به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ روز شنبه، در حالی بیستمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در تهران به پایان رسید که وعده راه اندازی فاز اول پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در زمستان امسال از سوی مقامات ارشد دولتی و سهامداران اصلی غیردولتی این پالایشگاه، جزو مهمترین اخبار امسال این نمایشگاه بود.
پروژه احداث پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس که از سال 1384 در دستور کار وزارت نفت قرار داشته است و عملا از سال 1386 عملیات اجرایی آن اغاز شد، یکی از مهمترین پروزه های نفتی کشور است که سیاست «پرهیز از خام فروشی صنعت نفت» را محقق می کند. این پالایشگاه در ضلع غربی پالایشگاه نفت بندرعباس قرار دارد و با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه و در سه فاز ۱۲۰هزار بشکهای در حال احداث است. با بهره برداری از این پالایشگاه، 35.6 میلیون لیتر در روز بنزین، 13.8 میلیون لیتر در روز گازوئیل، 3 میلیون لیتر در روز گاز مایع، 3.3 میلیون لیتر در روز نفت سفید تولید خواهد شد و کشورمان تبدیل به یکی از صادرکنندگان بزرگ بنزین و گازوئیل در منطقه خواهد شد. مقدار سرمایه لازم پیشبینی شده برای اجرای این طرح 3.8 میلیارد یورو است.
ابتدا اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور در آئین افتتاحیه این نمایشگاه گفت: «با شتابی که صنعت نفت در دولت تدبیر و امید، و به رغم تمام تحریمهای بین المللی، امسال یک آرمان دیگر این صنعت محقق می شود و با راه اندازی فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ایران به خودکفایی در تولید بنزین می رسد و امکان صدور بنزین به بازارهای دیگر را برای نخستین بار پیدا خواهد کرد». ۱
سپس محمود شیری، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) به عنوان بزرگترین سهامدار شرکت پالایش میعانات گازی ستاره خلیج فارس، در حاشیه این نمایشگاه و در جمع خبرنگاران گفت: «امسال با تزریق ٦٥٠ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی به عاملیت بانک ملت، پروژه پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس شتاب می گیرد. باید معادل این میزان به بانک مرکزی، مسدودی ارائه شود که قرار است به زودی این اقدام انجام و مبلغ مورد نظر به پروژه ستاره خلیج فارس تزریق شود».
شیری با بیان اینکه این شرکت (تاپیکو) ٤٩ درصد سهام آن را داراست، افزود: «سرمایه گذاران تاپیکو نسبت به میزان سهامشان تمام سرمایه لازم را تاکنون پرداخت کرده اند». مدیرعامل شرکت تاپیکو آورده این شرکت را ٢٥٥٠ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: «به طور کلی تاکنون سه میلیارد یورو در پروژه از سوی همه سهامداران هزینه شده است».
وی همچنین با بیان اینکه سال گذشته با افزایش سرمایه، ترکیب سهامداران نیز تغییر کرد، ادامه داد: «هم اکنون شرکت ملی پالایش و پخش ١٨ درصد، صندوقهای بازنشستگی نفت ٣٣ درصد و تاپیکو ٤٩ درصد از سهام این شرکت را دارا هستند».
مدیرعامل شرکت تاپیکو پیشرفت کلی طرح را ٨٣ درصد اعلام کرد و گفت: «فاز یک پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان بهمن امسال وارد مدار می شود».
شیری با بیان اینکه بیشتر اقدامات زیرساختی این طرح انجام شده است، تصریح کرد: «به محض اتمام فاز یک، هریک از دو فاز دیگر نیز به فاصله ٥ ماه پس از آن وارد مدار خواهد شد».
مدیرعامل شرکت تاپیکو با اشاره به عدم النفع روزانه ٢٠ تا ٣٠ میلیون یورویی هر روز تاخیر درراه اندازی این پالایشگاه گفت: «درصورت آغاز به کار این پالایشگاه در زمانی که نفت بشکه ای 100 دلار بود می توانستیم سالانه 10 میلیارد دلار درآمدزایی کنیم، اما در حال حاضر درآمد این پالایشگاه بین 6 تا 7 میلیارد دلار در سال خواهد بود». ۲
البته چند هفته قبل از برگزاری نمایشگاه (اواسط فروردین ماه) هم احمد ادیب، مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس در مصاحبه ای اعلام کرده بود: «اگر این طرح با محدویت تامین منابع مالی برای خرید کالا مواجه نمیشد، فاز نخست طرح ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس در نیمه اول امسال به بهره برداری می رسید.طبق آخرین برنامه زمانبندی، فاز نخست این پروژه با ظرفیت روزانه ١٢٠ هزار بشکه میعانات گازی تا پایان اسفند امسال راه اندازی و به بهره برداری خواهد رسید». ۳
هرچند تامین منابع مالی یکی از مشکلات مهم تکمیل این طرح عظیم پالایشی کشور است اما کارشناسان اعتقاد دارند، دلیل اصلی تأخیر شدید در بهره برداری از پالایشگاه ستاره خلیج فارس و عدم راه اندازی فاز اول آن تاکنون، ناشی از مشکلات و چالش های مختلف مدیریتی است و همین موضوع سبب شده است که روند پیشرفت پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دولت یازدهم نیز مانند دولت قبل با کندی خاصی همراه باشد به گونه ای که میزان پیشرفت آن طی این دوره زمانی حدود 12 درصد بوده است.
با توجه به اهمیت زیاد راه اندازی این طرح از لحاظ خودکفایی کشور در زمینه بنزین و تبدیل ایران به صادرکننده عمده فرآورده های نفتی در منطقه، ضرورت دارد این طرح به صورت ویژه ای توسط وزارت نفت دنبال شود تا در نتیجه فاز اول آن تا پایان سال 94 و کل این طرح (سه فاز) تا پایان دولت یازدهم به بهره برداری برسد. اجرای این پروژه بزرگترین اقدام وزارت نفت در راستای عمل به رهنمودهای رهبر انقلاب در ابتدای سال 94، مبنی بر شکل گیری «نهضت کاهش خام فروشی» در کشور است.
پی نوشتها:
۱- http://www.shana.ir/fa/newsagency/240062
2- http://www.shana.ir/fa/newsagency/240418
http://nioc.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=NEWS&ID=4b0471cb-0cf7-499d-87f4-f0103e85271d&LayoutID=d088303e-229d-4bfc-a0be-2cc0e11ea34c&CategoryID=40295507-1e70-49ec-af82-e5eeba6870bc
3- http://www.shana.ir/fa/newsagency/238106