به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، علیرضا ربانی، مدیرمسئول انجمن ناشران بین الملل در نشست خبری خود با خبرنگاران که امروز در محل بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب برگزار شد، گفت: نمایشگاه کتاب تهران از نخستین دوره بر اساس یارانه بخش بین الملل و کتاب های خارجی شکل گرفت، به عبارت دیگر از اولین نمایشگاه کتاب یارانه ای در اختیار ناشران قرار گرفت و این روند تا نمنایشگاه بیست و پنجم به دلیل اینکه دانشجویان و اساتید و.... بتوانند به علوم روز دسترسی داشته باشند، ادامه داشت.
مدیرمسئول انجمن ناشران بین الملل با بیان اینکه فروش کتاب های خارجی تا ششمین نمایشگاه کتاب به صورت ثبت سفارش بود، اظهار داشت: در حقیقت ناشر خارجی نمونه کتاب را می آورد و پس از ثبت سفارش از طریق گشایش اعتبار کتاب ها وارد و توزیع می شد؛ با این حال از نمایشگاه ششم به بعد عرضه به صورت مستقیم انجام شد.
وی افزود: پس از چند سال که از نمایشگاه کتاب گذشت وزارت بهداشت و وزارت علوم احساس کردند یارانه وزارت ارشاد نمی تواند تمامی منابع شان را تامین کند، از این رو هر کدام نمایشگاه هایی برگزار کردند که نرخ یارانه اختصاص داده شده به آنها حتی از وزارت ارشاد نیز بیشتر بود.
ربانی اظهار داشت: امروزه بیشتر کتاب های درسی گروه های پزشکی از کتاب های خارجی هستند، البته از نمایشگاه کتاب بیست و پنج به بعد یارانه وزارت ارشاد قطع شد، البته در سال 82 هم وزارت بهداشت و علوم به دلیل کمبود منابع ارزی مجبور به تعطیلی نمایشگاه های خود شدند.
ربانی با بیان اینکه از نمایشگاه بیست و ششم به بعد حجم فروش منابع خارجی به میزان یک دهم تقلیل یافت، تصریح کرد: از سال 90 به بعد که قیمت ارز در ایران افزایش یافت اولا تعداد کتاب های اورجینال در ایران کاهش یافت و دوما افست کتاب های خارجی در کشور به صورت بی رویه رشد یافت.
مدیرمسئول انجمن ناشران بین الملل افزود: ناشران دانشگاهی اقدام به توزیع کتاب های افست شده می کردند، آنها حتی از یارانه وزارت ارشاد نیز بهره می گرفتند، به گونه ای که چندین سال نمایشگاه نجمن ناشران دانشگاهی با یارانه ارشاد آغاز می شد و علاوه بر آن برخی از ناشران در این زمینه دست به تقلب می زدند.
وی با بیان اینکه کتاب «فرهنگ معاصر لانگمن» که یکی از کتاب های مرجع در حوزه پزشکی است که در سال 1995 با ویرایش سوم به چاپ رسید، گفت: با این حال انتشارات شهراب که یکی از ناشران دانشگاهی است این کتاب را با کاغذ سوبسیتی وزارت ارشاد و بدون مجوز تکثیر و روی کاغذ 70 گرمی چاپ کرد، در حالی که کتاب اورجینال با کاغذ 55 گرمی منتشر شده بود.
ربانی افزود:عدم تطابق کاغذهای استفاده شده در چاپ کتاب باعث شد تا حجم کتاب برابری نکند و ناشر نتواند کتابش را در بازار بفروشد. پس از آن ویرایش چهارم و ویرایش پنجم کتاب اورجینال نیز منتشر شد که به دلیل بالا بودن تعداد صفحات حجم آن با کتاب افست شده برابری می کرد، به همین دلیل ناشر کتاب ویرایش سوم را با جلد ویرایش پنجم روانه بازار کرد.
