
کد خبر:۴۴۴۹۰۵
گزارش/
روایتی از حماسه آفرینیهای طلاب در دفاع مقدس/ نخستین شهید روحانی دفاع مقدس کیست؟ +اسناد
اگرچه که در دوره ۸ ساله دفاع مقدس، همه اقشار مردم مسلمان ایران در جنگ حضور داشتند و با تمام توان خود از کشور و دینِ خود دفاع می کردند، اما ...
گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو _مریم نوشآبادی، «روحانیت» و «دفاع مقدس» دو عضو جداییناپذیر از تاریخ انقلاب اسلامی مردم ایران است. بیگمان تاریخ به غیرت و رشادت خیل عظیمی از طلاب و روحانیون این سرزمین که در هشت سال دفاع مقدس، دوشادوش دیگر مردمان این کشور حماسه آفریدند، شهادت خواهد داد. همان قهرمانانی که برای نثار جان خود در راه دفاع از دین، ناموس و سرزمین مردم آریا؛ سر از پا نمیشناختند.
نقش روحانیت در دورههای مختلف و برهههای حساس پیش و پس از انقلاب اسلامی نقشی تعیین کننده و سرنوشتساز بوده است. از اعلام حکم حُرمت تنباکو توسط میرزای شیرازی گرفته تا شکلگیری و رهبری نهضت عدالتخواهی مردم در ماجرای انقلاب مشروطه، و تا انقلاب شکوهمند بهمن ۵۷، و حضور در جنگ تحمیلی و گذشتن از جان در دوران دفاع مقدس، همه و همه نمایانگر حضور فعال و تأثیرگذار این قشر در روزهای سخت تاریخ این سرزمین است.
اگرچند که در دوره 8 ساله دفاع مقدس، همه اقشار مردم مسلمان ایران در جنگ حضور داشتند و با تمام توان خود از کشور و دینِ خود دفاع می کردند، اما نمی توان نقش تاثیرگذار روحانیت را نادیده گرفت. حدود 5 هزار شهید و هزاران جانباز و آزاده گواه این ادعا است که روحانیت هیچگاه در صحنه های حساس و سرنوشت ساز تاریخ این سرزمین غایب نبوده و همواره در میدان نبرد حضوری نقشآفرین و تعیینکننده داشته است.
حضور در همه ی جبهههای نبرد حق علیه باطل
همه فعالیت روحانیت در جنگ محدود به حضور در میدانهای نبرد تن به تن نبوده، و به اذعان کارشناسان می توان گفت این قشر نقشی راهبردی در جنگ ایفا کرده است. تشویق مردم برای حضور در جبههها و ترویج روحیه جهاد و شهادت، از جمله ثمرات حضور فعال روحانیون و طلاب در دفاع مقدس بوده است. روایتگری روحانیون در مساجد و مجالس، و تشریح اوضاع سیاسی کشور و شرایط جبههها جنگ برای مردم، از عواملی بود که همواره مردم را به حضور در عرصهی جهاد؛ و دفاع از آب و خاک و ناموس کشور ترغیب میکرد.
روحانیون در میدان نبرد و جبهههای جنگ نیز، نقش خود را به خوبی ایفا می کرد و به ایجاد روحیه میان رزمندگان اهتمام کامل داشت. روحیه بخشی به مبارزان جبهه حق و تلطیف فضا پس از عملیات هایی که تعداد زیادی شهید و مجروح به جای گذاشته بود مصداق دیگری از فعالیت روحانیون و طلاب در جبهه ها بود.
روحانیون در سالهای جنگ در دو ردهی تبلیغی و رزمی فعالیت داشته اند. سخنرانیهای تبلیغی، پاسخگویی به سوالات شرعی رزمندگان و اموری از این دست از زمرهی مهمترین فعالیتهای این قشر بوده است، اما روحانیون رزمنده در خطوط مقدم جبهه، و میدان های نبرد نیز حضوری فعال داشتهاند. به هرترتیب اما، بیشتر روحانیون در هر دو جبهه، هم جبهه ی تبلیغ و هم میدان نبرد، حضوری نمایان داشته اند.
مدیریت جنگ تحمیلی توسط شخص اول مملکت و فرماندهی معظم کل قوا، یعنی امام خمینی (ره)، که خود مبارزه را از دوران طاغوت به خوبی به فرزندان این آب و خاک آموخته بود، نمونه ای دیگر از اقدامات موثر روحانیت در جنگ بود. علاوه بر این بسیاری از فرماندهان جنگ از روحانیون بوده و بخش زیادی از تصمیمات راهبردی و مؤثر در فرماندهی عملیات و مدیریت جنگ توسط این فرماندهان گرفته میشده است.
