به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛مدیر بخش تحقیقات مرکز مطالعات منطقه خزر در برلین گفت: اوپک بخش زیادی از اهمیت خود را در طول ٣٠ سال گذشته از دست داده است.
بهروز عبدالوند، با اشاره به اینکه تقاضای جهانی نفت در دهه ١٩٧٠ حدود ٦٠ میلیون بشکه در روز بوده است و اوپک نیمی از این میزان تقاضا را تامین میکرده است، ادامه داد: اکنون تقاضای جهانی نفت ٩٢ میلیون بشکه در روز است و اوپک تنها یک سوم آن را تامین میکند.
به اعتقاد این کارشناس بازار انرژی، به همین دلیل است که اوپک توانایی خود را برای تاثیرگذاری بر قیمت و تولید جهانی نفت از دست داده است.
ماموریت اوپک براساس اساسنامه این سازمان هماهنگی و یکسان سازی سیاستهای نفتی کشورهای عضو و تضمین ثبات بازار برای تامین مداوم و باثبات عرضه نفت برای مشتریان است که همزمان درآمد نفتی با ثبات تولیدکنندگان و بازگشت سرمایه را در صنعت نفت هم تامین کند.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت هم اکنون متشکل از ١٢ عضو یعنی کشورهای الجزایر، اکوادور، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان، امارات و ونزوئلا میشود.
مدیر بخش تحقیقات مرکز مطالعات منطقه خزر در برلین همچنین معتقد است قیمت نفت دیگر توسط تولیدکنندگان یا ساختار عرضه و تقاضا تعیین نمیشود و بازارهای آتی بیشترین نقش را در تعیین قیمتها دارند. علاوه بر این، اعضای اوپک با یکدیگر در سه سطح رقابت میکنند: در بازار سرمایه، در زمینه سهم بازار و در زمینه هزینههای تولید.
به گفته عبدالوند، اعضای اوپک با این سطح از رقابت، در عمل ماهیت وجودی سازمان را زیر سئوال بردهاند.
این کارشناس بازار انرژی، درباره شرایط بازار جهانی انرژی در شرایط کنونی نیز تاکید کرد که لغو تحریمها علیه ایران تاثیر زیادی بر بازار نفت و گاز خواهد داشت، زیرا ایران بازیگر مهمی در میان تولیدکنندگان نفت است و این موضوع سبب میشود این کشور بتواند سهم بیشتری را از بازار به دست بیاورد.