به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ در شرایطی که امسال برای مرغداران چندان خوشایند نبود و مازاد تولید، کاهش خرید و کاهش صادرات ناشی از آنفلوآنزای طیور همه دست به دست هم قیمت گوشت مرغ را به پایینترین حد خود طی یک سال اخیر رسانده، چند روزی است که بازار در مرز قیمت منطقی و شاید هم کمی بیشتر از آن سیر میکند؛ البته مشخص نیست این به معنی تنظیم بازار و منطقی شدن قیمت این محصول پر نوسان است یا آرامشی قبل از طوفان برای جبران زیان مرغداران؟
امسال و پس از تعطیلات نوروز مرغداران امیدوار بودند بتوانند سود مناسبی از فروش محصولات خود داشته باشند اما به گفته خودشان بازار برای آنها آنگونه که فکر میکردند پیش نرفت و کار به جایی رسید که عباس والوزی - معاون بازرگانی شرکت پشتیبانی امور دام - اعلام کرد در پی کاهش قیمت گوشت مرغ و در راستای حمایت از تولیدکنندگان، خرید گوشت مرغ منجمد آغاز شده و تا هر زمان که تولیدکنندگان بخواهند می توانند محصول خود را به این شرکت بفروشند.
اما کار به همین جا ختم نشد و نوسانات این محصول پروتئینی استراتژیک همچنان ادامه داشت، چرا که بر اساس گزارش بانک مرکزی در هفته پایانی فروردین ماه نیز قیمت گوشت مرغ در بازار با 14.2 درصد کاهش مواجه شد و تا پیش از ماه رمضان به گفته مرغداران ممنوعیت خمیر مرغ خود یکی از عوامل کاهش قیمت گوشت مرغ شده بود، اما تولیدکنندگان امیدوار بودند که در ماه رمضان با توجه به افزایش تقاضا برای گوشت مرغ بتوانند این محصول خود را با قیمت بالاتری به بازار عرضه کنند تا شاید بخشی از زیان امسال خود را جبران کرده باشند اما این وعده هم برایشان آرزویی دست نیافتنی شد.
چرا که در همین ایام بود که سازمان دامپزشکی اعلام کرد بیماری آنفلوآنزای طیور در یکی از روستاهای استان مازندران گزارش شده است و به همین سبب شرایط سخت قرنطینهای در این استان به وجود آمده است.
همین اطلاعرسانی سازمان دامپزشکی که با توجه به عضویتاش در سازمان جهانی بهداشت دام و قرار داشتن نام ایران جزو کشورهای قابل اغماض یا به گفته مسئولان دامپزشکی کشورهای پیشرو از نظر سطح بهداشت و کنترل بیماریهای مشترک انسان و دام باید صورت میگرفت و صد البته سکوت یکماهه مسئولان این سازمان در روزهای ماه رمضان سبب شد صادرات این محصول که از ماه ها پیش برای آن برنامه ریزی شده بود، قطع شود و تقاضا در بازار داخلی و قیمت گوشت مرغ به شدت کاهش یابد و مرغداران دل خوشی از بازار ماه رمضان امسال هم نداشته باشند، چراکه رمضان 1394 تنها رمضانی بود که قیمت محصول پرمصرفی مانند گوشت مرغ در آن روندی کاهشی را در پیش گرفت و وزارت جهاد کشاورزی نیز خریدهای غیرمنتظره گوشت مرغ خود از مرغداران را ادامه داد.
پس از حدود یکماه مهدی خلج - رییس سازمان دامپزشکی – پاک شدن ایران از بیماری آنفلوآنزای طیور را اعلام کرد اما این خبر نیز چندان تاثیری روی صادرات و بهبود بازار گوشت مرغ نگذاشت، چراکه به گفته برخی کارشناسان، تعدادی از مرغدارانی که طی این ماهها نتوانسته بودند سودی از تولید خود ببرند بخشی از گلههای مولد خود را حذف کردند و از سوی دیگر نیز به گفته محمد یوسفی - رییس انجمن صنفی پرورشدهندگان مرغ گوشتی - علیرغم تفاهم دو کشور ایران وعراق اعلام سازمان دامپزشکی مبنی بر پاک شدن ایران از آنفلوآنزای طیور و ابلاغیه نخست وزیر عراق درباره آزادشدن واردات محصولات پروتئینی از ایران، محمولههای صادراتی گوشت مرغ پشت مرزهای عراق منتظر بودند تا موانع صادراتی حل شود و تاییدیههای لازم از دولت عراق دریافت شود.
البته در هفتههای پایانی مردادماه مرغ روند افزایش قیمت خود را پی گرفت و براساس گزارش بانک مرکزی از تغییرات قیمت کالاهای خردهفروشی خوراکی، در هفته منتهی به 23 مردادماه مرغ با بیشترین افزایش قیمت (7.4 درصد) بین دیگر اقلام خوراکی به کیلویی حدود 6400 تومان در سطح شهر رسید؛ گرچه مرغداران عامل این افزایش قیمت را واریز یارانه به حساب مردم میدانستند و معتقدند که این تغییر قیمت پایدار نخواهد بود.
اما این پایان افزایش قیمت مرغ نبود و به گفته حسن رکنی - معاون وزیر جهاد کشاورزی - طی هفتههای ابتدایی شهریورماه قیمت گوشت مرغ در مرز 7000 تومان در بازار عرضه میشد و براساس ارزیابیهای وزارت جهاد کشاورزی به کیلویی حدود 6900 تومان به صورت میانگین در سطح شهر رسیده است.
حال مشخص نیست که افزایش قیمت گوشت مرغ که در مغازههای عرضه کننده محصولات پروتئینی در سطح شهر به بالاتر از قیمت منطقی اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی و حدود کیلویی 7500 تومان رسیده است، متوقف میشود یا این روند آرامشی قبل از طوفان در بازار گوشت مرغ است و باید منتظر افزایش قیمت این محصول در هفتههای آینده باشیم؟