به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر محمدحسین کاوه افزود: در شرایط کنونی وضعیت اعتیاد زنان به مواد روانگردان و صنعتی بیشتر شده است و آنان به دلایل انگ اجتماعی و ترس نسبت به مردان کمتر به مراکز درمانی مراجعه می کنند.
وی ادامه داد: بیشتر برنامهها و اقدامات انجام شده در جهت مبارزه با مواد مخدر معطوف به درمان مردان معتاد بوده و است، برای اجتماعی شدن این موضوع باید سیاست گذاریها در جهت حفظ سلامت زنان و پیشگیری و کنترل اعتیاد آنان باشد.
این متخصص روانپزشکی اضافه کرد:با توجه به صدمات جسمی و روحی در زنان معتاد و آسیب پذیری به سیستم خانواده و جامعه، ترک اعتیاد زنان باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد .
کاوه با بیان اینکه مسایل عاطفی به عنوان یک عامل اساسی و تعیین کننده در مصرف موادمخدر صنعتی و روانگردانها دربین زنان به شمارمی آید، گفت: متاسفانه برخی برای فرار از مشکلات عاطفی به سمت اعتیاد کشیده می شوند، لذا خانواده نقش بسزایی دراعتیاد این قشر دارد.
به گفته وی، درجامعه امروزی ، مردسالاری به چشم می خورد تا آنجاکه زن باید مطیع و فرمانبردار مرد باشد ودرزمینه اعتیاد مردان، جزگله مندی حق اظهارنظر ندارند و مردان برای اینکه از شکایتهای همسران خود جلوگیری کنند آنان را به اعتیاد مواد مخدر می کشانند و در بعضی ازآنها (مردان) باعث میشوند که زنان نیز به سوء استفاده جنسی تن دهند تا مواد آنها تامین شود.
کاوه افزود: بسیاری از زنان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی از عواقب اعتیاد و دختران جوان بیشتر از وی کنجکاوی معتاد می شود، آنان در بار اول مصرف، احساس شادی و خوشایندی می کنند و در روزهای دیگر مقدار بیشتری مواد مصرف می کنند.
این متخصص روانپزشکی با تاکید بر اینکه ریشه یابی و بررسی کارشناسی اعتیاد زنان در امر اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر ضرورت دارد، افزود: نارضایتی اززندگی زناشویی یکی دیگر از مهمترین علل روی آوردن زنان به سمت مصرف مواد مخدر و روانگردانها است و در معرض آسیبهای فردی و اجتماعی جشمگیری نسبت به مردان قراردارند و تخریب جسمی و روحی ناشی از اعتیاد در آنها بیشتراست.
کاوه ، درباره راههای پیشگیری از اعتیاد زنان اظهار داشت: یکی از راههای پیشگیری زنان از اعتیاد، آشنایی آنها نسبت به خصوصیات مواد مخدر صنعتی و مواد محرک و پیامدهای آن است، هرچه فرد آگاهی بیشتری نسبت به آثار منفی و زیان بار اعتیاد به مواد مخدر داشته باشد، احتمال اجتناب از آن بیشتر است و این شیوه پیشگیری، از نوع کنترل درونی بوده که اثر و نتیجه آن به مراتب بیش از کنترل بیرونی میباشد.
وی، تقویت باورها و ارزش های دینی در زنان را موجب دوری از مصرف مواد مخدر دانست و افزود: هرچقدر ارزش ها و دستورات دینی در فرد، بیشتر درونی شود به او در برابر رفتارهای انحرافی مصونیت میدهد، همچنین دین به جهت
داشتن آیین های مذهبی جمعی و اعطای مسوولیت های جمعی به پیروان خود و تشویق آنها به انجام کارهای نیک آنان را با نظام اجتماعی همنوا می سازد.
این متخصص روانپزشکی تصریح کرد:با توجه به جایگاه زنان در خانواده و فرصت بیشتر آنان بر ای شرکت در فعالیتهای داوطلبانه و خیریه، به ویژه در مراقبت از همسر و فرزندان و ایجاد محیطی آرام و شاداب، آنان میتوانند نقش مهمی در پیشگیری از اعتیاد ایفا کنند.
کاوه افزود: باید مسوولان شرایط و بسترهایی را فراهم کنند تا زمینههای مشارکت بیشتر زنان را در پیشگیری از اعتیاد ایجاد شود.
وی گفت :همچنین زنان می توانند با حضور در نهادهای مدنی ، تشکلها و انجمنهای مردمی فعالانه در امر تدوین، سازماندهی و اجرای برنامههای پیشگیری از اعتیاد سهیم شوند.