به گزارش گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، دکتر نبی مطلبی با بیان اینکه در حوزه دانشجویی وزارت بهداشت، سه بخش تحت پوشش است، توضیح داد: این سه بخش شامل سلامت روان دانشجویان، تربیتبدنی و بخش رفاهی و معیشت که زیر مجموعههای زیادی از جمله خوابگاه، تغذیه و... دارد، می شود و اقدامات مختلفی در هر کدام از این بخشها در دست انجام است.
70 درصد خوابگاههای علوم پزشکی غیر قابل تحمل هستند
وی با اشاره به اقدامات در دست اجرا در بخش رفاه و معیشت دانشجوئی، اظهار کرد:در این بخش سه اقدام تاسیس خوابگاه مطلوب، اعتبارسنجی خوابگاهها و شورای صنفی در اولویت قرار دارند.
درحال حاضر 422 خوابگاه در مجموعه وزارت بهداشت وجود دارد که مجموع متراژ آنها حدود یک میلیون متر مربع است. از یک میلیون متر مربع حدود 300 هزار متر مربع قابل تحمل است و حدود 700 هزار متر مربع غیر قابل تحمل و غیر استاندارد است. به عبارت دیگر 70 درصد خوابگاهها غیر قابل تحمل و 30 درصد قابل تحمل است که تنها نیمی از 30 درصد قابل تحمل، مطلوب است.
احداث 20 خوابگاه استاندارد طی دو و نیم سال آینده
مدیر کل دانشجویی وزارت بهداشت با اشاره به رونمایی از سند تاسیس خوابگاه مطلوب، اظهار کرد: بر اساس این سند راه اندازی 20 خوابگاه تایید شد و اولین کلنگ خوابگاه مطلوب در دانشگاه علوم پزشکی یزد و بعد دانشگاه علوم پزشکی تبریز زده شد، امیدواریم این 20 خوابگاه طی دو سال تا دو سال و نیم آینده به بهرهبرداری برسد.
دکتر مطلبی با بیان اینکه این خوابگاهها برای دانشجویان مجرد است، گفت: خوابگاه متاهلین ظرفیت زیادی را اشغال میکند، برای متاهلین باید یک فضای 70 تا 80 متری را در اختیار یک دانشجو قرار دهیم در صورتی که میتوان همین فضا را در اختیار پنج دانشجوی مجرد قرار داد. بنابراین بهتر است ودیعه مسکن در اختیار دانشجویان متاهل قرارگیرد تا هرجائی که تمایل دارند خانه اجاره کنند.
اعتبار سنجی خوابگاههای دانشگاههای علوم پزشکی
وی با بیان اینکه طرح دوم، اعتبارسنجی خوابگاههای موجود است، توضیح داد: این طرح آماده شده که بر اساس آن همه خوابگاهها در 9 محور با حدود 26 معیار و 66 شاخص سنجیده میشوند. این محورها شامل منابع انسانی، رضایتمندی دانشجویان، تاسیسات، تجهیزات، معماری، شهرسازی، عمران، بهره برداری وارزیابی حاکمیت میباشد و به زودی تیمهایی برای انجام اعتبارسنجی آموزش داده میشوند.
مدیر کل دانشجویی وزارت بهداشت ادامه داد: بر اساس این طرح خوابگاهها به چهار رده تقسیم میشوند. رده D خوابگاههای خارج از استاندارد هستند و باید تخلیه شوند، رده C خوابگاههایی هستند که اصلا مطلوب نبوده اما ساختار آنها به گونه ای است که نمیشود در آنها مداخله کرد و بعد از ساختن خوابگاههای مطلوب باید تخلیه شوند. خوابگاه های رده B خوابگاههایی هستند که با مداخله در معماری داخلی، طراحی و مدیریت منابع انسانی میتوان آنها را بهبود بخشید و خوابگاههایی که در رده A قرار دارند، خوب و قابل تحمل هستند اما مطلوب نیستند و تا مطلوب ما که A+ است فاصله دارند.
قرار است بر اساس این رده بندی به هر خوابگاه اعتبارنامه داده شود و هزینههای خوابگاهی بر اساس رده بندی از دانشجو اخذ شود. در این راستا محتوای طرح آماده شده و عملیات اجرائی بزودی با تامین اعتبار آغاز خواهد شد.
