به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو حجتی وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه بازدید از اراضی دشت سیستان گفت: عملیات اجرایی طرح آبرسانی به دشت سیستان توسط لوله تا پایان سال 96 به بهره برداری خواهد رسید.
حجتی افزود: کل دشت سیستان را به ۱۶ ناحیه تقسیم کردهایم که کار اجرایی در هفت ناحیه در حال انجام است و حسب ضرورت عملیات اجرایی این، پروژه اول از مناطق بحرانی مانند هیرمند و هامون آغاز شده و امید است تا کار اجرائی در تمامی نقاط پیش بینی شده انجام شود.
نیاز به همدلی داریم
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز در حاشیه بازدید از اجرای طرح آبیاری ۴۶ هزار هکتار از اراضی سیستان با لوله اظهار داشت: مشکلات سیستان در حوزه آب و کشاورزی قابل بیان نیست و باید برای رفع آن اهتمام ویژه ای داشت.
وی گفت: طرح های کارشناسی شده حسب یقین برای رفع مشکل سیستان اثرگذار خواهد بود و از آنجا که مدیریت آب در سیستان امری مهم است و در این زمینه باید همگان با هم همدل باشند.
طرح آبیاری ۴۶ هزار هکتار از اراضی دشت سیستان با لوله که در راستای نگاه ویژه رهبری معظم انقلاب به این دیار، در دستور کار قرار گرفته است از اهمیت ویژه ای در احیای بخش کشاورزی و نگه داشتن جمعیت در سیستان برخوردار است.
مساحت خالص قابل کشاورزی طرح بالغ بر پنج هزار و ۸۰۰ هکتار است، این محدوده به ۱۶ ناحیه آبیاری نیمهمستقل با مساحت متوسط هر یک ۳۶۰ هکتار تقسیمبندی میشود و انتقال و توزیع آب مورد نیاز آبیاری مزارع این طرح با استفاده از خطوط لوله با قطر ۱۱۰ تا یکهزار و ۶۰۰ میلیمتر طراحی شده است.
در این شیوه آب به روش کمفشار برای هر قطعه کشاورزی با مساحت متوسط یک تا دو هکتار، طبق سهمیه آب تعریف شدهای به صورت حجم آب قابل ثبت تحویل و توزیع میشود.
بر اساس برنامه اعلام شده، بخش اول پروژه از تعهدات اجرایی وزارت نیرو شامل تأمین آب مورد نیاز این طرح توسط ایستگاه پمپاژ با ظرفیت پنج و دو دهم متر مکعب در ثانیه با احداث بر روی کانال خروجی مخزن چاه نیمه چهار انجام میشود و انتقال این آب بعد از پمپاژ توسط خط لوله به قطر ۱۶۰۰ میلیمتر از جنس GRP به طول تقریبی چهار کیلومتر در نظر گرفته شده است.
بخش دوم عملیات اجرایی پروژه که از تعهدات وزارت جهاد کشاورزی است، شامل احداث انتقال آب در درون پروژه خط اصلی به طول ۱۳ کیلومتر لوله از قطر یکهزار و ۶۰۰ شروع و به قطر یکهزار و ۲۰۰ میلیمتر از جنس GRP و شبکه توزیع آبیاری برای هر ناحیه آبیاری به روش کمفشار توسط خطوط لوله پلیاتیلن آب مورد نیاز را به قطعات زراعی توزیع میکند.
مجموع طول این خطوط لوله در این شبکه ۲۴۰ کیلومتر از قطر ۱۱۰ تا ۶۳۰ میلیمتر است، برای تحویل آب به هر قطعه زراعی از حوضچه انشعاب متصل به شبکه توزیع استفاده میشود که تعداد آن بالغ بر ۲ هزار و ۴۶۰ دستگاه است، تعداد حوضچههای قطع و اتصال جریان آب در خط اصلی و ورودی هر ناحیه آبیاری ۲۶ دستگاه انواع حوضچه شیر پروانهای و تخلیه هوا پیشبینی شده است، شیرهای باز و بست آبیاری مورد استفاده در قطع و وصل خطوط لوله فرعی شبکه توزیع آبیاری به تعداد ۱۲۲ واحد با اندازههای ۶۰۰ تا ۳۰۰ میلیمتر است.