به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ دبیر ستاد توسعه فناوری و نوآوری صنعت نفت، گاز و زغالسنگ معاونت علمی ریاست جمهوری، محور اصلی فعالیتهای این ستاد را توسعه و بهبود فناوریهای مورد استفاده در صنایع یادشده خواند و گفت: برای تحقق هدف یادشده، این ستاد با بهرهگیری از ظرفیتها و توانمندیهای کشور در عرصههای گوناگون، سعی میکنددر راستای شناسایی موانع و بهبود زیرساختهای لازم حرکت کند.
جعفر توفیقی، با اشاره به طرح منطقه ویژه فناوری نفت و گاز که پارسال در ستاد توسعه فناوری و نوآوری نفت، گاز و زغالسنگ کلید خورد افزود: تفاهمنامه طرح یادشده میان ستاد و استانداری خوزستان امضا شده و مراحل اجرایی آن در حال انجام است.
توفیقی با اشاره به دیگر طرحهای در دست اجرای ستاد توسعه فناوری و نوآوری نفت، گاز و زغالسنگ تصریح کرد: سازماندهی تشکلهای بخش خصوصی در قالب فدراسیون صنعت نفت از دیگر طرحهای در دست اجراست، که با هدف توانمندسازی بخش خصوصی و بهبود جایگاه آن در صنعت نفت و گاز کشور دنبال میشود.
دبیر ستاد توسعه فناوری و نوآوری صنعت نفت، گاز و زغالسنگ معاونت علمی ادامه داد: اساسنامه فدراسیون تدوین و در اتاق بازرگانی تصویب شده است. از اینرو، امیدواریم در آینده نزدیک شاهد عضوگیری و آغاز فعالیت آن باشیم.
وی از دیگر طرحهای این ستاد نام برد و افزود: طرح پترونت یک بانک اطلاعاتی کامل و جامع است که اطلاعات روزآمد را در زمینههای مختلف این صنعت در اختیار ذینفعان قرار میدهد که با تکمیل این طرح ما میتوانیم تصویر کامل و جامعی از توانمندیهای موجود در کشور داشته باشیم.
توفیقی با تاکید بر اینکه رسیدن به اهداف یادشده فرایندی زمانبر است، تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم که بنا بر ماهیت صنعت نفت و جنس پروژههای ستاد، دستیابی به اهداف برنامهریزیشده به زمان نیاز دارد.
وی همچنین از عمده فعالیتهای انجام شده پارسال نام برد و عنوان کرد: حمایت از شرکتهای دانشبنیان در قالب معرفی طرحهای واجد شرایط به صندوق نوآوری و شکوفایی، برگزاری جلسات متعدد با مدیران شرکتهای خصوصی در زمینه اخذ دیدگاهها و مشکلات موجود در فضای کسب و کار، بازدید از واحدهای تولیدی و مراکز پژوهشی، شرکت در همایشها و نمایشگاهها و تهیه گزارشهای موردی متعدد در راستای پایش و شناسایی مشکلات و موانع توسعه فناوری را میتوانیم از فعالیتهای مستمر پارسال ستاد قلمداد کنیم.
توفیقی با اشاره به طراحی سند اولیه این ستاد که شامل اهداف و ماموریتها، تحت عنوان بسته آرمانی پارسال میشود، گفت: ستاد، برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت خود را برای دستیابی به اهداف تعیین شده طراحی کرده است که همکاری با بخش خصوصی، اعم از تشکلها و انجمنها و حمایت از شرکتهای دانشبنیان در بخشهای مختلف این صنعت محور برنامههای کوتاهمدت ستاد محسوب میشود.
وی در ادامه درباره برنامههای راهبردی تنظیم شده امسال گفت: برنامهریزی برای استفاده بهینه از فضای بینالمللی، پس از لغو تحریمها، راهاندازی کارگروه مطالعات راهبردی، برگزاری سلسله نشستهای تخصصی برای بررسی موانع و چالشهای پیش روی توسعه فناوری در صنعت نفت و گاز و بهرهمندی از نظریات متخصصان و صاحبنظران برجسته در این زمینه از دیگر برنامههای در نظر گرفته شده در سال ٩٤ است.
