به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» مراسم تشییع پیکر استاد عبدالحسین حائری، نسخه پژوه، کتابشناس و فهرست نگار برجسته صبح امروز دوشنبه ۲ شهریور با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی و جمعی از فرهیختگان عرصه کتاب پژوهی در محل محوطه کتابخانه مجلس شورای اسلامی در تهران برگزار شد.
علی لاریجانی، محمدرضا باهنر، حجتالاسلام محمدحسن ابوترابی فرد، مصطفی پورمحمدی، محمود دعائی، محمد رجبی، احمد جلالی، محمدعلی ابهری و سیدرضا صالحی امیری از جمله شخصیتهایی بودند که در وداع آخر با شیخ عبدالحسین حائری در کنار خانواده او حضور یافتند.
احمد جلالی نماینده ایران در یونسکو در سخنانی در مراسم وداع با استاد حائری گفت: گاهی چنین تصور می شود که توجه به میراث مکتوب و کهن این کشور و اینکه مردی مثل استاد حائری عمرش را صرف شناساندن یک نسخه خطی کوچک در گوشه کوچک از کتابخانه مجلس میکند، تنها موضوعاتی است برای تفاخر به گذشته و یادآوری نیاکان و نشان دادن ریشه های خانوادگی، اما این موضوع اساساً به زندگی امروز ما مربوط می شود در حالی که بسیاری اوقات مورد توجه نیست.
جلالی اضافه کرد: احیای میراث یک کشور اعم از مکتوب، مادی و معنوی و معرفی و پاسداشت آن در امنیت استراتژیک آن کشور موثر است. امروز نشان دادن ریشه های تمدنی و فرهنگی یک ملت اسباب حصار بزرگ و فخیمی برای امنیت آن ملت می شود.
نماینده ایران در یونسکو با اشاره به پیکر بی جان استاد حائری، گفت: این پیکر نحیف و بی جان سرداری بلندقامت است که برای پاسداشت مرزهای امنیتی این مملکت تلاشهای بسیار کرده و از این جهت باید گفت علاوهبر صاحبان معرفت و علاقهمندان به نسخ خطی و میراث مکتوب تمام کسانی که به زندگی امروز و ایجاد ثبات در این کشور میاندیشند، به این فرد وامدارند. ما وامدار بزرگانی چون استاد حائری هستیم. من بارها میدیدم که او چنان متواضعانه در مقابل این میراث مکتوب قرار میگرفت که حتی در اواخر عمر حضور او در میان نسخههای متعدد کتاب، صحنهای را در اتاق کارش ایجاد میکرد به این ترتیب که او در میان این نسخهها گم می شد و دیده نمی شد.
وی در پایان با اشاره به اینکه در کشورهایی مانند فرانسه هنوز رشتههایی مانند مهندسی را در دانشگاه جای نمیدهند بلکه تحصیل در این رشتهها در پلی تکنیک میسر است، گفت: آنها معتقدند دانشگاه جای رشته هایی مانند حقوق، ادبیات و تاریخ است چرا که این رشته هاست که نخبه پرورش می دهد.
آمال و آرزوهای حائری چه بود؟
در ادامه این مراسم آیت الله سید مصطفی محقق داماد رئیس شورای تولیت بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار یزدی و از دوستان و همکاران سابق زنده یاد عبدالحسین حائری در سخنانی گفت: محی الدین عربی می نویسد که من ابن رشد را در دوران کودکی دیده بودم و دیگر او را ندیدم تا بسیار سالهای بعد و روزی که پس از کلاس درس، به من گفتند ابن رشد از دار دنیا رفته و جنازه او را هم اکنون به این شهر می آورند. من به همراه شاگردانم به استقبال جنازه ابن رشد رفتیم، جنازه او در تابوت به شکلی قرار گرفته بود که او در یک طرف تابوت و آثار و مکتوبات او در طرف دیگر قرار گرفته بود تا توازن این پیکر و این تابوت روی استر حفظ شود.
محقق داماد در ادامه با اشاره به خدمات شایانی که زنده یاد عبدالحسین حائری به میراث مکتوب این سرزمین انجام داده است، جنازه او را به جنازه ابن رشد تشبیه کرد و گفت من از کودکی تا به امروز شاهد بودم که استاد حائری کاری جز عشق به تحقیق و حفظ آثار و معرفی ارزشهای علمی انجام نمی داد و با تمام وجود و با مناعت طبع به کارش عشق می ورزید اما سوال اینجاست که آمال و آرزوهای او چه بود؟
وی در پاسخ به این سوال خود خطاب به رئیس و اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی که در مراسم تشییع پیکر استاد حائری حضور داشتند، گفت: یکی از مهمترین نتایج فعالیت های استاد حائری معرفی مهمترین میراث علمی ما و سپردن به شماست. این موضوع در کنار بقیه کارهای سیاست گذاری و تبیین قانون از شما، می تواند به عنوان یکی از مهمترین مولفه های منافع ملی در دستور کار شما قرار گیرد. استاد حائری فردی دغدغه مند بود و من امیدوارم که سرمایه عظیمی که او ایجاد کرده است، حفظ شود.
رئیس شورای تولیت بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار یزدی، همچنین با نقل خاطره ای گفت: یادم است شب پیروزی انقلاب استاد حائری ناله می کرد و به من می گفت که من را به شهید مطهری وصل کن چرا که فلان نسخه در فلان جاست و اگر از دست برود، چه باید بکنیم!؟ به نظر من به جای اینکه به فکر این باشیم که چه کتابی تالیف شود – اگر چه تالیف کتاب هم در جای خودش مهم است، باید به این فکر باشیم آنچه که داریم، تاریخ نسخ خطی ماست. استاد حائری تاریخ مهم کشور را بر اساس نسخ خطی احیاء کرد، نسخ خطی زیاد است اما امتیاز یک فهرست نویس این است که کتابها را به صورتی دقیق به مردم می شناساند.