تصویب لایحه اصلاحیه کنوانسیون بازل
به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه 18 مرداد) مجلس شورای اسلامی با کلیات لایحه اصلاحیه کنوانسیون بازل درباره کنترل انتقالات برونمرزی مواد زاید و زیانبخش و دفع آنها با 148 رأی موافق، 8 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 228 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
در جریان بررسی این لایحه ابوذر ندیمی بهعنوان مخالف لایحه گفت: تصویب کنوانسیونهای بینالمللی اگر چه موضوع خوبی است، اما تاکنون در مورد ثمرات و نتیجه این اقدام هیچ اطلاعرسانی صورت نگرفته است و نمایندگان مجلس اطلاعی درباره نتایج کنوانسیونهای بینالمللی ندارند. در بحث زباله یا تولید گازهای گلخانهای در کجا ایستادهایم؟ ایران تاکنون چه منافعی کسب کرده است؟ باید توضیح دهند که از سال 73 تا سال 94 چه اقداماتی صورت گرفته است؟
در ادامه معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست کشور گفت: موضوعی که آقای ندیمی در رابطه با اطلاعرسانی نتایج و ثمرات کنوانسیونهای بینالمللی مطرح کردند، موضوع مهمی است که در آینده برای نمایندگان مجلس تشریح خواهد شد. پروتکل محیط زیستی بازل یکی از مهمترین کنوانسیونهای محیط زیستی است. همه کشورها در معرض مواد زائد و خطرهای محیط زیستی هستند و خوشبختانه ما تاکنون فعالیتهای خوبی در این رابطه انجام دادهایم. درخصوص تغییرات اقلیمی و پدیدههای آب و هوایی مذاکرات مهمی در جریان است که جمهوری اسلامی نیز فعالیتهای خوبی در عرصه بینالملل داشته است.
وی تاکید کرد: در رابطه با پیمان کیوتو گزارشی جداگانه ارائه خواهد شد. در اواخر سال جاری میلادی بازنگری در پیمان کیوتو صورت خواهد گرفت.
محمدمهدی برومندی سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس پیش از سخنان موافق و مخالف در تشریح گزارش کمیسیون متبوعش گفت: لایحه تصویب اصلاحیه کنوانسیون بازل درباره کنترل انتقالات برونمرزی مواد زائد زیانبخش و دفع آنها که به این کمیسیون بهعنوان کمیسیون اصلی ارجاع گردیده بود در جلسه علنی مورخ 22 تیرماه 93 با حضور نمایندگان دولت مورد بحث و بررسی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید.
براساس این گزارش پس از تصویب کلیات لایحه مذکور، ماده واحده آن نیز با 164 رأی موافق، 2 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 227 نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.
براساس ماده واحده لایحه؛ اصلاحیه کنوانسیون بازل درباره کنترل انتقالات برونمرزی مواد زاید زیانبخش و دفع آنها مصوب 1994 میلادی (برابر با 1373 هجری شمسی) به شرح زیر تصویب میشود:
متن زیر بهعنوان پاراگراف 7 مکرر به مقدمه الحاق میشود:
با تصدیق اینکه انتقالهای برونمرزی پسماندهای زیانبخش، به ویژه به کشورهای در حال توسعه، دارای خطر بالای عدم ایجاد مدیریت صحیح زیستمحیطی پسماندهای زیانبخش به گونه مقرر شده به وسیله این کنوانسیون است.
ب- متن زیر بهعنوان ماده 4 الف الحاق میشود:
1- هر عضو مندرج در الحاقیه 7 باید از تمامی انتقالهای برونمرزی پسماندهای زیانبخش با هدف انجام عملیات براساس الحاقیه 4 الف به دولتهایی که در الحاقیه 7 درج نشدهاند، جلوگیری کند.
2- هر عضو مندرج در الحاقیه 7 باید تا 31 دسامبر 1997 میلادی (برابر با 10 دی 1376) در مورد تمامی انتقالهای برونمرزی پسماندهای زیانبخش به موجب جزء الف بند 1 ماده 1 کنوانسیون با هدف انجام عملیات طبق الحاقیه 4ب به دولتهایی که در الحاقیه 7 درج نشدهاند، اقدام به کاهش تا توقف، و از آن تاریخ به بعد اقدام به ممنوعیت کند. از کاهش تا توقف انتقالهای برونمرزی مزبور نباید جلوگیری شود، مگر اینکه پسماندهای موردنظر به موجب کنوانسیون بهعنوان مضر گروهبندی شوند.
پ- متن زیر بهعنوان الحاقیه شماره 7 اضافه میشود:
الحاقیه شماره 7: اعضا و سایر دولتهایی که عضو سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی (ا.ای.سی.دی) جامعه اروپا (ای.سی) و لیختن اشتاین هستند.