کد خبر:۴۳۴۵۰۷

اسرار تشکیل کمپین نخریدن خودروهای داخلی

یک کارشناس صنعت خودرو گفت: کمپین نخریدن خودروهای داخلی تلفیقی از احساسات و خواسته‌های به‌حق مصرف‌کنندگان ایرانی با دست‌های پشت پرده و سازمان‌دهی واردکنندگان خودروهای چینی و کره‌ای است.

به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»  مجتبی نظری اظهار کرد: با امیدواری‌های ایجاد شده در دوره پس از توافق هسته‌ای، برخی واردکنندگان خودروهای چینی و کره‌ای وارد جنگ بازار شده و با سوءاستفاده از احساسات مصرف‌کنندگان، کمپین نخریدن خودروهای داخلی را سازمان‌دهی کرده‌اند.

 

این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: در این کمپین خواسته‌ها و توقعات مصرف‌کنندگان از خودروسازان داخلی به‌حق و درست است به‌گونه‌ای که مصرف‌کنندگان توقع افزایش تنوع و کیفیت محصولات در سال‌های گذشته را داشتند که البته خودروسازان به دلیل شرایط تحریم و نبودن امکان همکاری با خودروسازان جهانی نتوانستند نسبت به انتقال تکنولوژی اقدام کنند.

 

وی افزود: از آن سو نیز در برخی دولت‌های گذشته نگاه سیاسی به صنعت خودرو وجود داشت و درآمدهای خودروسازان به جای آنکه صرف تحقیق و توسعه و طراحی محصولات جدید شود صرف مصارف دیگری شد که این نیز باعث شد خودروسازان نتوانند توقعات مردم را برآورده کنند.

 

نظری با بیان اینکه بنابراین در چند سال اخیر مطالبات انباشته‌ای از خودروسازان در بین مردم شکل گرفته است، تصریح کرد: دقیقا در همین فضا و در شرایطی که خودروسازان با توافق هسته‌ای به دنبال مشارکت با خودروسازان جهانی، انتقال تکنولوژی و تولید محصولات جدید هستند؛ برخی واردکنندگان خودروهای چینی و کره‌ای احساس خطر کرده و نسبت به سازماندهی و جهت‌دهی کمپین نخریدن خودروهای داخلی اقدام کرده‌اند.

 

وی ادامه داد: براساس شواهد موجود این واردکنندگان که بعضا پرونده تخلفات آنها به دلیل گران‌فروشی از سوی برخی مراجع رسمی کشور اعلام شده و در دست بررسی است، با سوءاستفاده از احساسات و خواسته‌های به‌حق مصرف‌کنندگان سعی در تضعیف صنعت خودروی داخلی با هدف سوق دادن تقاضای بازار به سمت خودروهای وارداتی چینی و کره‌ای دارند.

 

این کارشناس صنعت خودرو افزود: این وضعیت در حالی است که در شرایط سخت تحریم و زیان‌دهی خودروسازان، این شرکتها از بیکاری کارگران جلوگیری و هم‌اکنون نیز به دنبال مشارکت با خودروسازان خارجی و انتقال تکنولوژی برای جبران کمبود

تنوع محصول در سال‌های گذشته هستند.

 

وی خاطرنشان کرد: البته این همکاری‌ها زمان‌بر بوده و حدود یک سال و نیم تا دو سال زمان می‌برد تا محصولات جدید حاصل از همکاری‌ خودروسازان داخلی و خارجی وارد بازار شود با این حال واردکنندگان خودرو با پیش‌بینی این موضوع، از هم‌اکنون به دلیل از دست دادن بازار در‌ آینده احساس خطر کرده و می‌خواهند با هدایت کمپین‌های این‌چنینی، سوار بر موج احساسات مردم شده و ذائقه مصرف‌کنندگان را به سمت خودروهای چینی و کره‌ای کشانده و بازار خود را حفظ کنند.

 

منبع: ایسنا

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
وطن
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۷
متأسفانه صنايع خودروي ايران نه تنها در ارتقاي كيفيت و مشتري مداري سهل انگـاري نمــوده بلكه در جهت افزايش قيمـت ها گام برداشت كه خوش آيند ملت نبـود و حال كه صحنه را براي خود تنگ مي بيند در جهت دلجويي مردم و سفسطه كاري گام بر ميدارد كه شايد فرجي حاصل شود ملت بايد اين روند تحـــــريم را ادامه دهد تا هر چيزي در جاي خودش قرار گرفته و شوراي رقابت هم از عملكرد مردم درس بگيرد
11
0
علیرضا بهادرانی
Iran (Islamic Republic of)
۰۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۸
دانشجو بیا بین مردم خودتو از این سرمایه داران جدا کن...
انشاءالله به یاری خدا ایران خودرو و سایپا تعطیل میشن!
حتما میگی هزاران نفر ایرانی بیکار میشن به درک...
تاکی باید برای استخدام هزار نفر باری روزی خوردن هزار نفر یک ملت هر روز عزادار باشه؟! سالی چندهزار کشته؟!
تا کی باید ملت شریف ایران پولشون و زندگیشون را برای خرید این خودرو های بی کیفیت هدر بدن؟!
بگذار تعطیل شود .....
تاکی باید خودرو 8 میلیونی را 28 میلیون خرید؟!
بس کنید تولید ملی را بگذارید در صنایع دیگر!
6
0
پربازدیدترین آخرین اخبار