به این ترتیب به نظر می رسد ادعای اینکه انقلاب اسلامی در بسیاری از مقاطع حساس تاریخ؛ مرهون فداکاری و ایثارگریهای شهدا؛ به ویژه شهدای روحانی و طلبه مانند شهیدان شاهآبادی، محلاتی، شیرازی، میثمی، زمانی، رزاقی و غیره است، ادعای گزافی نیست. امام خمینی (ره) در مورد اهمیت اقدامات روحانیون فرموده اند: «روحانیون در شهرها، باید روح شهامت، شجاعت و شهادت را در کالبد مردم ما بدمند؛ که بحمدالله دمیده شده است.»
اما در همه این دوران کسانی وجود داشتند که همه تلاش خود را برای کمرنگ کردن نقش روحانیت انجام داده اند، با این وجود امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری همواره در برابر این جریانات ایستادگی کرده و بر حضور فعال روحانیت در همه عرصه ها تاکید داشته اند.
نخشتین شهید روحانی جنگ تحمیلی چه کسی است؟
شاید نگاهی به تاریخ شهادت اولین روحانی در جنگ جالب به نظر بیاید. اشخاص مختلفی تاکنون به عنوان نخستین شهید طلبه معرفی شده اند، اما به نظر میرسد «حجت الاسلام و المسلمین ولی الله سلیمانیفر» بر اساس اسناد موجود نخستین شهید دفاع مقدس است.
روح الله سلیمانی فر؛ فرزند نخستین شهید دفاع مقدس، در گفتگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» با اشاره به اینکه این شهید بزرگوار در روز 22 مهرماه سال 59 به شهادت رسیده اند؛ اظهارداشت: شهید سلیمانی فر از همان روزهای نخست جنگ در منطقه حضور داشتند و در نهایت در منطقه عملیاتی سرپل ذهاب به درجه رفیع شهادت نائل شده اند.

تصویر تأییدیه بنیاد شهید و امور ایثارگران
وی با اشاره به اینکه این شهید بزرگوار از ابتدای انقلاب نیز در صحنه نبرد حاضر بوده اند افزود: شهید سلیمانی فر در سالهای انقلاب و در شرایط خفقان و تبعید امام خمینی (ره)، و در جریان توزیع اعلامیه های امام نقش فعال و اثرگذاری ایفا میکردند.
فرزند شهید سلیمانی فر با بیان اینکه این شهید بزرگوار بارها تحت تعقیب ساواک قرار گرفته و یک بار هم بازداشت شده بود؛ گفت: سندی از تایید شهادت حجت الاسلام سلیمانی فر در سال 59 به خط آیت الله نوری همدانی موجود است که در دیدار با این مرجع تقلید خدمت ایشان عرضه شد.

تصویر دستنوشتهی حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (حفظه الله تعالی)
متن دستنوشته: «در حدود چهار ماه قبل؛ در مسافرت اینجانب به جبهه غرب کشور جناب آقای حاج شیخ ولی الله سلیمانی فر که یکی از فضلای شایسته حوزه مقدسه قم بود به همراه اینجانب به سوی غرب عزیمت کرد و در سر پل ذهاب به رزمندگان اسلام پیوست، و بعد اطلاع حاصل شد که ایشان به خیل شهدای اسلام ملحق گردیده است.
طُوبَى لَهُمْ وَحُسْنُ مَآبٍ.
امید است که بنیاد محترم شهید در رسیدگی به وضع خانواده ایشان اقدام مقتضی و عاجل بفرماید؛ جزاکم علیهما خیرا!
11/11/59 حسین نوری»
اما روحانیت و نقش آن همچنان با گذر تاریخ برجستهتر می شود؛ و هر روز با پیچیدهتر شدن فضای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حاکم بر جامعه، اهمیت این حضور پُررنگتر از پیش میشود. مقام معظم رهبری در خصوص نقش روحانیت فرمودند: «روحانیت، در بافت اصلی این جامعه جا دارد. اگر بخواهند روحانیت را از بین ببرند، باید جامعه را از بین ببرند؛ آن وقت همه، از جمله روحانیت از بین خواهند رفت.»
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.