به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، مهدی کرباسیان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در نشست خبری مجازی اظهار داشت: حوزه معدن در زمان فعلی میتواند جایگاه خاص داشته باشد و از زیر سایه نفت وگاز در جهت توسعه كشور خارج شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه معدن سنگان چقدر ظرفیت دارد تا بتواند بخشی از درآمدهای دولت را پوشش دهد؟ گفت: ١.٢میلیارد تن ذخیره و كلا پروژه های كنستانتره وگندله آن در اختیار بخش غیر دولتی است.
کرباسیان میزان ظرفیت معدن سنگان را سالیانه ١٧٠٥ میلیون تن كنستانتره و ١٥ میل گندله عنوان کرد و در بیان میزان اشتغال زایی و ارزآوری آن گفت: خود معدن اشتغال بالایی ندارد ولی صنایع چرا. امریكا در سال ٢٠١٠ از ٢٦ میلیارد برداشت ماده معدنی در چرخه تولید ٢١٠٠ میلیارد دلار ارزش افزوده و ٦٤ میلیون شغل ایجاد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که بعد از گذشت چهار سال از واگذاری تنها طرح فولادی به نام فولاد بافق به بخش خصوصی، چرا این طرح ناموفق بوده است، اظهار داشت: مطلعید كه ٨ طرح فولادی غیر كارشناسی تصمیم گیری شده و چون بودجه كم اوردند، تصمیم به فروش گرفتند و بافق را یک بخش خصوصی خریداری کرد.
معاون وزیر صنعت افزود: جالب است بدانید ابتدای مسیولیت بنده این طرح راه ورودی و اب نداشت که الحمداله در حال حاضر با كمك ایمیدرو مشکلی ندارد و مشگل فعلی طرح گندله است كه مرتبط با وزارت خانه است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا بورس كالا به جای اینكه كاركرد خودش به عنوان پوشش ریسك داشته باشه بیشتر به مركز فروش و فروشگاه بزرگ تبدیل شده است، گفت: بورس كالا در جهت شفافیت و سلامت اقتصاد جایگاه ویژه دارد. بنده اعتقاد دارم هنوز تعدادی از تصمیم گیران یا نمیشناسند یا باور ندارن خود سازمان نیز بیشترین توجه را بورس اوراق دارد؟
کرباسیان در خصوص دلایل اجرایی نشدن طرح ال سی آلومینیوم جنوب تصریح کرد: این طرح مشکل خاصی نداره اما از آنجایی که سوییفت و روال عمومی ال سی در تحریم است، لذا كندی امور حاصل شده و قرار است هفته اینده با مدیریت بانك صادرات و بعضا تغییر مدیریت ها نهایی شود.
وی در بیان برنامه های موجود برای افزایش سهم معادن در درآمدهای ارزی پس از رفع تحریم ها و اولویت های معدنی و صنایع مادر در برنامه ششم، اضافه کرد: كشور سربلند ایران در جایگاه دهم معدنی دنیا است با ٧درصد اكتشاف لذا اولویت اول اكتشاف است تا بتوان دانست چه داریم و دوم سرمایه گذاری و جذب سرمایه در این حوزه و رسیدن به ٤٠ میلیون فولاد و ١٠٥ المینیوم و ١٠٥ مس در برنامه ششم.
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ادامه داد: امسال با مشکل جدی نقدینگی كه همه گرفتارند فولاد تا زیر ٣٠٠ دلار و مس زیر ٦٠٠٠ دلار و كاهش جدی سنگ اهن تا ٥٠ در صد و اخیرا سرازیری المینیوم راه برای تامین مالی برای اورق مشاركت و صندوق پروژه و فاند و ... نیست، ایمیدرو با ٢ تامین سرمایه شروع كرده است.
خبرنگاری از وی پرسید یکی از پروژه هایی که درزمان بالایی اجراشد، کارخانه سیمان درونزویلا بود، آیا احداث چنین کارخانه بزرگی در خارج از کشور با توجه به نیاز داخل به وجود انجام این سرمایه گذاری ها برای اشتغالزایی درکشور توجیه دارد و مزایای این کارخانه برای ایران چیست. کرباسیان اظهار داشت: تصمیم این پروژه در زمان دوستی زمان اقای چاوز بوده و قیمت بالای نفت. از یك منظر كار خوبی است چون یكی از مدرنترین كارخانجات امریكای جنوبی است. ولی بدلیل كاهش قیمت نفت عدم تعهد ونزوئلا و اشكال تصمیم مدیریتی ایرانی (تعویض ٦ مدیر در شش سال) گرانتر شد و با تاخیر. ولی ابروی ایران است اما باید در نظر داشت این روزها ونزویلا مشکل جدی اقتصادی دارد بولیواری رسمی ١٠ در مقابل دلار و ازاد بالای ٣٠٠؟
کرباسیان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در وضعیت كنونی كه به علت بحران بازار مواد معدنی بویژه سنگ اهن ركود سنگینی در معادن بویژه معادن خصوصی كوچك ایجاد شده، ایمیدرو چه برنامه ای برای حمایت از این معادن دارد؟ گفت: اولین اقدام كاهش حقوق دولتی كه ما اعتقاد داریم بایستی تا ٥٠ درصد كاهش یابد دوم تصمیمی كه با حضور اقایان وزیر ریست سازمان مالیاتی و دادستان دیوان محاسبات گرفته شد و بدهی بالای ١٠٠٠ میلیاردی معادن چادرملو وگل گهر به تعویق افتاد و حمایت ادامه دارد.
وی در بیان آخرین وضعیت معدن گینه که ایران مالک آن است، گفت: متاسفانه ٢ سال دیگر زمان پروانه تمام می شود. تمام تلاش برای تمدید است و سپس سرمایه گذاری ٤٠٠ میلیون دلاری.
معاون وزیر صنعت در بیان براورد دخایر اورانیوم ایران، اظهار داشت: ذخایر بوكسیت محدود است و تنها معدن بزرگ جاجرم را داریم اما امیدواریم بعلت تغییر مدیران صورت جلسات و تصمیمات خلق الساعه عملیاتی نداشته باشیم.