به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، اخبار ساعت 14 شبکه یک روز یکشنبه 20 اردیبهشت، گزارشی را پخش کرد که نشاندهنده روند نگران کننده توسعه صنعت پتروشیمی بدون توجه به ارزش افزوده مواد تولیدی است. متن کامل این گزارش در ادامه می آید:
مجری اخبار ساعت 14: از سیاست های مهم اقتصاد مقاومتی توسعه صنعت پتروشیمی است، صنعتی که هدفش جلوگیری از خام فروشی یا ارزان فروشی نفت و گاز است. اما برخی تولیدات پتروشیمی در این راهبرد جایی دارد؟
امید قالیباف (خبرنگار صدا و سیما): میشه آن عنوان را بخوانید؟
شعری مقدم (مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی): پتروشیمی، صنعت ارزش آفرین
قالیباف: آیا تولید متانول در این حجم، ارزش آفرین است؟ قرار است 19.5 میلیون تن در 5 سال آینده به حجم 5 میلیون تنی فعلی اضافه شود، خیلی زیاد است.
شعری مقدم: خواهد شد. بله، درست می فرمایید. برای همین است که ما فکر می کنیم این هم ممکن است مانند صنعت ماکارونی یا فرش ماشینی بشه چون رقابت توش زیاد است و زمین بخورد.
قالیباف: در صنعت پتروشیمی برخی محصولات ارزش افزوده بالایی دارند و از این جهت که صنایع زیادی به آنها وابسته است، راهبردی محسوب می شوند. در مقابل، برخی محصولات نه ارزش افزوده بالا دارند و نه به درد صنایع زیردستی می خورند.
پیام کهتری (کارشناس): متانول و اوره جزو محصولاتی هستند که کمترین ارزش افزوده را نسبت به سایر محصولات پتروشیمی در صنعت پتروشیمی دارند.
قالیباف: شاید باورش سخت باشد اما واقعیت دارد، قیمت متانول حتی از قیمت خوراک گازی که برای تولیدش مصرف می شود، کمتر است. نکته ای که مسئولان پتروشیمی هم بر آن تاکید می کنند.
قالیباف: قبول دارید که قیمت متانولی که تولید می کنید از قیمت گاز خامی که مثلا به ترکیه صادر می شود هم کمتر است؟
محمدحسن پیوندی (قائم مقام مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی): مسلمه. در دورانی قیمت گاز خیلی کم بود، یعنی 2 سنت هر متر مکعب در مقابل گازی که به ترکیه صادر می شد که قیمت خیلی بالایی دارد.
قالیباف: قیمت ارزان خوراک پتروشیمی، خیلی گران برای اقتصاد ملی درآمد و به لطف رانت خوراک ارزان، محصولاتی با ارزش پایین تولید شد و سود سرشاری نصیب صاحبان واحدهای پتروشیمی کرد. اتفاق دیگری که افتاد، خصوصی سازی پر از ایرادی بود که در صنعت پتروشیمی اتفاق افتاد که رشته کار را از دست برنامه ریزها خارج کرد.
قالیباف: چند واحد تولیدی پتروشیمی تحت نظر دارید؟
شعری مقدم: ما الان هیچ واحد تولیدی تحت نظر نداریم.
قالیباف: نقش شخص شما و معاونت صنایع پتروشیمی در وزارت نفت پس چی است؟ برنامه ریزی دست شما هست یا نه؟
شعری مقدم: نه، ما برنامه ریزی نداریم ما فقط نقشه راه تعیین می کنیم که ضمانت اجرایی هم ندارد.
قالیباف: نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی فقط بهانه ای بود که نگاه عمیق تری به صنعت پتروشیمی بیندازیم. در سیاست های اقتصاد مقاومتی آمده است باید بیشترین ارزش افزوده از صنعت پتروشیمی بدست بیاد. به نظر می رسد نسبت به این هدف، زاویه ای ایجاد شده است.
قالیباف: حتما شما دیدید وقتی نسبت به یک هدفی، شما از ابتدا یک زاویه کوچکی پیدا می کنید به جای اینکه به آن هدف برسید، چند صد متر آن طرف تر می رسید. من معتقدم در گذشته این زاویه کوچک انحراف ایجاد شده است. شما چطور؟
شعری مقدم: درست می گید. ما اگر دید الان را داشتیم، شاید این تصمیم را نمی گرفتیم.