظار دارند که قیمت پسته پس از دستیابی به توافق کاهش یابد و در این راستا ، کسانی که می توانند بیشترین ضررها را متحمل شوند ، کشاورزان کالیفرنیا هستند که وسعت اراضی مختص به کاشت پسته در 10 سال اخیر را دو برابر کردند .
به گفته این رسانه ، تولید پسته در کالیفرنیا از سال 1979 آغاز و در 10 سال اخیر ، سه برابر افزایش یافته است.
با این حال ، ورود ایران به بازار می تواند خبرهای خوبی را برای مصرف کنندگان به ارمغان آورد زیرا قیمت پسته در پنج سال اخیر به دلیل کمبود عرضه ، 40 درصد افزایش داشته است .
ال اکونومیستا همچنین نوشت: البته تولید کنندگان کالیفرنیایی به نظر نگران نیستند زیرا معتقدند که حتی با ورود ایران به بازار پسته، این محصول همچنان یک تجارت خوبی خواهد بود .
این روزنامه ادامه داد: پسته بعد از نفت، دومین صادرات بزرگ ایران است. همچنین ارزش پسته تولید شده در آمریکا در سال گذشته یک میلیارد و 300 میلیون یورو بود و تخمین زده می شود که ایران نیز در صادرات پسته به چنین رقمی دست یابد.
در ادامه این گزارش یادآوری شده است: آمریکا از زمان بحران سال 1979 و تسخیر سفارت آمریکا در تهران و گروگان گیری ها ، واردات پسته را به طور متناوب ممنوع کرد و این تحریم چهار سال بعد لغو شد اما در سال 1987 و در جریان جنگ تحمیلی ایران با عراق بار دیگر این ممنوعیت را اعمال کرد.
ممنوعیت ها در سال 2000 میلادی لغو شد و 10 سال بعد ، 'باراک اوباما' رییس جمهوری آمریکا بار دیگر آن را ممنوع کرد.
به نوشته این رسانه ، دیگر کشورهای غربی نیز به اعمال تحریم ها علیه ایران پرداختند و این تحریم ها نه تنها روی نفت و گاز اثر داشت بلکه صادرات پسته نیز به دلیل تحریم ها محدود شد.
در حال حاضر ، چین ، هند و ترکیه مشتریان اصلی پسته ایران هستند .