دبیر ستاد توسعه فناوری و نوآوری نفت، گاز و زغالسنگ با تاکید بر اهمیت برنامههای میانمدت این ستاد گفت: بخش دیگری از برنامههای تعریف شده، حمایت از تاسیس شرکتهای دانشبنیان در حوزه بالادستی، توسعه همکاریهای بینالمللی و حمایت از پژوهشهای کاربردی است که در مرحله تجاریسازی قرار دارند و نیازمند افق زمانی بلندتری هستند. از این رو، ستاد، این موارد را تحت عنوان برنامههای میانمدت خود پیگیری میکند.
وی همچنین به برنامه بلندمدت ستاد توسعه فناوری و نوآوری نفت، گاز و زغالسنگ اشاره کرد و افزود: همکاری با دانشگاهها و مراکز پژوهشی برای اجرایی کردن تفاهمنامه ازدیاد برداشت، همکاری در اجرایی کردن تولید ١٠ قلم کالای استراتژیک نفت، ایفای نقش تسهیل گری، میانجیگری و حمایت از پروژههای ملی مثل بحث فلرینگ، ازدیاد برداشت و ال، ان، جی به همراه پیشبرد منطقه ویژه فناوری نفت و گاز از حرکتهای مؤثر ستاد در بلندمدت است.
توفیقی با تاکید بر فعالیت شرکتها و فناوران حوزه نفت در مسیر دانشبنیان ادامه داد: بدون شک یکی از ابزارهای ما برای دستیابی به اهداف سند چشمانداز بیست ساله و دیگر اسناد بالادستی کشور شرکتهای دانشبنیان هستند. از اینرو، مراجع مختلفی نظیر معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری، معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، صندوق نوآوری و شکوفایی، پارکها و مراکز رشد گامهای مؤثری برای حمایت از این شرکتها با تصویب قوانین و مقررات و سایر حمایتهای لازم برداشتهاند که این امر به نوبه خود زمینه رشد و بالندگی این شرکتها را فراهم کرده است.
وی در ادامه با اشاره به وجود برخی مشکلات، بنگاههای دانشبنیان در کشور گفت: مشکلاتی مانند سیستمهای سنتی قدیمی اعتبارشناسی، مشکل نقدینگی، خطرپذیری این شرکتها و همچنین میزان ریسکپذیری بازار در استفاده از محصولات ساخت داخل از جمله موانع موجود بر سر راه این بنگاههاست که قاعدتا، فناوریهای نوین و بنگاهها برای حرکت رو به جلو باید بر این مشکلات پیروز شوند.
دبیر ستاد توسعه فناوری و نوآوری نفت، گاز و زغالسنگ از روند رو به رشد اخذ تاییدیه برای شرکتهای دانشبنیان سخن گفت و افزود: در حال حاضر بیش از یکصد شرکت دانشبنیان در صنعت نفت و گاز کشور فعالیت میکنند و صدها شرکت دیگر در مراحل مختلف ارزیابی برای اخذ تاییدیه دانشبنیان هستند که روند رو به رشدی را در این زمینه نشان میدهد که امیدواریم با توجه به نقشی که این شرکتها میتوانند در تحقق و پایداری اقتصاد مقاومتی به عنوان یکی از اهداف اسناد بالادستی کشور داشته باشند، تمهیدات لازم برای بهبود فضای کسب و کار برای این شرکتها اندیشیده شود.
توفیقی از راهبرد فعالیتهای فناورانه پس از رفع احتمالی تحریمهای بینالمللی یادکرد و گفت: نکتههایی که در خصوص رفع تحریمهای بینالمللی حائز اهمیت است، کاهش هزینههای کشور در تعاملات بینالمللی در صورت لغو این تحریمهاست که زمینه مناسبتری برای استفاده بهینه از منابع کشور فراهم خواهد کرد که مسلما حضور در فضای بینالمللی و امکان همکاری با شرکتهای معتبر جهانی با توجه به بازار جذاب ایران و علاقه این شرکتها به حضور در ایران، میتواند روند تولید و به تبع آن انتقال و توسعه فناوری را شتاب بخشد و این امر منوط به برنامهریزی درست و بموقع برای استفاده از فرصتها و چاره اندیشی برای تهدیدات مترتب بر این موضوع است.
وی نامگذاری سال ۹۴ را با شعار دولت و ملت، همدلی و همزبانی سرفصل جدیدی در زمینه همراهی دولت و ملت برای کشور دانست و گفت: این ستاد نیز در کنار دیگر بخشهای دولت تلاش میکند تا به سهم خود با شکلدهی هر چه بهتر فضای همکاری میان نهادهای دولتی و بخش خصوصی در حوزه کاری خود در مسیر پیشرفت کشور گام بردارد.