مدیرمسئول انجمن ناشران بین الملل با بیان اینکه کتاب افست شده «فرهنگ معاصر لانگمن» با 45 هزار مدخل کمتر در هزار و 660 صفحه منتشر شد در حالی که کتاب اورجینال در دو هزار و 80 صفحه و می توان گفت که کتاب افست شده ده سال عقب تر از کتاب اورجینال است، گفت: پس از آنکه وزارت ارشاد به دلیل کمبود منابع اظهار کرد نمی تواند یارانه خاصی به کتاب های خارجی ارائه کند تصمیم گرفتیم از وزارتخانه هایی که خودشان ذی نفع هستند کمک بگیریم، ادامه داد: وزارت علوم و بهداشت برای اینکه به اساتید و دانشجویان خود کمک کنند می توانستند یارانه ای برای خرید کتاب های خارجی اختصاص دهند.
ربانی با بیان اینکه امسال پس از ماه ها پیگیری دانشگاه آزاد با سقف ده میلیارد تومان و وزارت بهداشت 2 میلیارد تومان برای خرید کتاب خارجی اختصاص دادندريال گفت: البته این دو نهاد شروطی را برای ارائه این یارانه مطرح کردند که از آن جمله کتاب می بایست حتما چاپ 2013 به بعد باشد، 30 درصد تخفیف داشته باشد و اصلیت آن صحت سنجی شود تا زمانی که این شرایط احراز نشود یارانه ای برای خرید اختصاص پیدا نمی کند.
وی گفت: از کل 12 میلیارد تومان خریدی که وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد می توانند انجام دهند تا امروز 2 میلیارد و 400 میلیون تومان آن انجام شده است، این میزان 20 درصد یارانه وزارت ارشاد است اما عده ای به خصوص در بخش ناشران دانشگاهی ادعا می کنند کتاب های بخش بین الملل که به صورت اورجینال عرضه می شود را می توانیم به صورت افست شده و با قیمت اندک تر عرضه کنیم که در پاسخ به آنها باید گفت اولا این خلاقیت خاصی نمی خواهد و شما از این کار چند برابر آنچه که درآمده، درآمد کسب می کنید.
مدیرمسئول انجمن ناشران بین الملل با بیان اینکه سیاری از این کتاب ها دسترسی انلاین به سایت هایی را که در بخش پزشکی و علمی فعال هستند به مخاطب می دهند تا ظرف چند سالی که کتاب در بازار است اگر ورژن کتاب آپدیت شده و یا اطلاعات جدیدی به آن افزوده شد دارنده کتاب بتواند از این اطلاعات نیز استفاده کند، گفت: قطعا این امکان برای اساتید دانشگاه و دانشجویان بسیار حائز اهمیت است اما زمانی که کتاب تکثیر می شود این داستان به کل منتفی می شود.
مدیرمسئول انجمن ناشران بین الملل با بیان اینکه بخش دانشگاهی ادعا می کند در مقابل این کاری که انجام می دهد باید یارانه وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد را نیز دریافت کند، اظهار داشت: البته ما نافی این نیستیم که آنها بروند و تلاش کنند تا از امکانات یارانه ای وزارت ارشاد، بهداشت، دانشگاه ازاد و علوم استفاده کنند اما می گوییم یارانه ای که اکنون تخصیص داده شده برای کتاب های بخش بین الملل است و خود این نهادها این یارانه ها را صرفا برای خرید کتاب اورجینال تخصیص دادند.
وی در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند در بخش بین الملل به جای کتاب های اورجینال کتاب های هندی و بنگلادشی توزیع می شود تصریح کرد: قبلا این اتفاق توسط کسانی که کتاب های هندی می آوردند و با قیمت پایین تری آن را می فروختند رخ می داد که البته همیشه مخالفت هایی هم وجود داشت، چرا که کتاب هایی که مخصوص شبه قاره منتشر می شوند نباید در تهران عرضه شوند اما اگر چنین چیزی اکنون نیز وجود داشته باشد تخلف است من می توانم بگویم درباره کتاب های آکادمیک و معروف بعید می دانم که چنین اتفاقی رخ داده باشد.