ابلاغ دستورالعمل شهردار خوابگاه
دکتر مطلبی به ابلاغ آیین نامه شورای صنفی اشاره کرد و گفت: انتخابات شورای صنفی براساس آیین نامه جدید در حدود 43 دانشگاه انجام شد و برای دبیران شورای صنفی دورههای آموزشی برگزار شد. در آییننامه جدید علاوه بر موضوعات صنفی بلکه به موضوعات آموزشی و پژوهشی نیز پرداخته شده است.
وی از تدوین و ابلاغ دستورالعمل شهردار خوابگاه خبر داد و گفت: شهردار خوابگاه در آییننامه شورای صنفی دیده شده است. در شورای صنفی نگاه این است که دانشجویان همراهان مشورتی و اجرائی دانشگاه هستند و برخی کارهای اجرائی و مشورتی به آنها تفویض میشود.
در این راستا دستورالعمل شهردار خوابگاه تدوین شده است. بر اساس این دستوالعمل یکی از دانشجویان ساکن خوابگاه توسط اعضای شورای صنفی به عنوان شهردار خوابگاه انتخاب شده و حدود اختیارات شهردار خوابگاه توسط اعضای شورای صنفی تعیین میشود. وظایف شهردار مشابه مدیر عامل در شرکتها است و مجری تصمیمات شورای صنفی و در واقع رابطی بین شورا و دانشجویان است.
وی درمورد شرایط شهردار شدن و زمان اجرای آن توضیح داد: فردی که میخواهد شهردار شود باید سابقه حداقل یک ترم سکونت در خوابگاه مربوطه را داشته باشد و دانشجوی ترم دوم به بعد باشد. این طرح از مهرماه جاری در چند دانشگاه به صورت پایلوت اجرا میشود تا ایراداتی که دارد مشخص شود تا برای ترم بعد، با رفع اشکالات در تعداد بیشتری از دانشگاهها اجرا شود.
اهتمام وزارت بهداشت بر ورزش همگانی
مدیر کل دانشجویی وزارت بهداشت با اشاره به بحث تربیت بدنی اظهار کرد: در بحث تربیت بدنی تمرکز و اهتمام وزارت بهداشت بر روی ورزش همگانی است، زیرا ورزش همگانی علاوه بر این که سهل الوصول و ارزان است، آموزش خاصی نمیخواهد، به سن و جنس وابسته نیست، به وسایل و تجهیزات گران قیمت نیاز ندارد و نشاط و هیجان زیادی در بین دانشجویان ایجاد میکند. تلاش بر این است تا دامنه وسیعی از دانشجویان را با ورزش همگانی به تحرک وادار کنیم. در این راستا ورزش حرفه ای دانشجویان را نیز در حد توان حمایت میکنیم تا موتور محرک و نظام انگیزشی ورزش همگانی باشد.
سه اقدام وزارت بهداشت در حوزه سلامت روان دانشجویان
به گزارش ایسنا، مطلبی درمورد اقدامات در دست اجرا در حوزه سلامت روان نیزتوضیح داد: راهاندازی کانونهای سلامت رفتار با همکاری اداره کل فرهنگی یکی از اقدامات در دست اجرا در حوزه سلامت روان است. همچنین انتخاب گروه همتایاران دانشجویان از دیگر اقداماتی است که طبق آن به گروهی از دانشجویان که از سوی دانشگاه انتخاب می شوند آموزشهای تخصصی ارائه میشود، این افراد در زمینه پیشگیری و آموزش فعالیت میکنند اما در بحث درمان اجازه دخالت ندارند. این افراد مشاور نیستند اما می توانند دانشجویان در معرض خطر را شناسایی کرده و به مراکز مشاوره ارجاع دهند و بدین ترتیب خلاء بین مرکز مشاوره و دانشجو را پر کنند. این طرح در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عنوان پایلوت فعال شده و پس از ابلاغ آیین نامه اجرا میشود.
وی ادامه داد: پایش سلامت روان به صورت وسیع در کل کشور از اقدامات دیگر است که یک پایش عمیق بوده و جدا از غربالگری دانشجویان جدیدالورود است.